WinDays17: po pitanju računalne sigurnosti zaostajemo za svijetom

Fotografija članka: WinDays17: po pitanju računalne sigurnosti zaostajemo za svijetom

“Sigurnosna paranoja od 1 do 10“ i “Moderni Hakerski Trendovi” vrlo su zanimljive teme o kojima je bilo riječi na WinDays17 Technology konferenciji.

Oglas

Technology WinDays17 konferencija bila je ispunjena brojnim prezentacijama, panel raspravama i okruglim stolovima u kojima su sudjelovali najveći stručnjaci IT industrije. U preko trideset predavanja koja su se bavila digitalnom transformacijom kroz četiri kategorije: osnaživanje zaposlenika, optimizacija poslovanja, angažiranje korisnika i transformacija proizvoda, održana su i predavanja s posebnim naglaskom na neke od najaktualnijih tema – sigurnosti informacijskih sustava i rješenjima otvorenog koda.

Tako se kroz brojna predavanja moglo čuti i ono na temu “The Future of Windows – Creators Update“  na kojem je Microsoftov Jens Tinapp predstavio najnovije značajke novog Windows 10 operativnog sustava koji je lansiran prije dva tjedna, a to su 3D i omogućena virtualna stvarnost, unaprijeđene gaming mogućnosti i dodatnu zaštitu sigurnosti i privatnosti. Jednom od novijih Microsoftovih proizvoda bilo je posvećeno i predavanje koje je održao Adis Jugo, Microsoft MVP za Office Development i Office Servers and Services s temom “PowerApps i Flow, godinu dana kasnije”. Istaknute su primarne namjene PowerAppsa kao i potencijali za budućnost. Kao najveću prednost istaknuo je brzo i jednostavno kreiranje jednodimenzionalnih formi, povezanih na logičke procese u pozadini. “Te procese i forme može kreirati svatko, s minimalnim tehnološkim znanjem. To je trenutačno zaista jedinstveno na tržištu”.

Konzultant za informacijsku sigurnost na području strateškog razvoja, Alen Delić održao je predavanje naslova “Sigurnosna paranoja od 1 do 10“ na kojem je prikazao stanje sigurnosti vodeći se trendovima iz područja informacijske sigurnosti i analizom informacija. Prikazao je i pogled iz defenzivnog i ofenzivnog kuta gledanja i usporedio primjere koji su bili i nisu bili praćeni u medijima. Svoje predavanje otvorio je teorijom da su hakerski napadi nekada bili demonstracija moći, a danas su one poslovni model. Istom temom bavio se u svojem predavanju pod nazivom “Moderni Hakerski Trendovi” i Leon Juranić, stručnjak za računalnu sigurnost, trenutne trendove u hakerskoj zajednici kao i njihove mete, tehnike, metode i ciljeve napada. U sklopu predavanja obrazloženo je kako hakeri danas najčešće vrše kompromitacije računalnih sustava. “Što se tiče računalne sigurnosti u Hrvatskoj mislim da smo nešto ispod prosjeka razvijenijih zemalja kao i u svemu ostalome. Iako se sigurnost i svijest o problemima privatnosti i računalne sigurnosti polako podiže i kod nas, još dobrano kaskamo za svjetskim trendovima“, rekao je Leon Juranić.

Budući da najvažnije promjene prvenstveno dolaze kroz vještine samih zaposlenika, neka su predavanja posvećena upravo njima kao pokretačima industrije. Upravo zbog toga, održano je predavanje “Demistifikacija floskula: digitalna transformacija. Što inženjeri trebaju znati?” gdje je Tomislav Tipurić, Partner Technology Strategist u Microsoftu istaknuo koliko je važno cijelu priču pogledati iz raznih perspektiva. Ovo je predavanje dalo pregled važnih odluka koje se nalaze pred IT inženjerima jer danas je važnije nego ikad nanovo razmisliti o osnovnim postavkama rada u IT-u. „Svi skupa u IT sektoru moramo se resetirati i početi stjecati nove vještine koje donosi digitalna transformacija i Cloud poslovanje“, rekao je Tipurić. Naglasio je kako će prelazak kompanija na potpuno softversko poslovanje promijeniti poimanje IT zaposlenika te pojasnio na primjeru: „Zamislite aviokompaniju budućnosti u potpunosti baziranu na softveru gdje će avioni letjeti bez pilota. Kada dođe do potencijalnih problema u takvoj aviokompaniji, bit će puno vjerodostojnije ako će direktor kompanije biti onaj koji dolazi iz IT sektora, a ne iz poslovnog od kuda dolazi većina današnjih direktora. Iz tog razloga, IT-evci se već sada moraju početi educirati kao menadžeri i poduzetnici“. Također, rekao je da će digitalna transformacija izbrisati neka radna mjesta pa će oni koji ju ne dočekaju spremni ispasti žrtve na tržištu rada, dok će nepripremljene kompanije izgubiti bitku s konkurencijom koja će kvalitetno proći digitalnu transformaciju.

Developerskim poslovima bavili su se i na okruglom stolu “Jesu li developeri šljakeri budućnosti?“ na kojem su sudjelovali Microsoftovi MVP-ovi, Domagoj Pavlešić, Luka Gospodnetić, Ognjen Bajić, Damir Dobrić i Toni Petrina te raspravljali o najnovijim tehnologijama i tehnološkim trendovima kao i kako oni utječu na njihov svakodnevni posao.

Sredinom dana, predavanje “A deep dive into (Azure) Active Directory Domain Join“ održao je Sander Berkouwer, IT profesionalac s preko petnaest godina iskustva u industriji. U svojem predavanju objasnio je koje su nove prednosti Directory Domain Join i kako implementirati Windows 10 operativni sustav  u postojeće procese.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.