WinDays13: Web-dizajn je mrtav, živio responzivni web-dizajn ili u kojem smjeru plovimo

Fotografija članka: WinDays13: Web-dizajn je mrtav, živio responzivni web-dizajn ili u kojem smjeru plovimo

Parafrazirajući onu poznatu “Kralj je mrtav, živio kralj!” održano je još jedno zanimljivo predavanje na WinDays13 konferenciji. U kojem smjeru kreće razvoj novih web stranica. Zanimat će vas.

Oglas

Responzivan web dizajn je u posljednje dvije godine vrlo vruća i kontroverzna tema, što nam je i objasnio predavač Lucijan Blagonić. Za jedne to je nepotrebno, drugi u njemu vide bolje korisničko iskustvo. Sam način korištenja Interneta se promijenio – sve više surfamo na mobilnim uređajima (smartphoneima, tabletima), a sve manje na stolnim i prijenosnim računalima. Brojke govore kako više od 60% korisnika smartphonea surfa webom i to im je vrlo važna mogućnost, usluga, kako god hoćete.

Prvi problem s kojim se susreću dizajneri i programeri je velik broj web pretraživača i njihovih inačica (Chrome, Firefox, Opera, Internet Explorer,…). Drugi problem je velik broj platformi odnosno operativnih sustava (Windows, Mac OS, Android, iOS, Windows Phone,…). A treći su same veličine ekrana koje u nevjerojatnim rasponima, ako usporedimo one najmanje ekrane na smartphoneima do onih najvećih na npr. 27 inčnim ekranima stolnih računala. Nije to sve, gdje su igraće konzole, pametni televizori (Smart TV), pametni kućni uređaji (npr. frižideri)? Svi oni imaju pristup Internetu i svi žele koristiti vaš web što je moguće bolje. Kako pomiriti ove sve svjetove i napraviti web stranice koje se dobro vide na svim uređajima?

Odgovor je – responzivni web dizajn. Radi se naime o istim web stranicama, samo što se one prilagođavaju karakteristikama uređaja (OS, veličina ekrana, web browser). Cilj je naravno bogato korisničko iskustvo bez obzira koji uređaj ima. Možda zvuči pomalo utopistički i nemoguće, ali nije tako. Rješenje zaista postoji. Responzivni dizajn nije ništa drugo nego dizajn koji sadržaj prilagođava karakteristikama uređaja s kojeg se na njih pristupa.

WinDays13 konferencija 332

Upravo je spomenuti velik rast broja korisnika pametnih telefona i tableta najzaslužniji za novi način “responzivnog razmišljanja”. Nije bitno je li riječ o manjim ili većim stranicama, responzivan pristup je jedini pristup ako želite svoje stranice prilagoditi cijelom nizu uređaja od pametnih telefona, manjih i većih tableta pa do laptopa i desktopa. Responzivan dizajn je odlična prilika da napokon počnemo “dizajnirati” za sadržaj, a ne samo za rezoluciju, a na vama je da ovaj pristup integrirate u vlastiti razvojni proces. Mnoge velike tvrtke poput Microsofta, Starbucksa, Coca-Cole itd. su svoje stranice u zadnjim iteracijama “responzivirale” što je jasan pokazatelj kako ovo nije samo prolazan trend. Službene stranice WinDays 13 također su responzivne tako da ukoliko ih posjetite s mobitela ili tableta – grid, tipografija i multimedija će se također prilagoditi širini ekrana.

U samom predavanju je Lucijan Blagonić dao niz praktičnih primjera kako je to riješeno. Isto tako, kada se radi responzivni dizajn, treba krenuti razvoj od najmanjih uređaja (smartphonei), pa onda prilagođavati većim uređajima (tableti). Isto tako, vrlo važna stvar je i sama optimizacija, što bi u praksi značilo učitavanje manjih slika za manje uređaje ili učitavanje samo onog najvažnijeg sadržaja, kako bi samo “podizanje” stranice bilo čim brže. Isto tako, i prilikom kreiranja sadržaja treba paziti na veličinu, kako bi se npr. na većim uređajima mogao koristiti mišem i tipkovnicom, a na manjim uređajima i prstom po ekranu osjetljivom na dodir.

Po svemu sudeći, čini se da dolazi novo vrijeme novih web stranica za nove uređaje. Ili je već tu, oko nas…

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.