WinDays13: održano predavanje kako zaraditi na mobilnim aplikacijama u regiji

Fotografija članka: WinDays13: održano predavanje kako zaraditi na mobilnim aplikacijama u regiji

Prvo i osnovno pravilo koje morate imati na umu je da – razmišljate globalno. Hrvatska, BiH, Slovenija, sve su to mala tržišta, a vaše aplikacije sigurno imaju više potencijala. Puno više.

Oglas

Nedavno me je bratov stariji sin (koji ide u 2. razred srednje škole) pitao što bi bilo pametno raditi kad odraste, odnosno koji fakultet upisati. Kao iz topa sam mu rekao – programiraj mobilne aplikacije ili video igre. S obzirom na njegove afinitete, brzo se složio s mojim razmišljanjima. Za koju godinu to će sigurno biti jedan od poslova budućnosti. U stvari, to je već danas. “Garaža industrija” nikad nije bila jača. I zabavnija :)

Upravo u tom je smjeru išlo predavanje Enisa Šahinovića koji je govorio o tome “Kako zaraditi na mobilnim aplikacijama u regiji”. Mobilni svijet i mobilno tržište se razvija vrtoglavom brzinom, htjeli mi to ili ne. Ne moramo biti pretjerano pametni i zaključiti kako većina vas koji ovo čitate konstantno sanja o novom ili boljem smartphoneu, tabletu, ultrabooku…

Uz povećanje tržišnog udjela pametnih telefona u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj i regiji, dolazi do postepene “modernizacije” poslovanja, ili bolje rečeno prelaska s “fiksnog” (na točno određenoj lokaciji) u “mobilno” poslovanje, gdje god i kad god bili. Samim tim sve nam više trebaju kvalitetne aplikacije koje će pratiti ritam našeg poslovanja. Na raznim App Shopovima (iOS, Android, Windows Phone,…) nalaze se brojne aplikacije koje su itekako kvalitetne, a mnoge od njih su (vjerovali ili ne!) besplatne.

Nije niti čudo kako brojni programeri i programski timovi pokušavaju korisnicima i tržištu ponuditi kvalitetna softverska rješenja (aplikacije) s kojima žele ciljati na lokalno, regionalno ili pak globalno tržište. U današnjem predavanju mogli smo čuti nekoliko preporuka ne samo kako raditi aplikacije, nego kako razmišljati o poslovnom modelu koji će ih uspješno plasirati na tržište.

WinDays13 konferencija 202

Neka od svojih vrlo korisnih razmišljanja u prepunoj dvorani podijelio je i predavač Enis Šahinović. Potvrdio je kako kompanije u svijetu ali i u regiji pokazuju velik interes za mobilne aplikacije, kako one “obične” korisničke, tako i za one poslovne.

Objasnio je kako treba pristupiti kompanijama koje su zainteresirane. Treba im predstaviti prototip (koji radi!) te im ponuditi izradu komercijalnih aplikacija, te im dati do znanja kako će se ona dalje razvijati. S jedne strane steći će neophodno iskustvo, a s druge strane referencu koja je podržala razvoj aplikacije. Zainteresirane tvrtke kao investitoru mogu “pogurati” razvoj aplikacija za koje misle da imaju potencijala.

No, Enis kaže kako treba razmišljati pametno. Ako se odlučite za razvoj lokalne aplikacije, trebate razmišljati “mainstream”, što znači da ona mora sadržajno biti namijenjena svima. Isto tako, takvu aplikaciju treba možda i “žrtvovati” što znači da bi je na tržište trebalo plasirati – besplatno. Važno je postići prepoznatljivost, veliki broj korisnika (downloada), uložiti vlastito znanje. postoji velika vjerojatnost da taj “potencijal” prepozna neka tvrtka koja će uložiti novac ili u tu aplikaciju ili u neku novu, komercijalnu. Zašto? Zato što su prepoznali s kim imaju posla :)

Jedno od pametnih rješenja su takozvani “startup baloni”, kojih ima i u Hrvatskoj. Primjerice, zagrebački ZIP može inicijalno kroz svoj program “pogurati” razvoj takvih aplikacija. Dobit ćete inicijalni vjetar u leđa koji bi vam trebao pomoći da kasnije sami plovite. Jasno vam je što mislimo… :)

U predavanju je podijelio još nekoliko savjeta – kako iskoristiti geo-lokaciju, portšku za “trial” (isprobavanje aplikacije), mogućnost interakcije, i tako dalje, i tako dalje…

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.