WinDays13: novi mobilni trendovi – kako će smartphonei i tableti promijeniti IT industriju

Fotografija članka: WinDays13: novi mobilni trendovi – kako će smartphonei i tableti promijeniti IT industriju

U prepunoj Coral 6 dvorani hotela Melia Coral slušali smo predavanje Luke Abrusa, direktora tvrtke Pet minuta, koji je govorio o novim mobilnim trendovima koji nas očekuju narednih godina.

Oglas

Koliko zaista mobilni web i mobilne aplikacije imaju utjecaja na naše svakodnevne živote? Na koji način smartphone i tablet uređaji mijenjaju IT industriju? Kako danas gledamo na razvoj novih web aplikacija i općenito na izradu sadržaja za krajnje korisnike? Sve su to pitanja o kojima je bilo riječi na ovom zanimljivom predavanju. Ako je sve to istina što nam je Luka ispričao, a zaista nemamo razloga sumnjati, čeka li nas ponovo (r)evolucija  na webu u načinu razmišljanja, prikazu sadržaja i nečemu što je posebno naglasio a to je – korisničko iskustvo.

Cijela se ova priča vrtjela oko potpuno nove strategije koja je nazvana Mobile First. Kao što to i sam naziv kaže, mobilni uređaji će vrlo brzo preuzeti primat nad klasičnim stolnim i prijenosnim računalima. Analitičari procjenjuju kako će se 2015. godine prodavati više tableta nego danas PC računala. Isti izvor navodi kako će upravo tableti postići najveći rast, a smartphonei će stagnirati.

Ili bolje rečeno, sam hardver će postati sporedan, a razliku odnosno dodanu vrijednost našem “mobilnom” poslovanju ali i životu donosit će upravo softver, aplikacije, mobilni web (ili app-like dizajn). Kako je rekao Abrus, hardver, odnosno mobilni uređaji su dosegnuli svoj vrhunac, tako da će u narednih nekoliko godina razlog za kupovinu nekog uređaja biti što on sve može, a ne kako je dizajniran ili koji procesor ima.

Danas mobilni uređaji (smartphonei, tableti) imaju 4-jezgrene procesore, puno memorije i rade brzo, dovoljno brzo i za kompleksnije aplikacije. Upravo će mobilne aplikacije  i softver iz temelja promijeniti IT industriju kakvu danas poznajemo, kaže Abrus, od novih servisa i usluga pa sve do ulaska mobilea i startupa u donedavno zatvoren svijet enterprisea.

Već danas postoje brojne aplikacije koje na mobilnim uređajima daju bogatije korisničko iskustvo od onog koje imamo na računalima. I sam dizajn budućih web stranica prilagođavat će se u prvom redu tablet uređajima, jer će ih biti i najviše, kako smo ranije spomenuli. I HTML5 se vraća, kaže Luka :)

Kada govorimo o hardveru i softveru, upravo je softver slijedeći korak  za inovaciju, dok će hardver biti samo podrška. Što to znači? U budućnosti ćemo sve više razgovarati (ali i pisati na našem portalu) o softverskim rješenjima, a manje o hardveru, jer je upravo softver “ono nešto” zbog čega ćete i vi, koji ovo čitate, kupovati uređaje. Dizajn, dimenzije, veličine ekrana, procesori, memorije, sve će to uskoro biti u drugom planu i manje zanimljivo. Podsjetite se samo predstavljanja novog , o čemu smo pisali za razliku od drugih portala i blogova – uopće nije bilo riječi o hardveru nego o novim softverskim mogućnostima koje nudi. Hardver je manje više isti kod svih proizvođača, sve će biti manje interesantan, pa ćemo i pomalo zločesto reći – hardver, bye bye…

Kako će tržište izgledati 2015. godine? Možemo samo zamisliti… :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.