WinDays13: Lean Startup, 10 pogrešaka koje ne želite napraviti od ideje do poslovnog uspjeha

Fotografija članka: WinDays13: Lean Startup, 10 pogrešaka koje ne želite napraviti od ideje do poslovnog uspjeha

Odlično predavanje o startup tvrtkama, njihovim počecima, filozofiji razmišljanja i načinu funkcioniranja održao je uvijek atraktivni ex-Microsoftovac Ratko Mutavdžić, danas nezavisni savjetnik.

Oglas

Nikada nije bilo izazovnije vrijeme za pokretanje novog projekta, nove tvrtke, novog startupa. Jedna od metodologija koja se koristi je takozvana “Lean Startup”, koja je vrlo popularna. Radi se o poslovnom pristupu u kojem pokrećete projekt koja nije gotov proizvod, nego se oslanjate na reakciju potencijalnih korisnika koji će validirati (ocijeniti) vaš projekt. Ovisno o reakciji trebate to prepoznati, dalje eksperimentirati i ponavljati ovaj postupak dok god ne dobijete proizvod ili uslugu koja ima prolaz na tržištu. To je jedno od jednostavnijih objašnjenja “Lean Startup” metode. Na ovaj način kompanije, ali u prvom redu startupovi mogu (i moraju!) relativno brzo napraviti proizvod koji su validirali potencijalni korisnici, uz vrlo malo financijske troškove.

O tome je govorio Mutavdžić koji je u svo predavanju napravio pregled osnovnih pravila koje koriste korporacije a koja ne smiju zaboraviti niti startup organizacije – imati fantastičnu ideju je jedno, napraviti od toga solidan posao nešto sasvim… dodatno (ili drugačije). Kod predstavljanja nove ideje, proizvoda, projekta, usluge (što god) velike korporacije i startupovi imaju potpuno drugačiji pristup. Dok korporacije ljubomorno čuvaju ideje i bilo kakvu informaciju o razvoju koji traje i mjesecima, startupovi rade upravo suprotno – komuniciraju s ljudima, čitaju njihove reakcije i tako usmjeravaju razvoj proizvoda koji teče vrlo brzo.

Saznali smo kako se ne mogu sva pravila korporacije primijeniti na startup – neka su jednostavno nepotrebna a neka mogu dovesti do toga da se startup bavi potpuno krivim stvarima. Najčešće se radi o potpuno suprotnim metodama poslovnog procesa.

Zanimljiv je i podatak koji je spomenuo Mutavdžić, kada je rekao kako od 92-95% startup projekata jednostavno propadne, no to ne bi trebalo biti zabrinjavajuće i nikako nije razlog za odustajanje. Treba naučiti iz učunjene pogreške i krenuti u drugom smjeru, pa u trećem, i tako dalje sve dok ne uspijete. Jednostavno treba vjerovati u sebe i usuditi se napraviti onaj hipotetički korak odluke na kojem se mnogi spotaknu.

U Lean Startup metodi postoji i nešto što se zove Build-Measure-Learn, što bi u prijevodu značilo da kada napravite neki proizvod ili plasirate uslugu, trebate vidjeti reakciju korisnika, iz toga nešto naučiti i napraviti noviju, bolju inačicu. Primjer može biti i Windows OS kojeg Microsoft plasira na tržište, prati reakcije i prema tome plasira “Service Pack”. Ili još bolje – nedavno smo pisali kako će Microsoft u lipnju vratiti !

Saznali smo i kako u Hrvatskoj već postoji Lean Startup zajednica. Pronjiškali smo po Internetu i pronašli ih. Ako i vi razmišljate na sličan način ili pokrećete svoj startup, potražite ih na webu:

Vrijeme je kratko, konkurencija je nikad veća (i brža), bez obzira na sve treba se usuditi razmišljati o drugačijim modelima, kaže Mutavdžić.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.