Windays 9: Microsoft predstavio “Surface“ računalo

Fotografija članka: Windays 9: Microsoft predstavio “Surface“ računalo

Windays 9: Microsoft predstavio

Sudionici WinDays konferencije ove su godine po prvi puta imali priliku uživo prisustvovati demonstraciji Microsoftovog računala „Surface“. Ratko Mutavdžić, glavni tehnološki savjetnik u Microsoftu Hrvatska, pokazao je mogućnosti računala kroz niz demonstracijskih programa, ističući njegove glavne značajke.

Ono što računalo Surface čini posebnim u odnosu na gotovo sva računala koja se danas mogu naći na tržištu jest njegova forma. Uređaj izgleda poput malog stola kojem gornja ploha služi kao zaslon, čime se omogućuje jednostavna interakcija s digitalnim sadržajima putem prirodnih gesta i dodira različitih predmeta.

Prikazujući Surface, Mutavdžić je istaknuo kako je računalo proizvod rada Microsoftovog hardverskog tima i timova iz Microsoft Research centara koji su nastojali stvoriti sučelje koje bi najbolje povezalo virtualni i fizički svijet. Iako je projekt započeo kao pokusni znanstveni koncept, uskoro su izrađeni prvi prototipovi koji su ubrzo izrasli u komercijalni proizvod koji će izmijeniti način na koji ljudi kupuju, zabavljaju i koriste digitalne sadržaje.

Osnovne značajke računala Surface su mogućnost izravne interakcije s uređajem, višedodirni kontakt, mogućnost da više korisnika istovremeno koristi računalo te mogućnost prepoznavanja predmeta koji se postave na njegovu površinu. Korisnici tako svojim rukama mogu „uhvatiti“ digitalne podatke svojim rukama i koristiti sadržaje putem dodira i gesti, bez korištenja miša ili tipkovnice. Surface također prepoznaje više istovremenih dodira, čime se razlikuje od većine današnjih računala. Obzirom kako izgleda poput malog stola, Surface omogućuje da se oko njega okupi više korisnika, pružajući im tako mogućnost za kvalitetniju suradnju i zajedničko korištenje sadržaja. Još jedna zanimljiva mogućnost Surface računala jest i prepoznavanje predmeta koji se postave na njegovu površinu, što omogućuje brojne mogućnosti, poput prijenosa podataka s mobilnih telefona, kamera ili fotografskih aparata.

Windays 9: Microsoft predstavio

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.