WinDays 9: inovacije u poticanju rasta i projektu Microsoftovih inovacijskih centara

Fotografija članka: WinDays 9: inovacije u poticanju rasta i projektu Microsoftovih inovacijskih centara

WinDays 9: inovacije u poticanju rasta i projektu Microsoftovih inovacijskih centara

Na dvije panel rasprave koje su se održale drugog dana ovogodišnje WinDays konferencije sudionici su obradili teme važnosti inovacija u tehnološkim i poslovnim modelima, predstavili niz projekata iz Microsoftove razvojne Unlimited Potential inicijative te pružili informacije o rezultatima dosadašnjeg rada Microsoftovog inovacijskog centra (MIC) u Varaždinu. Uz informacije o općem konceptu rada i ustroja centara, Microsoftovi predstavnici su na raspravama najavili i skorašnje otvaranje dvaju novih MIC-eva u Splitu i Rijeci, od kojih bi se splitski trebao otvoriti uskoro – početkom svibnja ove godine.

Na prvoj raspravi o temi uloge inovacije u poticanju rasta sudjelovali su Wilfried Grommen, Microsoftov direktor i glavni tehnološki savjetnik za područje srednje i istočne Europe te Ratko Mutavdžić, glavni tehnološki savjetnik Microsofta Hrvatska.

Grommen je istaknuo kako su edukacija, inovacija i poduzetništvo ključni čimbenici ne samo razvoja ICT sektora nego i ukupnog gospodarstva. „Uključivanje u istraživačke programe, podrška za poduzetništvo, razvoj lokalnih softerskih ekonomskih programa, intezivna podrška edukaciji te sigurnost i zaštita na Internetu najvažnije su komponenete kreiranja okruženja za razvoj.“ – naglasio je Grommen.

Govoreći o konkretnim aktivnostima usmjerenim narazvoj i rezultatima, Mutavdžić je istaknuo Microsoftove inovacijske centre i programe koje provode kao što su BizSSpark i BizSpark kao primjere uspješnih rzavojnih projekata na nivou ICT industrije ali i gospodastva u cjelini.

U sklopu panela o projektima Microsoftovih inovacijskih centara uz Wilfrieda Grommena su sudjelovali i Marko Drenovački, direktor Microsoftovog inovacijskog centra u Varaždinu, Leonardo Ljubičić, direktor Splitske razvojne agencije te Venesa Schütz, direktorica Microsofta Hrvatska. Raspravom je moderirala Zrinka Makovac, direktorica korporativnih komunikacija Microsofta Hrvatska.

WinDays 9: inovacije u poticanju rasta i projektu Microsoftovih inovacijskih centara

Grommen je u raspravi ukazao na važnost inovacijskih centara za razvoj lokalne softverske ekonomije i stvaranje stručne zajednice i okruženja povoljnog za daljnji razvoj. Grommen je posebno naglasio kako je Microsoftov varaždinski inovacijski centar jednaod prvih u regiji te da je bio primjer i putokaz za druge takve centre čija je osnovna misija pružanje cjelovite podrške za razvoj podduzetništva.

Govoreći detaljnije o radu, programima i konkretnim rezultatima Varaždinskog MIC-a, Drenovački je predstavio konkretne aktivnosti i programe u sklopu centra i pružio informacije o dosadašnjim rezultatima rada. Naglasio je kako je centar kroz svoj rad postao važan čimbenik lokalne softverske ekonomije. „Od početka svojeg rada kroz centar je prošlo više od 2.500 polaznika i sudionika raznih programa ne samo iz Hrvatske nego i iz 9 stranih zemalja. To najbolje govori o kvaliteti inicijative, programa i centra.“ – dodao je Drenovački Zaključujući raspravu, najavio je kako će centar putem programa i dalje nastaviti s pružanjem podrške za razvoj poduzetništva.

Najavljujući otvaranje splitskog Microsoftovog inovacijskog centra tijekom svibnja, Ljubičić iz Splitske razvojne agencije osvrnuo se na ulogu koju agencija ima u razvoju Grada Splita te pružio više informacija o suradnji s Microsoftom. Agencija je imala zadatak pronaći lokaciju i strateške partnere u projektu Microsoftovog inovacijskog centra. Splitsko sveučilište i Grad Split prepoznali su vrijednost centra kao inkubatora znanjai poduzetništva i tako postali Microsoftovi partneri u razvoju lokalnog poduzetništva. „Naš cilj realizacija vizije Splita kao grada sporta, kulture, turizma i visoke tehnologije.“ – naglasio je Ljubičić.

Zaključujući raspravu, direktorica Microsofta Hrvatska Venesa Schütz, kazala je kako se moto i poruka ovogodišnje WinDays konferencije – Izaberi budućnost – svakodnevno konkretno provodi u inovacijskim centrima kroz razne programe za razvoj poduzetništva, a time i gospodarstva. Pretvaranje velikog intelektualnog kapitala kojeg nedvojbeno imamo, u konkretne vrijednosti najvažnija je zadaća inovacijskih centara. Schütz je zaključila kako je za budućnost ključna tehnloška inovacija i stoga je potrebno mladim ljudima pružiti prilike za stvaranje konkretnih vrijednosti.

WinDays 9: inovacije u poticanju rasta i projektu Microsoftovih inovacijskih centara

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.