WinDays 9: Forbes forum istaknuo važnost ICT sektora u oporavku gospodarstva

Fotografija članka: WinDays 9: Forbes forum istaknuo važnost ICT sektora u oporavku gospodarstva

WinDays 9: Forbes forum istaknuo važnost ICT sektora u oporavku gospodarstva

U sklopu Microsoft WinDays konferencije održan je forum u organizaciji poslovnog mjesečnika Forbes s temom „Izaberimo budućnost – kako ICT može potaknuti oporavak gospodarstva“. Na forumu se raspravljalo o trenutačnoj ekonomskoj situaciji i ulozi ICT sektora, posebice u vremenima recesije i krize. U diskusiji su sudjelovali ugledni stručnjaci – državni tajnik Središnjeg ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić, predsjednik Uprave T-Hrvatskog Telekoma Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave EPH Ninoslav Pavić, predsjednik tvrtke SenseConsulting Goran Radman i direktorica Microsofta Hrvatska Venesa Schütz. Uz moderiranje Mislava Bage, sudionici foruma otvoreno su raspravljali o ICT industriji kao pokretaču gospodarstva te o višestrukim koristima ICT-a, posebice u doba krize. Zahvaljujući modernoj komunikacijskoj tehnologiji i auditorij je putem voting uređaja mogao izabrati odgovore na ponuđena pitanja te tako aktivno sudjelovati u raspravi. Iako ekonomska kriza ima negativan utjecaj na gospodarstvo, ICT tehnologija ima mogućnost da bolje od drugih industrija prebrodi krizno razdoblje i osigura nastavak rasta.

ICT se nalazi u idealnoj poziciji da hrvatskim tvrtkama osigura smanjenje troškova i poveća produktivnost. Investicijama u inventivnu informacijsku tehnologiju tvrtke stvaraju uvjete za brži rast. Stoga je potrebno nastaviti i intenzivirati ulaganja u ICT sektor. Direktorica Microsofta Hrvatska Venesa Schütz je posebno naglasila značaj i vrijednost suvremenih tehnoloških rješenja u današnjem nestabilnom ekonomskom okružju: „ICT sektor ima odličnu poziciju da u okruženju gospodarske nesigurnosti pokaže da IT tehnologija, proizvodi, rješenja i usluge mogu napraviti značajna unapređenja u segmentu smanjivanja troškova i povećanja učinkovitosti“. Govoreći o situaciji u Hrvatskoj i ulozi Microsofta, Schütz je naglasila kako Microsoft podržava konkurentnost na lokalnom ICT tržištu budući da na taj način i sama korporacija potvrđuje kvalitetu i uspješnost svojeg poslovanja.

WinDays 9: Forbes forum istaknuo važnost ICT sektora u oporavku gospodarstva

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, Igor Lučić, pojasnio je kako se trenutačno intenzivno radi na uspostavi transparentnog i jasnog regulatornog okvira za informatizaciju rada državnih institucija, a što je sastavni dio strategije razvoja elektroničke uprave. „Do kraja ove godine planira se završetak informatizacije sustava primarne zdravstvene zaštite, i uvođenje elektroničkog zdravstvenog kartona koji će građanima omogućiti jednostavniji i brži pristup uslugama zdravstvene zaštite“, izjavio je Lučić.

Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave T-Hrvatskog Telekoma istaknuo je kako su informacijske i telekomunikacijske tehnologije jedan od temelja na kojima se može graditi budućnost. Mudrinić je također naglasio kako je potreban novi pristup razvojnim procesima kako bi Hrvatska mogla biti sudionikom budućeg razvoja.

Predsjednik tvrtke SenseConsulting, Goran Radman naglasio je kako je ICT industrija pokretač razvoja ne samo u sklopu svojeg sektora nego i ukupnog nacionalnog gospodarstva. Radman smatra kako je integracija i partnerstvo svih segmenata društva i gospodarstva ključni čimbenik poslovnog opstanka i razvoja.

Kako bi se dodatno potaknula konkurentnost u medijskom prostoru u Hrvatskoj, predsjednik Uprave EPH Ninoslav Pavić, naglasio je važnost deregulacije tržišta medija. Prema njegovim riječima, država bi trebala korigirati zakonski okvir medijskog djelovanja, ne ograničavajući kućama mogućnost razvijanja poslovanja u više tipova medija.

Sudionici foruma složili su se kako ulaganje u tehnologije može značajno doprinijeti prevladavanju nepovoljnih ekonomskih situacija. IT tehnologija, proizvodi, rješenja i usluge mogu napraviti značajna unapređenja na području smanjivanja troškova i povećanja učinkovitosti poslovanja. Stoga edukacija, inovacije, razvoj i unapređenje ICT rješenja te mogućnost njihove široke primjene, moraju biti neke od ključnih odrednica oblikovanja života u budućnosti.

WinDays 9: Forbes forum istaknuo važnost ICT sektora u oporavku gospodarstva

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.