WiMAX će biti širokopojasna platforma četvrte generacije

Racunalo.com foto

Mreža četvrte generacije tvrtke Sprint Nextel koristit će svoje koncesijsko pravo na veliko frekvencijsko područje od 2,5 GHz, kojim tvrtka pokriva 85 posto kućanstava na stotinu najvažnijih tržišta u SAD-u, što je više od bilo kojeg ponuđača usluga bežične telefonije na bilo kojem frekvencijskom području. Da bi korisnicima omogućio pristup toj mreži, Sprint Nextel surađivat će s tvrtkama Intel, Samsung i Motorola pri  implementaciji tehnologije WiMAX za naprednu bežičnu komunikaciju te omogućiti da novi čipseti budu dostupni u širokoj paleti korisničkih uređaja.


Sprint Nextel i tvrtke s kojima surađuje imaju potrebno iskustvo, mrežnu infrastrukturu, frekvencije i distribucijske kanale potrebne za pružanje najšire i najzastupljenije palete usluga krajnjim korisnicima. Prve probne širokopojasne usluge trebale bi biti dostupne do kraja 2007. godine, a tijekom 2008. broj korisnika mogao bi narasti na stotinu milijuna. Sprint Nextel nastavit će ulagati i u postojeće mreže treće generacije te na njima dostupne usluge. Tijekom 2007. u razvoj mreže 4G uložit će milijardu USD, a 2008. od 1,5 do 2 milijarde USD. Očekuje se da će tehnologija WIMAX omogućiti niže troškove prijenosa podataka te smanjenje ostalih, s tim povezanih troškova.


U okviru suradnje s tvrtkom Sprint Nextel Intel će ponuditi novu generaciju tehnologije
WiMAX u svojoj mobilnoj platformi Centrino i drugim računalnim tehnologijama nove generacije. Uz to, Intel će pridonijeti i svojim iskustvom na području verifikacije
uređaja za njihov rad u mrežama te marketinškim znanjem. Motorola će ponuditi uređaje koji će podržavati mreže WiMAX te će imati važnu ulogu pri instalaciji infrastrukture. Samsung će također ponuditi uređaje koji će podržavati mreže WiMAX.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.