Wikipedia dobiva konkurenciju iz Kine

Fotografija članka: Wikipedia dobiva konkurenciju iz Kine

Kina će sljedeće godine pokrenuti online verziju svoje nacionalne enciklopedije, kako bi se natjecala s Wikipedijom.

Oglas

Dužnosnici su rekli da je više od 20.000 ljudi angažirano za rad na projektu, koji će sadržavati 300.000 unosa sa oko 1.000 riječi svaki. Za razliku od Wikipedije, izradit će ga odabrani znanstvenici iz državnih sveučilišta umjesto da ih volonteri mogu uređivati. Za razliku od nekih , Wikipedia je dostupna u Kini, ali određeni su sadržaji blokirani.

Enciklopedija Kine “nije knjiga, već veliki zid kulture”, izjavio je Yang Muzhi, glavni urednik projekta koji predsjedava u Udruženju za distribuciju knjiga i periodike Kine. također je rekao da je Kina suočena s međunarodnim pritiskom da stvori vlastitu platformu koja usmjerava “javnost i društvo”. Trenutno korisnici mogu čitati neke sadržaje Wikipedije, ali kad traže osjetljive teme poput Dalaj Lame i predsjednika Xi Jinpinga su blokirani.

Vidi još: 

Enciklopedija Kine prvi je put objavljena 1993. godine u tiskanom obliku, uz potporu znanstvenika i izdala drugo izdanje 2012. godine. No, kritičari su rekli da su radovi financirani od strane vlade izostavili ili iskrivili neke stavke u političke svrhe.

Ideja za online verziju odobrena je 2011. godine, ali rad na njoj započeo je tek nedavno. Država će ovako ući u izravno natjecanje s lokalnim tvrtkama koje su pokrenule vlastite online enciklopedije – kao što su Baidu i Qihu 360, kao i najveća platforma, Wikipedia.

Taha Yasseri, istraživač na Oxford Internet Institutu, izjavio je BBC-u: “Potreba za informacijama u Kini tjera ljude da posežu za Wikipediom preko anti-filter alata, a to je daleko od idealne situacije u autoritarnoj državi. Dakle, ova bi inicijativa trebala privući više korisnika prema državno odobrenom sadržaju“. Prošle je godine u novinskom članku Yang izjavio “Imamo najveću, najkvalitetniju autorsku ekipu na svijetu, naš cilj nije da sustignemo, već da nadilazimo.”

Što vi mislite? Napišite u komentaru

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.