Wi-Fi test 2,4 vs 5 GHz: Koliko pada brzina sa udaljenošću?

Fotografija članka: Wi-Fi test 2,4 vs 5 GHz: Koliko pada brzina sa udaljenošću?

Potaknuti jednom od prethodnih tema, odlučili smo napraviti jednostavan test. Koliko se zaista razlikuje korištenje bežične mreže na 2.4 i 5 GHz u realnim uvjetima?

Oglas

Sigurno ste se zapitali koliko drugi spektar može unaprijediti vašu bežičnu mrežu. Proizvođači oko toga ne dvoje budući da mrežnu opremu testiraju u laboratorijskim uvjetima. Međutim kod korisnika rezultati ne ispadnu uvijek dobri. Zato smo proveli jedan test u realnim uvjetima, točnije u stanu unutar stambene zgrade gdje prevladavaju betonski zidovi. Kolika je ljubav između Wi-Fi signala i betonskih zidova otkrijte u nastavku.

Kako bi vizualno prikazali prostor, za početak smo napravili skicu u AutoCAD-u te označili prostorije i mjesto routera. Mjerili smo brzinu unutar lokalne mreže te test brzine (speedtest) sa serverom u Zagrebu kod matičnog operatora. Vrsta infrastrukture je svjetlovodna mreža GPON varijante sa zakupljenom brzinom od 100/20 Mbit/s. Router kojeg koristimo je standarda N900 sa ukupnim kapacitetom od 450 Mbps na 2,4 GHz te 450 Mbps na 5GHz, a sadržava 3 dual-band antane. Klijenti su podržavali maksimalnu brzinu od 300 Mbps na oba spektra.

Stan zbog većine betonskih zidova ima dvije “kritične” točke gdje se bilježe povremeni prekidi veze unatoč solidnoj brzini. To je naravno posljedica oscilacija koje normalno postoje, ali uslijed većeg broja prepreka (zidovi, hladnjak, bežični telefon, itd.) su izraženije. Ako ste mislili da dizanjem cijele mreže na višu frekvenciju možete učiniti čudo, varate se. Na gornjoj slici vidi se smještaj routera i raspored prostorija koje smo označili brojevima 1 do 3. Pogledajmo rezultate u nastavku.

Na prvom grafu gledamo one dobivene unutar lokalne mreže, znači brzina na relaciji router – klijent. Prvo mjerenje bilo je 2 metra od routera te smo očekivali najveće rezultate na oba spektra. Manje opterećena frekvencija na 5 GHz dala je znatno bolje rezultate, dok nas je iznenadila prva. Očigledno je interferencija učinila svoje, jer se u blizini nalazi bežični telefon, računalo i produžni kabel. Visoka brzina na 5 GHz pada već u susjednoj prostoriji između kojih se nalazi betonski zid. Kao što se vidi iz priloženog najveći problem je u prostoriji broj 2 gdje su performanse prilično smanjene. Pridodamo li tome povremena pucanja veze problem je očigledan. Druga stvar je lakše “probijanje” signala na nižoj frekvenciji u udaljenije dijelove stana što je rezultiralo i višom brzinom na spomenutom spektru.

Slično ponašanje primjećujemo i tijekom speedtest-a. Na početku treba reći da je vrijednost od 94 jednaka vrijednosti koju dobivamo na žičnoj mreži (nije 100 Mbps zbog IPTV-a i routera sa “fast ethernet izlazima”). Ovdje treba razjasniti situaciju u drugoj prostoriji čiji je rezultat sada suprotan od grafa u lokalnoj mreži. Obzirom na veliki raspon oscilacija pojedini testovi išli su do brzine od 65 Mbps te su povisili ukupni prosjek kojeg nismo htjeli mijenjati. Detaljni intervali vrijednosti speedtest-a nalaze se u tablici ispod

Vidljivo je kako na bežičnu mrežu utječu brojni čimbenici. Očekivati od višeg spektra dvostruko bolji rezultat moguće je samo u blizini pristupne točke, dok sa porastom udaljenosti raste i nepouzdanost. Zbog toga uređaji u prostoriji pod rednim brojem dva koriste žičanu vezu. Instalacija pojačivača signala također je moguće rješenje koje bi znatno popravilo situaciju, naravno sve ovisi o potrebama korisnika.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.