Wi-fi sense u Windowsu 10: lako dijeljenje wi-fi mreža

Fotografija članka: Wi-fi sense u Windowsu 10: lako dijeljenje wi-fi mreža

Jedna od zanimljivih stvari koja dolazi s Windows 10 je i Wi-fi sense… što, kako?

Oglas

Ukratko: wi-fi sense omogućuje dijeljenje lozinki bežičnih mreža s drugim korisnicima.

Automatski vas spaja na otvorene javne bežične mreže ili one mreže koji su vaši kontakti podijelili s vama. O javnim otvorenim mrežama, Windows 10 saznaje preko crowdsourcinga. O njihovoj kvaliteti i ocjenama će ovisiti hoće li vas Windows spojiti na njih.

Uvjeti da biste koristili značajku Windows 10 je da ste prijavljeni sa svojim Microsoft računom. On je dostupan na Windows 10 uređajima, ali ne i na ranijim verzijama uređaja. Wi-fi sense je također nedostupan za pojedine zemlje i regije, a za zemlje u jugioistočnoj Europi je dostupan.

Windows pamti početne postavke koje ste namjestili prilikom instalacije računala. Ako smo dobro zapamtili, ovo je primijenjeno tek od nedavno, budući da su prve verzije Windowsa 10 imale automatski uključenu ovu opciju na početku. Stoga, pogledajte koje su vaše postavke u: Settings > Network & Internet > Wi‑Fi > Manage Wi‑Fi settings
Ovdje ujedno možete pogledati i ostale stvari vezane uz Wi-Fi Sense na vašem računalu.

DIJELJENJE

Među otvorenim vezama su kriteriji jasni – Windows 10 gleda kvalitetu i brzinu mreže te ocjene korisnika. Ako su mreže ocijenjene pozitivnim ocjenama, Wi-Fi Sense će vas spojiti na zadanu mrežu.

Glede dijeljenja među vašim kontaktima, moramo reći da je Wi-fi sense s vremenom malo bolje podešen. Više nema apsolutno automatskog dijeljenja veza među korisnicima, već kada se neka veza dijeli, potrebno je prvotno da djelitelj unese lozinku pa će se ista podijeliti među korisnicima. Korisnici koji su pogodni za dijeljenje veze su za sada vaši Outlook, Skype i Facebook kontakti.

Ovo je opcija koja nam se sviđa budući da vaši kontakti neće vidjeti lozinku bežične mreže na koju se spajaju. Ujedno je dobro znati da samo dijeljenje mreže ne znači da kontakti mogu pristupiti podacima na vašem računalu ili drugim uređajima spojenima trenutno na mrežu.

One koje privatnost baš jako brine, moramo upozoriti da korištenje Wi-Fi Sense značajke otkriva vašu lokaciju makar je ista u postavkama isključena.

Trenutno nije moguće birati koji će pojedini kontakti ili grupe vaših kontakata dobiti pristup mreži. Dakle, mrežu dijeliti sa svojim Outlook kontaktima i/ili svojim Skype kontaktima i/ili svojim Facebook prijateljima. Potrebno je također i da ste vi spremljeni među njihove kontakte. Ovo će u budućnosti sugurno biti bolje riješeno.

Oni koji su podijelili neku mrežu koju ne žele dijeliti, trebaju skočiti na: Start Start icon > Settings > Network & Internet > Wi‑Fi > Manage Wi‑Fi settings. Tu se mogu podesiti postavke za pojedine mreže.

Zaključno, Wi-Fi Sense nam se čini kao zgodna ideja. Smatramo da automatsko spajanje na otvorene mreže nije toliko bitno budući da latpopi i Notebook uređaji jesu mobilni, no nećete ih koristiti u pokretu. S druge strane, na Windows Phone uređajima će ovo doći do izražaja.

S vremenom se nadamo da će biti moguće više upravljati time s kime dijelimo i možemo li izbaciti neke korisnike iz dijeljenja mreža. Malo nam ovo ostavlja dojam nezavršene usluge. Sa sigurnosnim aspektom smo trenutno zadovoljni. Prilikom spajanja na mrežu je potreno posebno kliknuti na gumb Dijeli da bi se veza podijelila. Ujedno kontakti koji prime informacije ne osnivaju s vama grupe te ne mogu promijeniti lozinku ili pristupiti vašim podacima.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.