WannaCry V3 ransomeware i dalje napreduje

Fotografija članka: WannaCry V3 ransomeware i dalje napreduje

Istraživači su otkrili dvije nove varijante ransomewarea WannaCry od kojih jedna nema ugrađeni kill-switch. Zlonamjerni program i dalje jača, uzrokuje smetnje i potencijalno može ubiti.

Oglas

Napad nastavlja se širiti i trenutne procjene govore o 230000 zaraženih računala privatnih osoba i 10000 zaraženih organizacija. Iako su poduzete mjere za usporavanje širenja zlonamjernog softvera, počele su se pojavljivati nove varijante. Microsoft je čak napravio sigurnosnu zakrpu za Windows XP kojeg su , vlasti upozoravaju građane i tvrtke da osiguraju ažuriranje svojih računala i sustava.

U petak poslijepodne napad je značajno utjecao na britansku nacionalnu zdravstvenu službu. Ovakva vrsta napada svakako loše utječe na brigu o pacijentima. možete zamisliti mnoštvo pacijenata u čekaonici koje nitko ne može primiti i bolničko osoblje koje ne može otvoriti kartone niti pisati uputnice i recepte. Takva vrsta poremećaja u sustavu i recimo pacijent koji je u životnoj opasnosti sigurno može rezultirati gubitkom života.

Francuski proizvođač automobila Renault je također u blokadi. U službenom priopćenju stoji “proaktivne su mjere uspostavljene, uključujući i privremenu obustavu industrijske aktivnosti na nekim lokacijama”, ali su odbili navesti o kojim se točno tvornicama radi i je li nam susjedna tvornica u Novom Mestu također blokirana.

Hakeri su pomoću WannaCry ransomewarea pokušali napasti i naše Ministarstvo unutarnjih poslova. Iako je MUP izdao upute građanima kako se zaštiti, čini se da se sami nisu držali istih uputstva. No na svu sreću napad nije bio uspješan. Iz Ministarstva smo dobili priopćenje: “Ministarstvo unutarnjih poslova tijekom jučerašnjeg dana evidentiralo je određene smetnje u internetskom sustavu, zbog čega su stručne službe unutar sustava reagirale i otklanjaju navedeno. Informacijski sustav Ministarstva unutarnjih poslova pritom nije bio ugrožen i normalno funkcionira.”

Europol intenzivno radi zajedno sa FBI-jem na istrazi i pronalasku osoba odgovornih za napad. Do tada, pazite koje emailove otvarate, instalirajte sigurnosne zakrpe u Windows Update-u, pazite da vaš antivirusni program bude ažuran i nemojte instalirati programe sa sumnjivih stranica.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.