WannaCry – hakerski napad u tijeku

Fotografija članka: WannaCry – hakerski napad u tijeku

U manje od 12 sati koordinirani cyber napad proširio se po čitavom svijetu. Radi se od više od 75 000 napada u 99 zemalja.

Oglas

Zlonamjerni softver vrste ransomeware nosi ime WannaCry (i još Wana Decrypt0r, WannaCryptor i WCRY). Najprije se aktivira crv klikom na link u emailu. Zatim se preko tog crva infiltrira ransomeware i blokira korisniku pristup računalu enkripcijom datoteka te prikazuje poruku da je potrebno uplatiti 300$ u kako bi se računala mogla dalje koristiti.

Zanimljiva stvar jest da zlonamjerni softver koristi slabost sustava Windows po imenu EternalBlue kojeg inače koristi NSA za obavještajne radnje, skupljanje informacija i špijunažu.

U firmama čim jedno računalo pogodi crv, krene se dalje širiti mrežom i dalje inficira.

Intel je objavio interkativnu kartu na kojoj se vidi povijest napada, a možete ju pogledati .

Prema izvješćima 16 bolnica u Ujedinjenom kraljevstvu prestalo je raditi jer doktori ne mogu do kartona pacijenata. Također su pogođene mnoge udruge građana diljem svijeta.

Zaštite se instaliranjem ažuriranja za Windows jer je Microsoft još u ožujku izdao nadogradnju protiv tog i sličnih ransomewarea. Drugi savjet vezan za sav zlonamjeran softver jest da treba biti oprezan sa emailom, ne otvarati linkove na nepoznata mjesta ili dokumente za koje niste sigurni što su i naravno  sa najnovijim sigurnosnim nadogradnjama pa će sve biti u redu.

 

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.