Vruće sjedalo Facebook privatnosti

Fotografija članka: Vruće sjedalo Facebook  privatnosti

Prvo, vodeća društvena mreža nije ispravno otkrila svojim korisnicima u kojoj mjeri se mogu koristiti osobni podaci, uključujući i razmjenu informacija. Jednostavna činjenica je, prije ovih promjena većina korisnika usvojila je zadane postavke koje Facebook nudi, i nisu prilagodili nove postavke. Kao korisnik Facebook, mogu reći da su postavke Facebook privatnosti postale tako granulirane da je stvarno potrebno vrijeme, oprez, i poznavanje tematike kako bi se osigurali dijelovi osobnih informacija koji nisu za javnu objavu (profil, slika, dob, grad, popis prijatelja). Sa krinkom jasnog i neposrednog objašnjenje, od korisnika se sada traži da prihvate zadane postavke kojima se izričito daje Facebook dozvola za dijeljenje osobnih informacija, a čak u nedostatku takvog odobrenja, postoje načini na koje bi informacije mogle biti vidljive bilo gdje.  Facebook nove postavke privatnosti su očito namijenjene da se ljudi više otvore, i daju više osobnih podataka u javnost. Alat „privatnost“ vodi korisnika kroz konfiguracije koje će „preporučiti“ : odaberi po zadanome, a to je, dijeli sa cijelim Internetom. Ovo je zbilja zbunjujuće i ružno. Također, morate biti oprezni prilikom komentiranja na tuđim stranicama, jer su možda njihove stranice isto tako širom otvorene. Na primjer, ako netko pokrene Google Search, upiše vaše ime, i otkriva sve vaše komentare. Ove postavke kao i privatne informacije se nikako  ne smiju pojavljivati bilo gdje u širokoj javnosti. Posebice na to trebaju pripaziti djeca i mladi ne punoljetnici. O postavkama sigurnosti za taj dio pročitajte članak „Kako maknuti Facebook profil iz tražilica“.

Također oko pitanja privatnosti kada su u igri aplikacije, Facebook ima posebne postavke privatnosti. Na primjer, u ‘Notes’, Facebook aplikaciju unesete li neke osobne bilješke, one postaju javne, bez obzira na sve ostale postavke na vašem profilu koje ste postavili na privatno. Facebook brani ove nove postavke privatnosti za aplikacije, tvrdeći kako zapravo mali broj korisnika je ikada odabrao opciju „privatno“ jer ih je teško bilo za pronaći i bile su komplicirane?! Facebook smatra da  kroz svoje postavke privatnosti, korisnici imaju veliku mogućnost izbora hoće li ili ne komunicirati s bilo kime, posebno s Facebook aplikacijama, te blokirati bilo koji određeni program i odustati od svih Facebook aplikacija na jednostavan način. Međutim istina ove izjava u teoriji, napomenula bih da znatno ovisi o korisničkoj sposobnost što će izabrati, a to opet ovisi o razvijenosti korisničke IT edukacije, praksama pristupa i korištenju third-party podataka kada dodaje aplikacije. Također napominjem, da je jedini način na koji korisnici mogu kontrolirati izloženost osobnih podataka za programere aplikacija, odabir aplikacija svojih prijatelja i kolega članova mreže ili  blokiranje svih aplikacija od vanjske strane. Sve u svemu, čini se da tvrtka šalje jasnu poruku: ako ne želite podijeliti vaše podatke sa stotinama ili tisućama bezimenih, bezličnim Facebook app programerima, od kojih su očito neki daleko od poštenih, onda ne trebate koristiti Facebook.

Svatko bi trebao definitivno provjeriti svoje postavke privatnost. Ako ste dosada ignorirali postavke privatnosti, savjetujem da ih odmah pažljivo provjerite. Kako, pročitajte u sljedećem nastavku.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.