VOIP – prvi koraci

Fotografija članka: VOIP – prvi koraci

OK, krenimo od početka, de facto standard amaterskih prvih VOIP koraka je asterisk (www.asterisk.org). Softverski PBX zamišljen da radi kao mala centrala. S vremenom projekt je rastao i publika se širila, pa tako i razvoj različitih modula (dodataka funkcionalnosti).

Tako danas asterisk implementacije možemo pronaći u SOHO uredima pa sve do telekoma koji dio svoje (ili cijelu)  VOIP mreže povjeravaju upravo asterisku. Od prednosti, vrijedi istaknuti cijenu (besplatan) i visoku razinu konfigurabilnosti.

Za one koji još nisu odlučili postati zainteresirani evo par primjera uspješnih implementacija od strane autora (naravno samo neozbiljnih):
    * server koji radi offline, te se nakon telefonskog poziva i autorizacije spaja na internet (ISDN) i omogućava administraciju
    * email to phone servis (čitanje pristiglih mailova)
    * servis za zastrašivanje zaposlenika (pozivom na broj direktor se spaja u lokalni PBX koji otvara govorne kanale prema svim telefonima u uredu, te se isti automatski javljaju)
    * autorizacija pristupu web stranice (mogućnost surfanja određenim internet sadržajem samo dok je poziv aktivan
    * telefonsko paljenje i gašenje torrenta na seedboxu

Budući da asterisk pruža različite mogučnosti pisanja dialplanova (programa), mogućnosti su neograničene. Dakle, za napredne (i one sa puno vremena) preporuka je asterisk.org, skidanje source koda, te nekih od mnogo knjiga (npr. Asterisk 1.6 Merel, Dempster, Gomillion) i instalacija testnog servera.  Za ostale, prelazimo na razne distribucije koje uključuju gotove proizvode.

Asterisk bazirane distribucije
Bez okolišanja: Trixbox, Elastix, AsteriskNOW.

Za čitatelje koji nemaju vremena za detalje (nitko im za to ne plaća) definitivna preporuka su gore navedeni gotovi sustavi (install cd) koji nakon 15ak minutne instalacije (govorimo o cjelokupnom operativnom sustavu) pruža gotovi i potpuno funkcionalni PBX.  Nakon početne instalacije dobivate gotovi server, sa cijelokupnim upravljanjem preko web sučelja. Što se terminologije tiče, osnove su sljedeće:
    * peer (ekstenzija, odnosno telefon)
    * trunk (izlazna ili ulazna tehnologija, npr. SIP)
    * inbound routes (povezivanje brojeva telefona sa fizičkim telefonima ili aplikacijama, za dolazne pozive)
    * outbound routes (upravljanje pozivima iniciranim sa internih telefona, 9 za izlaz, pozivi u inozemstvo preko drugog providera itd.)

Interne telefone koje spajamo na takvu centralu dijelimo u tri skupine:
    * softphones (aplikacije instalirane na računalo pomoću kojih telefonirate, kao ali ne i, skype)
    * IP phones (IP telefoni koje izgledaju kao obični telefoni, ili bolje, i spajaju se lokalnu mrežu)
    * ATA uređaji

ATA uređaji služe spajanju običnih telefona na IP mrežu, te posredno na vašu novu PBX centralu. Ovisno o modelu posjeduju jedan WAN konektor za spajanje na mrežu i jedan ili više FXS konektora za spajanje običnih telefona. Postoje i verzije koje služe kao ruteri.

Među popularnijima su proizvidi Grandstreama (Handytone 286) i Linksysa (SPA2102).

Ono što je bitno je da pazite na broj FXS konektora jer on označava koliko običnih telefona možete spojiti (sa različitim ekstenzijama). Za ozbiljniju upotrebu bez razmišljanja uzmite Linksys, ako nekoga zanima zašto, ili se jednostavno ne slaže sa izjavom, ispod članka je prostor za (uvijek dobrodošle) komentare.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.