VOIP i kako uštedjeti kune

Fotografija članka: VOIP i kako uštedjeti kune

Očigledno rješenje nalazi se u činjenici da posredstvom interneta više nismo vezani za telefonsku uslugu providera osnovnog telefonskog priključka.

VOIP, odnosno Voice over Internet Protocol, tehnologija je prijenosa glasa (osnove telefonskog razgovora) putem Interneta.

Koristeći Internet vezu za povezivanje sa davateljem usluga internet telefonije, povezujemo se na svjetsku telefonsku mrežu. Internet promet plaćamo našem internet provideru (u ovome slučaju preporučljivo je imati flat rate internet), a telefonske impulse VOIP provideru.

Postoje dvije veoma bitne stavke kojih moramo biti svijesni odlučimo li se na korištenje VOIP-a. Prva se odnosi na kvalitetu razgovora koja će ovisiti o kvaliteti naše internet veze, ali i kvaliteti usluge VOIP providera, dok je druga plaćanje telefonskog računa unaprijed (prepaid način naplate, kao i kod mobitela na bonove).
Problem kvalitete telefonskog poziva najčešći je problem većine VOIP implementacija. Naime, većina korisnika internetu pristupa putem ADSL veze. Proučimo li pomnije ugovor koji smo potpisali sa pružateljem internet usluge, pronaći ćemo stavku koja definira pojam „best effort“ usluge. U praksi to znači da brzina pristupa internetu nije uvijek idealnih 2 mbit-a (pretpostavimo da imate paket od 2 megabita), te da svi paketi koje vi šaljete ili primate putem Interneta, ponekad kasne, a ponekad niti ne stignu na odredište. Prilikom surfanja, problem se očituje u dužem učitavanju željene stranice. Kašnjenje se mjeri u milisekundama pa ga korisnik ne primjećuje. U slučaju VOIP komunikacije kašnjenje od par stotina milisekundi manifestira kao prekidanje zvuka. U cijelome svijetu internet provideri imaju slične ugovore sa rezidencijalnim korisnicima, pa ne treba odmah dizati paniku, dovoljno je samo prihvatiti to i pomiriti se s time. Postoji razlog zašto firme plaćaju 800 kn i više za 1 megabit brzine garantirane (stalne) veze. Sljedeći problem kvalitete je kvaliteta VOIP providera. Kao i u svemu postoje bolje (skuplje) i lošije (jeftinije) implementacije, kao i interkonekcije sa nacionalnim telefonskim providerima. U sklopu toga možete povremeno očekivati čudne zvukove, metalne zvukove sugovornika, tišine umjesto govora, krivo prikazivanje broja pozivatelja itd. Najčešće kada primijetimo slične probleme, potrebno je poklopiti i nazvati ponovo i sve bude u redu.

Druga stavka koju je potrebno naglasiti je da se sve plaća unaprijed. Prije prvog poziva, potrebno je uplatiti minimalnu svotu na račun providera. Najčešće se radi o iznosu od 10 eura. Neki pružatelji VOIP usluga omogućavaju besplatne pozive prema određenim državama. Za pozive prema tim destinacijama također je potrebno uplatiti inicijalnih 10 eura, iako se oni neće trošiti tijekom razgovora.

Toliko za početak, u sljedećem članku krećemo na izbor providera i konkretne savjete kako izbjeći najčešće probleme.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.