Vodič za kupovinu online – Hrvatska, BiH, Srbija

Fotografija članka: Vodič za kupovinu online – Hrvatska, BiH, Srbija

Sveobuhvatan pregled propisa i načina kupovine mobitela i druge IT opreme iz inozemstva

Oglas

Željeli ste kupiti mobitel iz inozemstva, ali strah vas je carine? Ona ekipa s Racunalo.com portala opet priča o nekim popustima, a vas strah koliko će vas “oderati” na carini?
Nema više razloga za time. Donosimo detaljan i sveobuhvatan prikaz kako i koliko se plaćaju dražbine na stvari koje kupujemo iz EU i iz Kine.

Svakako preporučamo da pogledate naš članak o ako još niste. Kupovina online bez PayPala je kao nebo bez zvijezda što bi rekli naši stari. Stoga, skok tamo jer je PayPal usluga koju iskreno preporučamo za skoro sve vrste transakcija online.

Krenimo na meritum… ovisno nalazite li se u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini ili Srbiji, ovisit će i koliko (pa i kako) će vam se obračunavati PDV i carina.

HRVATSKA
Kupovina u Hrvatskoj je specifična po tome što se razlikuje kupovina unutar EU i izvan nje. Kupujete li unutar EU, vjerojatno znate da ne plaćate apsolutno nikakve tražbine, namete i slično. Bitno je da u kupovini unutar EU obratite na pažnju odakle se šalje mobitel. Mora biti smješten u EU skladištu. Ako je webshop smješten u EU, ali je njegovo skladište izvan EU, morat ćete platiti PDV i druge namete. Srećom, svi webshopovi jasno napominju gdje se mobitel nalazi u trenutku kupovine. Postoji doduše jedna kvaka o kojoj ćemo malo kasnije.

Dakle, kupujete li iz Hrvatske uređaj koji se nalazi u EU, nema nikakvih problema. Možete jedino platiti dodatnu poštarinu koju plaćate u trenutku kupovine. Trenutno od razvikanijih webshopova koji su u EU i šalju Hrvatskoj iz EU skladišta je samo Honorbuy.

Kupujete li iz Hrvatske uređaj koji se nalazi izvan EU, morate platiti još neke stvari. Carinska stopa na mobitele je 0%, a PDV se obračunava ako je stvar skuplja od 22€ (a to su svi uređaji). Uzmite u obzir da se PDV obračunava i na vrijednost predmeta i na vrijednost poštarine. Košta li uređaj 200€ i platite li još 10€ poštarinu (shipping), morat ćete platiti još PDV u iznosu 52€ (25% od 210€).

21090421_xxl

Ono što smeta mnogima je što hrvatska carina obračunava još i troškove carinjenja te neke manipulativne troškove koji se kreću u vrijednosti između 30 i 40 kn. Dakle, konačno biste trebali osim na PDV od 25% računati i na neke dodatne troškove u iznosu 5-6 €.

Potrebno je navesti još jednu situaciju. Gore naveden primjer se odnosi na pošiljke na kojima ste naznačili da želite samo običan shipping (u pravilu je to najjeftiniji). Platite li “brži” shipping, postoji mogućnost da ćete u Hrvatskoj morati platiti još jednu stvar, a to je dodatan trošak špeditera za manipulaciju robom u zemlji uvoza. Ovo zna iznositi u pravilu najviše još dodatnih 10€.

SRBIJA
U Srbiji se za sada još ne razlikuje kupujete li robu izvan EU ili robu iz EU. Primjenjuju se jednake carinske stope. Kako se roba carini? Na robu se plaća carina ako je vrijednost veća od 50€. Ako je manja od 50€, plaćate samo PDV.
Ako roba prelazi vrijednost od 70€, tada će se cariniti i poštarina i pošiljka, a ako je cijena robe između 50 i 70 €, tada će se cariniti samo vrijednost robe (odnosno, poštarina ne ulazi u carinu). Opća carinska stopa u Srbiji iznosi 10% za pošiljke u poštanskom prometu. Carina se obračunava prije PDV-a, odnosno PDV se računa nakon što ste dodali iznos od 10% za carinu.

Imamo dakle 3 primjera: naručite mobitel koji košta manje od 50€ (paradoksalno, ali eto da sve navedemo): tada ćete platiti samo PDV.
Ako vaš mobitel košta 60€ i platite poštarinu 20€, platit ćete carinu na vrijednost od 60€ (mali je benefit za tu vrijednost da na poštarinu ne plaćate carinu). Platit ćete dakle ukupno 60€ za mobitel + 6€ za carinu. Na to nadodajete poštarinu od 20€ da biste dobili vrijednost pošiljke pa ćete na sve to ukupno (86€) platiti PDV u iznosu 20% (odnosno 17€).
Najjednostavniji je zadnji primjer kada uređaj košta više od 70€. Recimo da mobitel košta 200€ i poštarina je 10€; tada ćete platiti carinu 10%, odnosno 21€. Sveukupna vrijednost pošiljke sada postaje 221€ i na to plaćate PDV u iznosu 20%. PDV iznosi 44,2€ pa je ukupna doplata 64€.

U Srbiji se kao i u Hrvatskoj naplate i određeni troškovi pošte koji iznose cca 5-7€.

BIH
U BiH se priča ne razlikuje mnogo od Srbije. Carini se sva roba koja prelazi iznos od 50 KM na isti način kao i prije: carini se vrijednost robe plus troškovi poštarine.

Dakle, ako vaš uređaj košta 200€ i platite poštarinu od 10€, na sve to ćete platiti carinu 10% i onda 17% PDV. Carina je na mobitele 5%, ali ako se uređaj šalje poštom, primjenjuje se carina od 10%. Doplatit ćete dakle još carine 21€ i vrijednost pošiljke postaje 231 €. Na to ćete doplatiti PDV 17%, tj. 39 €. Ukupno je to 60€.

BiH ima i posebne manipulativne troškove (ustvari troškovi pošte) koji iznose oko 7€.

6953932_xxl

GARANCIJA I POVRAT
Najosjetljivija stvar pri kupnji uređaja je garancija istog. Kupujete li uređaj iz trgovine koja je smještena u istoj zemlji u kojoj ste i vi, na tog se trgovca primjenjuju zakoni zemlje u kojoj se nalazite pa se nemojte libiti priprijetiti inspekcijama koje nadziru zaštitu potrošača (u pravilu su to inspekcije pri ministarstvima gospodarstva). No, kupujete li uređaj iz zemlje koja nije u EU, na garanciju načelno ne možete računati. Mi smo do sada imali pozitivne dojmove pa smo uspješno reklamirali jedan uređaj koji nam se pokvario. S druge strane, imali smo samo jedan takav slučaj do sada jer se kinezi ipak ne kvare toliko često koliko se o tome priča.

Ako ste iz Hrvatske i kupujete uređaj od webshopa koji se nalazi u EU, postoji jedna siva zona. Načelno ste zaštićeni, ali u praksi ne previše. Riječ je o Europskim potrošačkim centrima koji će besplatno biti posrednici između vas i trgovca. Oni dakle neće biti vaši zastupnici, odvjetnici ili nešto slično, već će pokušati s vama i trgovcem raščistiti situaciju. Negativna strana je što nemaju nikakve mjere prisile prema trgovcu, ali znaju biti utjecajni zabilježe li već broj pritužbi.

Za sada bismo rekli da je najbolji sustav garancije i zaštite PayPal. Iako neće “davati garanciju na godinu dana”, jako je koristan ako vam uređaj već stigne pokvaren ili oštećen. On tada stupa umjesto vas u razgovor s trgovcem u slučaju da ste vi bezuspješno pokušali objasniti svoj slučaj.

Ne zaboravite vigilantibus iura scripta sunt – pravo je od koristi samo onima koji se žele njime koristiti. Iako je situacija ponekad bezizlazna ili vam se samo tako čini, nema razloga da ne pokušate ostvariti svoja prava ako su vam ista narušena. Nemojte zaboraviti jednu stvar – koliko god smo svi imali u životu loših iskustava s trgovcima, operaterima i drugim pružateljima usluga, oni i dalje žele zaraditi. A zadovoljan kupac je bio i ostao najbolji oblik marketinga u svakom poslu.

12010908_xxl

ČPP (FAQ) – često postavljena pitanja (Frequently Asked Questions)
Navede li prodavač da je roba “poklon”, nije vam apsolutno ništa pomogao. Samom činjenicom da roba ulazi u zemlju, na nju se mora platiti PDV. Razlika je doduše da li vam robu šalje rođak (tj. fizička osoba) ili neki prodavatelj (pravna osoba), ali to vrijedi za robu manje vrijednosti (do 40 ili 50€ ovisno jeste li u Hrvatskoj ili Srbiji) pa vam u slučaju kupnje mobitela to neće predstavljati nikakvu razliku. Dapače, moglo bi samo otežati, jer vi morate doći i dokazati vrijednost robe računom.

Iz Hrvatske sam i kupio sam predmet s europskog webshopa koji mi je carinjen. Kako je to moguće? E, ovo je ta kvaka koju sno spominjali. Naime, prema carinskim postupcima, uređaj se mora jednom cariniti. Kada nastane problem? Ako je uređaj kupljen na datum 1.3.2016. godine, a trgovac ga nema na skladištu. Naruči ga i stigne u njegovo skladište u EU na datum 7.3.2016. i on plati carinu. To je slučaj kada carina može pretpostaviti da na njega nije plaćena carina jer je stigao u EU nakon datuma kupnje (što znači da bi zemlja kroz koju je predmet ušao, mogla prepustiti postupak carinjenja odredišnoj državi jer predmet već ima svoju unaprijed određenu destinaciju). Govorimo o minornom broju slučajeva, ali ipak upečatljivom, pogotovo ako svoj Mi5 platite 500€. Vama bi trgovac trebao tada dati podatke da je predmet već jednom carinjen ako vam želi pomoći.

Zašto mi je predmet vraćen? Znači da niste brzo reagirali. Vrijeme na koje morate odgovoriti je 5 dana u Srbiji, odnosno 7 dana u Hrvatskoj. Carina nije dužna čekati dulje vrijeme od toga i može vratiti vaš predmet ako želi.

Carinjena druga vrijednost? Nekada carina zna napraviti dosta podlu stvar kod koje nema pomoće. Naime, svi carinski zakoni dopuštaju diskrecijsku ocjenu službenika pa ako kupite neki uređaj za cca 90€, carinik može reći da je to premali iznos i subjektivno ga procijeniti na 150€ (toliko otprilike iznosi procjena po tarifniku u navedenim državama). Dakle, osnovica će biti u tom slučaju 150€, a ne stvarnih 90€.

Ima li se smisla žaliti? Paaaa ne. :( Osobno nismo imali dobrih iskustava s time. Imao sam slučaj kada sam kupio sportsku opremu u vrijednosti od 20€ i carinila mi se kao vrijednost od ČAK 150€! jer je carinik gledao krivi predmet kod istog proizvođača. Napisao sam prigovor na carinski postupak i dobio sam odgovor da “nisam dokazao kako je predmet koji sam pokazao u prigovoru, isti taj predmet koji se carinio”, odnosno ja sam navodno zamijenio predmete. Dakako, da su i sami vjerovali u to, mogli su me kazniti za pokušaj prijevare carine, što dokazuje besmislenost donesenog rješenja.

Vrijeme postupka? Joj… može biti i do cca 2 tjedna. Carine su pretrpane i nemaju dobre uvjete u kojima carine predmete. Dok je mobitel ili neki zvučnik relativno jednostavna stvar, carina mora nadgledati sigurnost i prehrambenih proizvoda, igračaka koje su rađene od tko zna kakvog materijala i slično. U tom djelu imamo razumijevanja. Ne želimo zvučati patetično, ali oni jesu na jedan način zadnja brana da štetni i po zdravlje opasni proizvodi ne stignu do nas.

Zašto morate platiti još dodatne poštanske predmete i zašto vam ne kažemo točno koliko morate platiti? Nitko to ne zna. Pošta sebi uzima dio jer ona rukovodi robom u unutarnjem prometu, a cijenu utvrđuje vlastitim cjenikom u koji ulaze masa robe, vrijednost predmeta i sl. Zato smo i mi naveli okvirne cijene prema dosadašnjim iskustvima nas i korisnika.

14952161_xxl

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.