Vodeći kineski telekomi pokreću prošireni 5G pilot projekt

Fotografija članka: Vodeći kineski telekomi pokreću prošireni 5G pilot projekt

Kineski izvori javljaju kako će vodeći kineski telekom operatori u drugoj polovici godine krenuti s testiranjem 5G veze… ali na malo širi način.

Oglas

5G pilot projekt će se pokrenuti u velikim kineskim gradovima – Beijing, Shanghai, Chongqing, Guangzhou, Nanjing, Suzhou, Ningbo i još nekim. Za vrijeme trajanja projekta tri će vodeća kineska telekom operatora testirat 5G mrežu na naprednim tehnologijama kao što su autonomna vožnja i povezivanje vozila preko Interneta, pametni gradovi, inteligentne obitelji i Internet stvari (Internet of Things). Testiranja će se obavljati kako na aplikativnom tako i na hardverskom nivou, mrežnim protokolima i baznim stanicama.

Ako sve prođe kako je zamišljeno, testiranja 5G mreža će se proširiti i na druge kineske gradove kao što su Jiangxi, Hainan, Shanxi, Shandong, Zhejiang, Hebei i drugi.

China Mobile će u projektu sudjelovati s baznim stanicama, mrežnim protokolima i drugim tehničkim dijelom uključujući i testiranje 5G terminala i 5G mrežnih i drugih aplikacija.

China Telecom će se zajedno s partnerima Nokia, Ericsson i drugima uključiti preko svoje opreme u dijelu koji je vezan uz pametno zdravstvo, inteligentni promet, autonomnu vožnju i slične tehnologije.

China Unicom će sa svojim partnerima Bell, Intel, Tencent, Mercedes-Benz i drugima odraditi dio oko povezivanja automobila na Internet of Things (IoT) na aplikativnom i sigurnosnom nivou.

Ova je vijest došla samo nekoliko dana nakon što je ZTE, poznati kineski proizvođač mrežne i telekom opreme najavio dvostruko veća ulaganja u razvoj 5G mreža. Ovi bi projekti mogli osjetno unaprijediti i ubrzati razvoj 5G mreža. I sami znate kako je Kina praktički tržište samo za sebe s obzirom na veličinu zemlje i broj stanovnika, pa sve što se tamo dogodi vrlo će se vjerojatno preslikati i u druge dijelove svijeta.

Pogrešno je razmišljati kako 5G tehnologija donosi samo veću kvalitetu u glasovnoj i veće brzine u podatkovnoj komunikaciji. Pojavom 5G tehnologija doći će do bržeg razvoja nekih industrija, ali i do pojave nekih potpuno novih usluga koje omogućuje nova tehnologija. U prijevodu to znači nove tvrtke, nova radna mjesta, nova zaposlenja.

Očekuje se kako će se 5G mreže u masovnoj upotrebi pojaviti do 2020. godine, u nekim dijelovima svijeta i ranije.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.