Vivax Tablet TPC-804 3G recenzija – poboljšana inačica prethodnika i to na pravim mjestima

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Vivax Tablet TPC-804 3G recenzija – poboljšana inačica prethodnika i to na pravim mjestima

Više radne i interne memorije te bolje kamere u odnosu na prethodni model, kao i podrška za Dual SIM, fluidniji rad i izdržljiva baterija, to su karakteristike koje možemo pripisati novom Vivax Tablet TPC-804 3G uređaju koji smo upravo testirali.

Oglas

Vivax Tablet TPC-804 3G – osnovne značajke:
– 8 inčni IPS/PLS, HD rezolucije
– MediaTek MT8321M na 1,3 GHz, 4 jezgre
– 2 GB RAM-a
– 16 GB interne memorije
– kamere 2 MP i 5 MP
– Android 7.0 Nougat
– baterija 4000 mAh
– dimenzije 208 x 123 x 10 milimetara
– težina 340 grama
– Dual SIM, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, 2G/3G, GPS (A-GPS), FM radio, OTA, OTG…

Uvod

Radni početak nove godine ćemo obilježiti u domaćem ritmu. Iako trenutno na testu imamo desetak uređaja, odluka je pala krenuti s nečim laganijim i lepršavijim. Pa neka to bude novi Vivax Tablet TPC-804 3G uređaj koji itekako ima aduta s kojima vas može osvojiti.

Ako pogledamo njegove karakteristike možemo reći kako je svojevrsni nasljednik kojeg smo također imali prilike prošle godine. Ako pogledamo njegove karakteristike, možemo reći kako je “podebljan” u onim ključnim stvarima, što ćemo i posebno napomenuti odnosno usporediti tijekom ove recenzije.

O samoj kompaniji ne treba trošiti riječi, svije dobro poznate. Vivax je domaći proizvođač koji se u posljednjih nekoliko godina čvrsto etablirao kako u Hrvatskoj, tako i u susjednim zemljama, te se sve više šire i na druge europske zemlje. Osim proizvodnje tableta i pametnih telefona prepoznati su i po proizvodnji televizora, klima uređaja, kućnih audio linija i drugih kućanskih aparata koji nam pomažu i svakodnevno oplemenjuju naš svakodnevni život.

S obzirom da smo Vivax Tablet TPC-804 3G uređaj na testiranje dobili još prije Božića imali smo ga prilike detaljno pregledati i otkriti sve ono za što mislimo kako će vas interesirati prije same kupovine.

Nećemo više duljiti nego ćemo samo spomenuti kako smo naš primjerak tableta nabavili preko , što i vama preporučujemo. A mi idemo zaviriti u kutiju…

Otkutijavanje

Kutija je prepoznatljivih Vivax oznaka i kombinacija je bijelo-plave boje. Kao i inače, u gornjem dijelu kutije pronalazimo sam tablet uređaj, a u donjem dijelu pronalazimo dodatke. Naravno, tu je USB kabel kao i punjač za brže punjenje baterije (5V/2A).

Standardno u kutiji je i podeblja knjižica s uputama za korištenje, a po prvi puta smo pronašli i jedan dodatni listić na kojem su navedene smjernice o RF (radio frekvencijskom) izlaganju prilikom korištenja uređaja. Tako smo saznali i slijedeće podatke o vrijednostima SAR zračenja (Specific Absorption Rate) – za glavu ona iznosi 0,632 W/kg 10kg, odnosno za tijelo je vrijednost 1,453 W/kg 10 kg. Isto tako, detaljno su ispisane i sve 2G/3G frekvencije, kao i Wi-Fi te Bluetooth vrijednosti. Zgodno je i to znati :)

Dizajn

Po vanjskom izgledu bismo rekli kako poprilično nalikuje na prethodni model. Kućište je također klasične crne boje, a ono što ćete odmah primijetiti je plastično i posebno gumirano kućište, tako da će se tablet osjetno manje klizati u ruci, ili uopće neće. Kada smo već na stražnjoj strani tableta vidimo sitne dizajnerske razlike.

U gornjem se dijelu nalazi stražnja kamera koja je ovaj puta dobila i vlastitu LED bljeskalicu što se pokazao kao vrlo koristan i upotrebljiv dodatak. Inače ćete rijetko LED bljeskalicu pronaći na tablet uređaju, no Vivax Tablet TPC-804 3G je ima. Dio oko kamere se može odvojiti – radi se o plastičnom poklopcu ispod kojeg ćete pronaći utore za SIM kartice, kao i utor za microSD memorijsku karticu. Ispod kamere pronalazimo Vivax logo, u dnu su još neki dodatni podaci, kao i prorez za zvučnik koji vidimo u donjem desnom dijelu kućišta.

Sprijeda vidimo veliki ekran od 8 inča iznad kojeg je prednja kamera i slušalica, nedostaje nam samo senzor za osvjetljenje. Ispod ekrana nema kapacitivnih Android tipki, one virtualne možete pronaći u samom ekranu. Sam vanjski izgled je klasično uobičajen, no dovoljno čvrst i robustan tako da na ovaj tablet uređaj možete ozbiljno računati.

Dodatni ulazi i izlazi su po rubovima – gore je 3,5 milimetarski ulaz za slušalice i microUSB, desno su plastične tipke za on/off i pojačavanje i stišavanje zvuka i… to je to. Možda ne bi bilo loše da ima i miniHDMI video izlaz, no nije ga imao niti prošli tablet.

Što se tiče dimenzija, one su 208 x 123 x 10 milimetara, te je težak 340 grama, dakle nešto je deblji od prethodnika, to je na ovoj veličini gotovo neprimjetno. Generalno, izvana u potpunosti nalikuje na prethodni model.

Ekran

Ekran je praktički identičan prethodnom modelu. Samo ćemo vas podsjetiti kako se radi o 8 inčnom IPS/PLS ekranu rezolucije 1280 x 800 točaka (189 ppi), i koji zauzima 72,54% prednje površine, a spomenimo i kako podržava i multitouch u 5 točaka što je dobro za npr. igranje video igara.

Iako jedva primjetno, ali uočili smo kako ekran ima tanku zaštitnu foliju koju preporučujemo ostaviti jer proizvođač ne navodi nikakvu dodatnu staklenu zaštitu, tako da će vam ona dodatno štititi ekran od mehaničkih oštećenja. Primjećujemo kako ekran odlično reagira na dodir, čak smo ekrane mogli “listati” laganim dodirom noktom što nas je vrlo ugodno iznenadilo.

Isto tako, primijetili smo kako ne privlači nešto naročito otiske prstiju, a relativno ćete ih lako obrisati običnom suhom maramicom. Inače, sam sadržaj na ekranu je jasno prikazan i dovoljno oštar i živih boja za ugodno korištenje, što dodatno možete podesiti pod Postavke –> Prikaz –> Miravision.

S našim smo mjernim instrumentom i izmjerili jakost osvjetljenja od 232 Luxa što je gotovo identično osvjetljenju u prethodnom modelu. U zatvorenom prostoru ćete vrlo ugodno moći vidjeti sadržaj ekrana, na otvorenom malo teže.

Hardver

Hardverska konfiguracija je poznata, a podsjeća na prošli model. Ipak, razlike ima i ona se odnosi na količinu radne i interne memorije koja je udvostručena. Konkretno, tablet radi na istom 32-bitnom i 4-jezgrenom MediaTekovom MT8321 procesoru na 1,3 GHz uz Mali-400 MP2 grafiku.

Procesor je nešto stariji, proizveden je 2014. godine u 28-nanometarskoj tehnologiji i s ARM Cortex-A7 jezgrama. Razlika je u radnoj i internoj memorije, Vivax Tablet TPC-804 3G ima 2 GB RAM-a i 16 GB interne memorije proširivo preko microSD ulaza do 32 GB, što bi trebalo biti dovoljno za ugodniji rad.

Vjerojatno vas zanima usporedba ova dva uređaja, a kojima ćemo dodati još jedan Vivax model, čisto kako bi bilo zanimljivije, a sve smo to naravno povukli s naše mega popularne besplatne Usporedilice koju vrlo rado i često koristite. Evo usporedbe ovih modela.


Kamere

Za razliku od prethodnog modela, Vivax Tablet TPC-804 3G ima jače kamere, tako da ćete moći iskoristiti mogućnosti i prednje i stražnje kamere. Naravno, obje koriste osnovnu Android aplikaciju za upravljanje kamerama te imaju osnovne mogućnosti.

Prednja je kamera od 2 MP i moramo priznati kako nismo od nje očekivali ništa, no u uvjetima dobrog osvjetljenja će snimiti prilično upotrebljive selfie fotke. Naravno, one nisu na nivou kvalitete selfie kamera na smartfonima, ali su fotke čisto upotrebljive i uz laganu obradu u nekom softverskom alatu na računalu bi mogle biti skroz ok. Inače, kamera podržava prepoznavanje i uljepšavanje lica, filtere i HDR, te može snimiti video u 640 x 480 točaka i 30 sličica u sekundi, i to u 3GP formatu.

Stražnja je kamera od 5 MP, a kao i prethodni model ima LED bljeskalicu, a dodan je i auto fokus koji će popraviti oštrinu forki. Ipak, voljeli bismo da su fotke još malo oštrije. Inače, kamera podržava prepoznavanje i uljepšavanje lica, HDR i panoramu.

Odvažili smo se i snimili naš mini foto album. Primjećujemo kako fotkama nedostaje oštrine kako na udaljenim tako i na bliskim objektima, a kameri smetaju kontrastne scene. U slabije osvijetljenim prostorima slike su relativno tamne, a stvar može popraviti LED bljeskalica ali na vrlo maloj udaljenosti. Noćne fotke su čak i ok, možda malo tamnije.

Evo naših fotki pa sami procijenite kakve su. Ne zaboravite, ovo je ipak tablet, ne smartfon… :)

Što se tiče videa, on nas je puno ugodnije iznenadio. Zvuk je nešto slabiji što je očekivano, ali video snimka je iznenađujuće dobra, možda malo nestabilna dok tablet držite u ruci, ali na stalku bi bila sasvim ok. Inače snima FHD video u 1920 x 1080 točaka i 30 sličica u sekundi (1080p@30fps), također u 3GP formatu.

Evo i naš testni video, sasvim je ok :)

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Iako kamere imaju tek osnovne mogućnosti, za jedan tablet uređaj su sasvim ok. Ne sjećamo se da neki Vivax tablet ima bolje kamere :)

Audio i video

Zvuk je otprilike isti kao i kod prethodnog modela. Drugim riječima ima snage, ali se radi o visokim frekvencijama bez dubokih tonova, tako da ćete za veću kvalitetu morati posegnuti za slušalicama ili vanjskim zvučnikom, žičnim ili bežičnim.

Jačinu zvuka smo izmjerili našim mjernim instrumentom i dobili vrijednost od 83,5 dB, što je gotovo isto kao i kod prethodnog modela. Komentar je isti – snage ima, kvalitete baš i ne. No, ništa neočekivano s obzirom na cjenovni rang ovog tablet uređaja.

OS, aplikacije

Tablet radi na Android 7.0 Nougat operativnom sustavu (32-bitni) i koji podržava kako hrvatski jezik tako i druge jezike (multilanguage). Sam rad u OS-u je gladak i fluidan, nismo imali nekih značajnijih problema, tek tu i tamo neka manja usporenja koja nisu vrijedna spomena. Čini se kako dvostruko veća količina radne memorije itekako odrađuje svoj posao.

Što se tiče aplikacija predinstalirane su one osnovne, sve ono dodatno ćete pronaći na Google Play Storeu. Od dodatnih aplikacija vidjeli smo Word i Excel za Android, uvijek koristan MX Player koji prepoznaje i titlove u filmovima, FM radio, kao i standardne Vivax aplikacije – Vivax Web, Nethome Plus i UM link (upute za korištenje u PDF-u).

Ako i primijetite usporenja u radu, pogasite aplikacije u pozadini ili uključite opciju DuraSpeed koja ubrzava aktivne aplikacije, a usporava aplikacije u pozadini.

Povezivost

Što se povezivosti tiče, situacija je praktički identična kao i kod prethodnog modela, tako da to možemo samo ponoviti. Pohvalno je što ima utore za SIM kartice, tako da podržava 2G/3G mreže (rjeđe 4G). Kvaliteta razgovora je zadovoljavajuća, a kako se radi o domaćem proizvođaču podržane su sve mreže telekom operatora.

Evo i popisa mreža koje podržava:
– 2G: GSM 850/900/1800/1900MHz
– 3G: WCDMA 900/2100MHz

Od bežičnog načina povezivanja podržava Wi-Fi 802,11b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS (A-GPS), kao i podrška za OTA nadogradnju (Over-The-Air), te OTG (On-The-GO) koji omogućuje spajanje vanjskih uređaja preko microUSB ulaza (USB memorije, tipkovnice, miša,…), a tu je i ulaz za slušalice.

Baterija

Baterija nas je ugodno iznenadila. Radi se o Litij-ionska bateriji kapaciteta 4000 mAh i po onome što smo vidjeli prilično je izdržljiva, a odlično se ponaša na čekanju, trajat će danima i danima. U kutiji smo pronašli i punjač od 5V/2A koji omogućuje nešto brže punjenje baterije. Koliko, to smo i testirali.

Evo brojki koje smo dobili (punjeno punjačem 5V/2A u pet uzastopnih punjenja i pražnjenja):
– 27% za 30 minuta
– 42% za 60 minuta
– 100% za 175 minute (2 sat i 55 minuta)

Na našem testu izdržljivosti – surfanja s neprekidno upaljenim ekranom baterija je izdržala 8 sati i 20 minuta što je nešto više od prosjeka od osam sati, što je rezultat s kojim smo vrlo zadovoljni. Inače će izdržati i do 6 sati razgovora što je deklarirao proizvođač i što vjerujemo kako će s lakoćom izdržati.

Video igre

Već smo testirali nekoliko tableta koji rade na MediaTekovom 4-jezgrenom MT8321 procesoru tako da znamo što možemo očekivati na području gaminga, uz neke blage varijacije. Evo i naših gamerskih dojmova u standardnim gamerskim naslovima.

War Robots – robotska pucačina u trećem licu, vrlo dinamična i grafički zahtjevna. Igra radi uz blaga trzanja, zna više usporiti kada se više robota pojavi na ekranu. Zagrijavanje uređaja je malo.

Real Racing 3 – i dalje najbolja i najrealnija trkaća simulacija na Android platformi. Grafički je vrlo zahtjevna i pravi je test za mobilne uređaje. Igra također radi uz konstantna trzanja, na granici je igrivosti. Zagrijavanje uređaja je i dalje malo.

Video igre su radile uz dosta problema i trzanja, tako da ovaj tablet treba koristiti samo za “casual” igranje igara koje grafički nisu pretjerano zahtjevne.

Benchmark testovi

Odradili smo i seriju “sintetičkih” benchmark testova koji vam mogu poslužiti kao orijentir što može ovaj uređaj.

Evo benchmark brojki:
AnTuTu – 22342 bodova
GeekBench – 379 bodova (single core) – 1109 bodova (multi core)
Quadrant Standard – 8081
Vellamo – 1257 (Browser), 1079 (Multicore), 693 (Metal)
PCMark – nema rezultata
3DMark – 1936
Basemark OS II – 377
MobileBench – 78
– Test izdržljivosti baterije – 8 sati i 20 minuta

Brojke su nešto manje u odnosu na prethodni model, no to ne može značajnije utjecati na rad tableta u svakodnevnim uvjetima. Prilikom testiranja uređaj se neznatno zagrijao.

Zaključak

Ako nas pitate, Vivax Tablet TPC-804 3G je vrlo upotrebljiv tablet uređaj koji je u odnosu na prethodni model napredovao u ključnim stavkama. U prvom se to redu odnosi na radnu i internu memoriju, kao i na kamere koje su na ovom tabletu ipak upotrebljive, a i LED bljeskalica na stražnjoj kameri može pomoći.

Drago nam je što u Vivaxu nisu odustali od podrške za SIM kartice tako da s ovim tabletom možete ne samo surfati na vlastitom Internetu, nego možete i telefonirati i slati tekstualne SMS poruke. Ekran je solidan i odlično reagira na dodir, a ono što bismo voljeli je da je procesor ipak nešto jači.

Kako se radi o vrlo jeftinom tabletu nedostaju mu neke sitnice kao što je senzor za osvjetljenje, kapacitivne Android tipke i kvalitetniji zvuk. Uglavnom, radi se o jednom vrlo solidnom tablet uređaju koji je vrijedan vaše pažnje, a i novac koji ćete uložiti nije velik.

Kada već govorimo o ciframa, samo ćemo ponoviti kako smo naš primjerak nabavili na , gdje ćete pronaći i popis dućana/webshopova gdje ga možete i sami kupiti. Cijena mu je 799 kuna, što je po nama fer cijena uz besplatnu dostavu, jednogodišnje jamstvo te osiguran servis i korisničku podršku.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Vivax Tablet TPC-804 3G – ključne značajke

– EKRAN: 8 inčni IPS/PLS rezolucije 1280 x 800 točaka (189 ppi), 72,54% prednje površine, multitouch u 5 točaka
– PROCESOR: 32-bitni i 4-jezgreni MediaTek MT8321 na 1,3 GHz (ARM Cortex-A7), 28-nanometarske tehnologija, proizveden 2014. godine
– GRAFIKA: Mali-400 MP2
– RAM: 2 GB
– POHRANA PODATAKA: 16 GB, proširivo preko microSD ulaza do 32 GB
– PREDNJA KAMERA: 2 MP – prepoznavanje i uljepšavanje lica, filteri, HDR, video u 640 x 480 točaka i 30 sličica u sekundi, 3GP format
– STRAŽNJA KAMERA: 5 MP – LED bljeskalica, auto fokus, prepoznavanje i uljepšavanje lica, HDR, panorama, FHD video u 1920 x 1080 točaka i 30 sličica u sekundi (1080p@30fps), 3GP format
– OS: Android 7.0 Nougat (32-bitni), podržava hrvatski (multilanguage)
– BATERIJA: 4000 mAh litij-ionska, punjač 5V/2A; punjenje – 27% za 30 minuta, 42% za 60 minuta, 100% za 175 min (2:55 sati), 6 sata razgovora, do 8 sati i 20 minuta surfanja
– KUĆIŠTE: plastično, gumirano; boja – crna
– DIMENZIJE: 208 x 123 x 10 milimetara
– TEŽINA: 340 grama
– MREŽE: 2G: GSM 850/900/1800/1900MHz, 3G: WCDMA 900/2100MHz
– DODATNO: Dual SIM (micro, standardo), Wi-Fi 802,11b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS (A-GPS), OTA, OTG, FM radio, microSD, DuraSpeed…

+ Hvalimo
+ iskoristive kamere (za jedan tablet uređaj)
+ LED bljeskalica kod stražnje kamere
+ gumirano kućište
+ podrška za 2G/3G

– Zamjeramo
– nema senzor za osvjetljenje
– nema kapacitivne Android tipke
– nema microHDMI izlaz
– piskutav zvuk

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 7 za Dizajn
Ekran
Ocjena 6 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 6 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 4 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 5 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 6 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 7 za Povezivost
Baterija
Ocjena 7 za Baterija
Video igre
Ocjena 6 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 7 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 6 za Naš dojam

6.09

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Tablet je osjetno napredovao u odnosu na prethodni model, i to na ključnim mjestima - ima dvostruko više radne i interne memorije što se osjeti po fluidnosti rada, nekako lakše diše. Vanjski izgled je i dalje "klasičan", a raduje nas što su ovaj puta ugradili i kamere koje su upotrebljive, stražnja ima LED bljeskalicu i auto fokus. Isto tako, podrška za Dual SIM je još jedan veliki plus. Naravno, zbog cijene nedostaju neki senzori i sitnice, ali nećemo sada cjepidlačiti. Ako pogledamo cijenu, kvalitetu, mogućnosti i upotrebljivost - isplati se :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.