Vivax Tablet TPC-801 3G recenzija – telefonirajte, surfajte, navigirajte, svirajte!

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Vivax Tablet TPC-801 3G recenzija – telefonirajte, surfajte, navigirajte, svirajte!

Domaća kompanija je predstavila zanimljiv 3G tablet s kojim možete telefonirati. Novi Vivax Tablet TPC-801 3G ima mnoge zanimljive karakteristike – novi procesor, dva jaka zvučnika, ima navigaciju. Prvi smo ga isprobali u Hrvatskoj i šire.

Oglas

Vivax Tablet TPC-801 3G tablet – osnovne značajke:
– EKRAN: 8 inčni IPS HD
– PROCESOR: Intel Atom x3-C3200 (SoFIA) na 1,0 GHz
– GRAFIKA: Mali-450 MP
– RAM: 1 GB
– POHRANA PODATAKA: 8 GB
– KAMERE: 2 MP prednja, 5 MP stražnja
– OS: Android 5.1 Lollipop
– BATERIJA: 4400 mAh
– DIMENZIJE: 208 x 120,5 x 8,7 milimetara
– TEŽINA: 350 grama
– Wi-Fi, Bluetooth, microUSB, microSD, dva zvučnika, microSD, GPS, kompas, SIM 3G, 3,5 mm ulaz za slušalice…

Na testiranje smo dobili novi Vivaxov tablet koji se izdvaja iz velike gomile tableta koje možete pronaći na našem tržištu po tome što podržava SIM kartice. Istina, takvi su tableti vrlo popularni u Aziji, pogotovo oni s veličinom od 7 ili 8 inča, jer korisnici ne moraju imati dva uređaja nego jedan, malo manji tablet ili veći pametni telefon (phablet).

U Vivaxu su odlučili predstaviti novi tablet koji upravo ima te, karakteristike, a prepoznat ćete ga pod nazivom Vivax Tablet TPC-801 3G. Radi se o modelu s 8 inčnim ekranom, a ako vam je prevelik postoji i onaj manji model sa 7 inčnim ekranom – Vivax Tablet TPC-701 3G. Vivax (inače u vlasništvu M SAM Grupe) je već izbacio pregršt tableta na hrvatsko i regionalna tržišta i prodaju se jako dobro. Cijelu ponudu možete pronaći na .

Ovo je priča o ovom većem modelu, koji ujedno radi i na novom procesoru, izgleda vrlo pristojno i privlačno. U posljednjih godinu dana smo testirali gotovo sve zanimljivo što su izbacili na tržište i moramo priznati kako smo se ugodno iznenadili njihovim novim modelima, a naše recenzije Vivax uređaja možete pročitati na . I ovaj smo tablet prvi smo isprobali u Hrvatskoj i šire.

Idemo na posao, vrijeme je i za…

…lagani unboxing :)

Kutija je crno-bijela kombinacija, nešto ljepše dizajnirana. Vidljivo je kako kompanija pazi na izgled ambalaže, dobro znaju kako i to prodaje proizvod, zato to posebno napominjemo. Na vrhu kutije se naravno nalazi naš Vivax Tablet TPC-801 3G kojeg ćemo rado testirati.

U donjem dijelu kutije smo pronašli punjač i USB kabel crne boje, kao i upute na hrvatskom, bosanskohercegovačkom, srpskom, crnogorskom, albanskom i engleskom jeziku. Dakle, nema problema za početak rada. Idemo se mi baciti na sam tablet.

Vanjski izgled

Uređaj je crne boje i vrlo kompaktnog izgleda. Na prvi pogled na se čini kako su u Vivaxu napravili dobar posao, jer Vivax Tablet TPC-801 3G djeluje čvrst, nema krckanja i puckanja. S prednje strane dominira veliki 8 inčni ekran iznad kojeg je prednja kamera, te slušalica. Da, na ovaj tablet možete i telefonirati. Naime, postoje tableti koji podržavaju SIM kartice, ali se mogu spajati samo na Internet. Na ovom imate sve kao na pametnim telefonima za ugodno komuniciranje s prijateljima, rodbinom, poslovnim partnerima, ljubavnic(k)om,… :) U donjem dijelu nema kapacitivnih Android tipki, one virtualne se nalaze u ekranu.

Stražnji je poklopac “navučen” preko rubova, tako da je iz jednog dijela. Svidjela nam se fina točkasta tekstura koja je ugodna pod prstima, a i ne dozvoljava ostavljanje otisaka prstiju. Kosa nam se digne kada vidimo “ćelavu” plastiku straga koja blješti na sve strane. Ovdje to nije slučaj, tako da tablet djeluje vrlo kulturno i elegantno, rekli bismo klasično s modernim elementima.

U gornjem lijevom uglu se nalazi stražnja kamera od 5 MP, po sredini je logo kompanije, a u dnu oznaka kako je Intel “unutra” :) Naravno, tablet radi na Intelovom procesoru. U donjem dijelu nalaze se prorezi lijevo i desno, za dva zvučnika koji rade prilično dobro, u što ćete se i sami uvjeriti čitajući dalje.

Ono što nam se uvijek sviđa kod Vivaxa je njihovo označavanje ulaza i izlaza. Na crnom kućištu je bijelim slovima i ikonama točno označeno i iscrtano gdje se što nalazi, tako da trebate samo čitati i sve ćete znati. I sam tablet djeluje nekako… skuplje… :) Uglavnom, na desnom rubu (gledano sprijeda) su tipke za zvuk i paljenje, lijevo su microSIM i micro USB ulazi, gore je microUSB ulaz, te ulaz za slušalice, a dolje je mikrofon. Da, telefonijada… :)

Sve je na svom mjestu, lijepo raspoređeno i vama pod prstima. Iznenadilo nas je i što bez problema ovaj 8 inčni tablet možemo sasvim ugodno držati u jednoj ruci, a što možemo kompaktnim dimenzijama, relativno malim rubovima ekrana za tablet, te nevelikoj težini. U brojkama, dimenzije su 208 x 120,5 x 8,7 milimetara, a težak je samo 350 grama. Posebno ističemo debljinu od samo 8,7 milimetara s čim se ne mogu pohvaliti niti neki smartfoni :)

Sve u svemu, izgled je oku ugodan i možemo reći kako je za jedan tablet vrlo lijep i skladan.

Ekran

Ekran mu je definitivno jedna od jačih karakteristika ovog uređaja. Radi se o 8 inčnom IPS/PLS ekranu HD rezolucije od 1280 x 800 točaka (omjer 16:10), a koji podržava mulitiouch u 5 točaka. Čini nam se kako je osvjetljenje prilično dobro, jedino nema automatsko podešavanje osvjetljenja tako da ćete to morati prilagođavati ručno. Primijetili smo i kako privlači otiske prstiju, tako da ćete ga morati povremeno i očistiti, suha maramica ili sredstvo za čišćenje ekrana bit će dovoljni

Slika na ekranu je vrlo jasna i dovoljno oštra, boje su jako dobre. Ugodno je raditi na ovom tabletu, vjerujemo kako će i vama biti isto. Zanimala nas je i jakost osvjetljenja što smo izmjerili našim instrumentom i došli do brojke od 282 Luxa. Drugim riječima, moći ćete ga koristiti i na dnevnom svjetlu, ali tek uz maksimalno pojačanje osvjetljenja.

Količina osvijetljenosti ovisi o prostoru. Primjera radi evo nekih usporedbi:
– rasvjeta operacijskog stola 20.000 – 120.000 Luxa
– rasvjeta za tehničko crtanje, elektronika i slično 1000-2000 Luxa
– rasvjeta radnog mjesta 500-750 Luxa
– rasvjeta za rad na računalu 200-300 Luxa
– rasvjeta skladišnog prostora 80-170 Luxa
– rasvjeta pješačke zone 5 – 100 Luxa

Hardverska konfiguracija

Vivax Tablet TPC-801 3G radi na Intelovom procesoru koji je poznat pod kodnim imenom SoFIA. Radi se o 64-bitnom i 4-jezgrenom 4-jezgrenom Intel Atom x3-C3200 (SoFIA) procesoru na 1,0 GHz, uz Mali-450 MP grafiku (iako na stranicama Vivaxa piše 1,2 GHz i MP4 grafika, no naših 10-ak testova pokazuje drugačije).

Naime, priča oko ovog procesora je vrlo zanimljiva. Premijerno je predstavljen na Intel Developer Forumu u kineskom Shenzhenu u travnju 2015. godine, a na tržištu se pojavio otprilike mjesec dana kasnije. Nastao je u suradnji Intela i Rockchipa, zato nam ga i neki “benchmark” i “hardware info” testovi prikazuju jedan ili drugi naziv, ili pak oba. Radi se o više inačica procesora, a kako ne bi sve objašnjavali, detalje pogledajte na mapi niže. Ukratko, ugrađeni procesor je nešto oslabljeni model procesora iz sredine mape.

Ugrađeno je 1 GB RAM-a i 8 GB interne memorije proširivo preko microSD ulaza do 32 GB. Kako se ponaša tablet u radu, objasnit ćemo kasnije kada budemo govorili o operativnom sustavu.

Kamere

Na raspolaganju su vam dvije kamere – prednja je od 2 MP i stražnja od 5 MP. Poznato je svima kako su kamere na tabletima sporedna stvar, tako da niti od ovih ne očekujemo puno, a i vjerojatno ćete ih rijetko koristiti. Prednja je skroz osnovna i snimit će selfie fotke ali relativno slabe kvalitete. Zanimljivo je kako može snimati HD video ali u 15 sličica u sekundi (720p@15fps).

Inače i za prednju i stražnju kameru u opcije ulazite tako da povučete ekran s lijevog ruba prema sredini. Možete podesiti nekoliko parametara – razlučivost i kvalitetu fotografija i videa, aktivirati snimanje lokacije, prepoznavanje lica i osmjeha. Ima i nešto što se zove ZSL (Zero Shutter Lag), a što znači da nema čekanja (odgode) prilikom snimanja fotke – okine je u trenu. I zaista okida u trenu, nema čekanja (to možete uključiti/isključiti).

Stražnja je kamera od 5 MP i ona će napraviti nešto bolje fotke i video, ali i dalje ispod neke željene kvalitete. Vjerujemo kako ćete ih koristiti u krajnjoj nuždi, ako nemate neki smartfon s jačom kamerom pri ruci. Napravili smo nekoliko fotki po dnevnom svjetlu i one su prolazne (uz auto fokus), dok kod slabijeg osvjetljenja su fotke jako tamne, tako da nisu iskoristive. Evo što smo snimili.

Što se tiče videa, stražnja kamera snima Full HD video, ali u 15 sličica u sekundi (1080p@15fps). Snimili smo i jedan video, pa pogledajte sami kako to izgleda.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Kao što smo već rekli, kamere ćete koristiti samo ako baš morate.

Audio/video

Ugrađena su dva zvučnika koji sviraju prilično jako. Snage imaju, dubine nemaju. Za naš ukus previše visokih tonova, ali zvuk je čist i vrlo prodoran. Puno bolji audio osjećaj imali smo prilikom gledanja videa, a svidjelo nam se i što u MX Player podržava i prijevod (subtitle), radi odlično i moći ćete vrlo ugodno gledati filmove na vrlo dobrom ekranu.

Što se tiče snage zvuka, ponovno smo posegnuli za našim mjernim instrumentom. Isprobali smo na ovom smartfonu nekoliko naših testnih glazbenih brojeva u vrhunskoj FLAC kvaliteti i izmjerili snagu zvučnika (na udaljenosti od oko 50 cm) je 89,7 dB. Dakle, snaga je neupitna, kada bi još bilo dubine i punoće :)

Rad u Windows 8.1 OS-u, dodatne aplikacije

Novi Vivax Tablet TPC-801 3G tablet radi na Android 5.1.1 Lollipop operativnom sustavu. Primjećujemo kako radi na granici, tako da će ga bilo koji zahtjevniji posao usporiti. Ono što bi svakako bilo dobro je da ima više radne memorije, no što je tu je.

Svakako predlažemo redovito čišćenje aplikacija koje ne koristite, a koje su aktivne u pozadini. Za to vam služi desna Android tipka, srećom možete pogasiti sve aplikacije odjednom. Od nekih dodatnih zanimljivosti spomenimo Vivax web, a u postavkama možete aktivirati i i ScreenshotSetting (snimanje sadržaja s ekrana u jpeg).

Sve ostalo je prilično osnovno, sve dodatno što trebate – na Google Play :)

Povezivost

Naglasak je naravno na SIM utoru, odnosno podršci 3G mreža. Kako se radi o našem domaćem proizvodu, funkcionirat će sve 2G/3G mreže. Sama telefonijada je vrlo solidna, dakle možete potpuno normalno telefonirati. Od bežičnih načina povezivosti na raspolaganju su vam i Wi-Fi (802.11 b/g/n), Bluetooth 4.0.

Zgodno je i što podržava GPS (A-GPS), tako da ga možete koristiti i u automobilu kao navigacijski uređaj. Instalirane su Google Mape, a vi naravno možete instalirati i svoju omiljenu navigacijsku aplikaciju s Google Playa. Spomenimo i microUSB i ulaz za slušalice.

Baterija

Baterija je litij-ionska i kapaciteta je 4400 mAh. Ono što smo naučili od Vivaxa je što u svoje uređaje uglavnom ugrađuju vrlo dobre baterije koje zaista dobro drže. Po specifikacijama baterija će u nekom kombiniranom radu (surfanje webom, društvene mreže, film, glazba) izdržati do 13,5 sati, nama je držala nešto manje, oko 12 i pol sati, tako da smo zadovoljni.

Ako ga rjeđe koristite dugo će izdržati na čekanju. Ono što je svakako pohvalno je dio u postavkama koji se zove “Štednja baterije”, tako da možete podesiti puno toga podesiti i tako produžiti trajanje baterije do slijedećeg punjenja. Zadovoljni smo s mogućnostima, vjerujemo kako ćete i vi.

Video igre

Iskreno, nismo znali što očekivati. Po prvi puta se susrećemo s ovim procesorom, tako da smo bili spremni na sve. Instalirali smo ponovo dvije “žestoke” igre i vrlo brzo došli do zaključka s kakvim strojem raspolažemo. Evo što smo otkrili, kada je riječ o gamingu:

Modern Combat 5 – odlična pucačina u prvom licu… komandosi, teroristi i slične sitnice. Igra radi, ali se osjeća kako se procesor muči. Zagrijavanja uređaja nema.

Real Racing 3 – i dalje najbolja i najrealnija trkaća simulacija na Android platformi. Grafički je vrlo zahtjevna i pravi je test za mobilne uređaje. Igra jednostavno trza i nije igriva, gotovo je nemoguće upravljati trkaćim automobilom. Zagrijavanje uređaja je neprimjetno.

Stvar je u potpunosti jasna – igranje “casual” igara tipa Temple Run, Angry Birds i drugih grafički manje zahtjevnih igara je moguće, kod grafički jakih igara će pokleknuti. Po nama nikako nije za “hardcore gaming”.

Benchmark testovi

Odradili smo i pregršt sintetičkih benchmark testova koji su nam dali i neke brojke, a koje vam mogu poslužiti kao orijentir što može ovaj uređaj. Testirali smo procesor, grafiku, memorije, senzore, sve. Opet ćemo spomenuti kako više volimo “osjetiti” kako uređaj radi u praksi u OS-u i sa svakodnevnim aplikacijama i video igrama. ovo je za one koji vole nekakve brojke i slova… :)

Evo benchmark brojki:
AnTuTu – 19480 bodova
GeekBench – 331 bodova (single core) – 879 bodova (multi core)
Quadrant Standard – 65299
Vellamo – 1276 (Browser), 856 (Multicore), 454 (Metal)
PCMark – 2378
3DMark – 2899

Ako nešto možemo zaključiti iz ovih brojki, Vivax Tablet TPC-801 3G uređaju zaista malo nedostaje procesorske snage, što smo već detektirali u radu s operativnim sustavom. Nejasna nam je brojka Quadrant Standard testa koja je nerealno visoka, a prilikom ponavljanja testa je bila i veća. Uglavnom zaključak je – nedostaje mu snage za ugodniji brži rad. Naime, sve radi, ali ponešto sporije nego što smo očekivali.

Zaključak

Vivax nastavlja tradiciju svojih tablet uređaja koji podržavaju 3G mobilne mreže, tako da tu tradiciju nastavlja i Vivax Tablet TPC-801 3G. Vrlo je lijepog i elegantnog izgleda, to je karakteristika koja će sigurno privući brojne korisnike. Nadalje, tu je spomenuta 2G/3G podrška je nešto što uvijek dobro dođe, a s ovim tabletom možete i telefonirati, slati SMS poruke i komunicirati kako želite.

Ekran je prilično dobar, a ističe se i po jakim zvučnicima što do sada gotovo da i nismo vidjeli u ovoj kategoriji tableta. Dodajmo i podršku za GPS (A-GPS) što je rijetkost kod tableta, a u kombinaciji s 3G mrežom možete ga koristiti i kao navigacijski uređaj s velikim 8 inčnim ekranom. Sve u svemu, ovaj je tablet svestran.

Ono što su mu slabije strane su osnovne kamere, a i osjećamo kako se prilikom zahtjevnijih poslova malo muči. Isto tako, 1 GB radne memorije nam se također čini premalo, tako da bismo i to udvostručili. No tada bi se promijenila i cijena.

Vivax Tablet TPC-801 3G je uređaj za one koji žele korektan i svestran rad, ali im se previše ne žuri. I ne žele ga platiti puno. Naime, tablet se prodaje u hrvatskim i drugim dućanima i webshopovima po vrlo popularnoj cijeni od 799 kuna, a kupiti ga možete u . Inače, postoji i manji model sa 7 inčnim ekranom i Dual SIM podrškom, Vivax Tablet TPC-701 3G, također je u prodaji i možete o njemu više saznati i kupiti ga na webshopu.

Više podataka o ovom uređaju potražite na .

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Vivax Tablet TPC-801 3G tablet – ključne značajke:

– EKRAN: 8 inčni IPS/PLS, HD rezolucija od 1280 x 800 točaka (omjer 16:10), osjetljiv na dodir u 5 točaka
– PROCESOR: 64-bitni i 4-jezgreni Intel Atom x3-C3200 (SoFIA) na 1,0 GHz
– GRAFIKA: Mali-450 MP
– RAM: 1 GB
– POHRANA PODATAKA: 8 GB (proširivo preko microSD ulaza do 32 GB)
– KAMERE: 2 MP prednja, 5 MP stražnja (auto fokus)
– OS: Android 5.1 Lollipop (32-bitni)
– BATERIJA: 4400 mAh
– DIMENZIJE: 208 x 120,5 x 8,7 milimetara
– TEŽINA: 350 grama
– Wi-Fi, Bluetooth, microUSB, microSD, dva zvučnika, microSD, GPS, kompas, SIM 3G, 3,5 mm ulaz za slušalice…

+ Hvalimo
+ 3G podrška (SIM utor)
+ GPS/A-GPS (što je rijetkost za tablete)
+ vrlo dobar HD ekran
+ jaki zvučnici

– Zamjeramo
– virtualne Android tipke umjesto kapacitivnih
– zastajkuje u radu, nedostaje mu snage i brzine
– samo 1 GB RAM-a
– slabe kamere

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 8 za Dizajn
Ekran
Ocjena 7 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 5 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 4 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 8 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 7 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 7 za Povezivost
Baterija
Ocjena 7 za Baterija
Video igre
Ocjena 5 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 7 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 6 za Naš dojam

6.45

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Tablet ima neke elemente koje većina drugih nema - SIM utor (3G), podržava GPS (A-GPS), vrlo jake zvučnike, a možemo pohvaliti i ekran i bateriju. Slabija su mu strana kamere i procesor koji nam se čini preslab. Ipak, njegov lijepi izgled i privlačna cijena natjerat će mnoge na kupovinu.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.