Vivax Tablet TPC-701 3G Dual SIM recenzija – prvi domaći tablet s dvije SIM kartice

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Vivax Tablet TPC-701 3G Dual SIM recenzija – prvi domaći tablet s dvije SIM kartice

Osnovna snaga Vivax Tablet TPC-701 3G uređaja je njegova Dual SIM funkcionalnost. Da, iako je tablet podržava dvije SIM kartice. Uz vrlo privlačnu cijenu bit će zanimljiv svima koji po prvi put ulaze u svijet tableta.

Oglas

Vivax Tablet TPC-701 3G Dual SIM tablet – osnovne značajke:
– EKRAN: 7 inčni IPS
– PROCESOR: Intel Atom x3-C3200 (SoFIA) na 1,0 GHz
– GRAFIKA: Mali-450 MP
– RAM: 1 GB
– POHRANA PODATAKA: 8 GB
– KAMERE: 0,3 MP prednja, 2 MP stražnja
– OS: Android 5.1 Lollipop
– BATERIJA: 2800 mAh
– DIMENZIJE: 188 x 107,8 x 9,9 milimetara
– TEŽINA: 277 grama
– Dual SIM (2G/3G), Wi-Fi, Bluetooth 4.0, microUSB, microSD, GPS (A-GPS), ulaz za slušalice…

Nakon brojnih vaših upita o ovom tabletu, vjerojatno nakon recenzije 3G modela s 8 inčnim ekranom, odlučili smo vam ispuniti želju i testirati novi Vivax Tablet TPC-701 3G. Kao što smo već ranije rekli, ova vrsta tableta je izuzetno popularna u u Aziji, jer je mnogima to i jedini uređaj za komuniciranje odnosno surfanje po Internetu. Ovako bar imate veći ekran.

Novi Vivaxov tablet je posebno zanimljiv po jednoj karakteristici, a to je Dual SIM podrška za 2G/3G mreže što je, barem koliko mi znamo, i prvi kompanijin tablet koji podržava Dual SIM. Ako griješimo ispravite nas :) Vjerujemo kako je to i najveći razlog zbog kojeg će se ovaj tablet uređaj prodavati. Inače, njihovu ponudu tableta možete i sami provjeriti na .

Ovo je drugi uređaj koji ćemo testirati, a koji radi na novom Intel “Sofia” procesoru, pregledat ćemo što sve može i kako radi, te pronaći njegove dobre i možda malo manje dobre strane. Tražili ste, evo je – recenzija Vivax Tablet TPC-701 3G uređaja. Ugodno se smjestite i čitajte dalje…

Što je u kutiji?

U povećoj lijepoj kutiji bijele boje pronašli smo sam tablet na vrhu, a ispod njega je klasika – punjač i USB kabel bijele boje, kao i upute na hrvatskom, bosanskohercegovačkom, srpskom, crnogorskom, albanskom i engleskom jeziku. Na samoj kutiji ćete pronaći i osnovne podatke o ovom tablet uređaju.

Vanjski izgled

Za razliku od njegovog većeg brata, uređaja koji smo dobili na test u crnoj boji, ovaj je Vivax Tablet TPC-701 3G već pogađate suprotne boje – bijele.

Što se tiče vanjskog izgleda, ima dosta razlika, zato ćemo priču početi ispočetka. S prednje strane naravno dominira ekran od 7 inča iznad kojeg je prednja kamera, okvir je prilično širok. Android tipke su virtualne i smještene su u samom ekranu. Straga ćete pronaći stražnju kameru u samom vrhu tableta, a koja je malo izvučena prema van. Inače, cijelo je kućište plastično, a stražnji poklopac zahvaljujući svojoj finoj teksturi onemogućuje ostavljanje otisaka prsta. Zgodno je što je i ovdje na kućištu iscrtano gdje je koji ulaz i izlaz.

Oko kamere se nalazi manji plastični dio koji se može odvojiti, a ispod kojeg se nalaze dva utora za SIM kartice (podržava Dual SIM), kao i utor za microSD memorijsku karticu. Već smo ovakav sustav umetanja kartica vidjeli na jednom tabletu prije. Ono što je svakako pohvalno je kako je ovo jedan od rijetkih tableta koji podržava SIM kartice. I to je dobro. U donjem dijelu stražnjeg poklopca vidimo Intel logo koji nam govori kako tablet radi na ovom procesoru, a desno je prorez za zvučnik.

Po rubovima su ulaz i i izlazi, i to – gore je 3,5 milimetarski ulaz za slušalice, microUSB ulaz, desno su plastične tipke za on/off i zvuk, dok dolje vidimo “rupicu” za mikrofon. Ukupno gledajući, vanjski izgled je više klasičan, nalikuje na svoje mnoge prethodnike. Nekome će možda zasmetati vrlo veliki rubovi oko ekrana. Očito je kako je naglasak upravo na mogućnosti komunikacije, što je kod tableta rijetkost. Inače je dimenzija 188 x 107,8 x 9,9 milimetara i težak je 277 grama.

Vivax Tablet TPC-701 3G je mali simpatični klasičar :)

Ekran

Ugrađen je 7 inčni IPS/PLS ekran koji ima osnovnu rezoluciju od 1024 x 600 točaka (160 dpi) omjera je 16:9 i podržava multitouch u 5 točaka. Osvjetljenje ekrana je vrlo solidno, nema automatskog senzora koji prepoznaje jačinu svjetla u prostoru u kojem se nalazite, tako da ćete trebati ručno podešavati jačinu osvjetljenja.

Kako se radi o praktički osnovnom tabletu s osnovnim mogućnostima, takav je i ekran. Vještije oko će primijetiti nesavršenosti (rastere), odnosno nešto su manje oštrija slova zbog niske rezolucije, dok su boje primjerene. Ekran ne privlači pretjerano otiske prstiju, ali ih je lako i očistiti s običnom suhom maramicom.

Zanimala nas je i jakost osvjetljenja što smo izmjerili našim instrumentom i došli do brojke od 287 Luxa. Isprobali smo ga i na dnevnom svjetlu i mogli smo ga čisto normalno koristiti.

Količina osvijetljenosti ovisi o prostoru. Primjera radi evo nekih usporedbi:
– rasvjeta operacijskog stola 20.000 – 120.000 Luxa
– rasvjeta za tehničko crtanje, elektronika i slično 1000-2000 Luxa
– rasvjeta radnog mjesta 500-750 Luxa
– rasvjeta za rad na računalu 200-300 Luxa
– rasvjeta skladišnog prostora 80-170 Luxa
– rasvjeta pješačke zone 5 – 100 Luxa

Hardverska konfiguracija

Koliko možemo vidjeti, hardverska konfiguracija je praktički identična onoj kod modela TPC-801 3G, tako da ćemo vas samo podsjetiti na detalje. Dakle, i Vivax Tablet TPC-701 3G radi na Intelovom “Silvermont” procesoru koji je poznat pod kodnim imenom SoFIA. Radi se o 64-bitnom i 4-jezgrenom 4-jezgrenom Intel Atom x3-C3200 (SoFIA) procesoru na 1,0 GHz, uz Mali-450 MP grafiku.

Ovaj je procesor premijerno predstavljen na Intel Developer Forumu u kineskom Shenzhenu u travnju 2015. godine, a na tržištu se pojavio otprilike mjesec dana kasnije. Nastao je u suradnji Intela i Rockchipa, zato nam ga i neki “benchmark” i “hardware info” testovi prikazuju jedan ili drugi naziv, ili pak oba. Radi se o više inačica procesora, a kako ne bi sve objašnjavali, detalje pogledajte na mapi niže. Ukratko, ugrađeni procesor je nešto oslabljeni model procesora iz sredine mape.

Ugrađeno je 1 GB RAM-a i 8 GB interne memorije proširivo preko microSD ulaza do 32 GB. Ponovit ćemo kako vam je na raspolaganju osnovna konfiguracija, što je sasvim primjereno za manje zahtjevne korisnike i dovoljno za osnovni rad. Kako se ponaša tablet u radu, objasnit ćemo kasnije kada budemo govorili o operativnom sustavu.

Kamere

Kamere su tek osnovne – prednja je od 0,3 MP i stražnja od 2 MP. Vjerujemo kako ćete ih vrlo rijetko koristiti jer imaju tek osnovne mogućnosti. Primjerice, prednju možete koristiti i za Skype video konferencije, dok stražnja može snimiti video u HD rezoluciji 1280 x 720 točaka u 30 sličica u sekundi (720p@30fps).

Dakle, ovo je osnovno od osnovnog. Ali poslužit će u krajnjoj nuždi. Čak nam se video više svidio od samih fotki :)

Audio/video

Zvučnik se nalazi sa stražnje strane i on će vam pružiti osnovno audio iskustvo. Zvuk obiluje visokim tonovima, što ne možemo reći i za duboke tonove. Nešto je bolja situacija kod videa, još nešto bolja kada utaknete slušalice ili vanjske zvučnike. No, važno je znati kako od zvuka ne treba očekivati puno.

Što se tiče snage zvuka, ponovno smo posegnuli za našim mjernim instrumentom. Isprobali smo na ovom smartfonu nekoliko naših testnih glazbenih brojeva u vrhunskoj FLAC kvaliteti i izmjerili snagu zvučnika (na udaljenosti od oko 50 cm) je 86,6 dB. Dakle, snage ima, dubine nema :)

Rad u operativnom sustavu, dodatne aplikacije

Kao i njegov veći brat, i Vivax Tablet TPC-701 3G radi na Android 5.1 Lollipop operativnom sustavu. Kretanje po aplikacijama, postavkama i općenito operativnom sustavu je solidno, no prilikom pokretanja nekih aplikacija, pogotovo ako ih je pokrenuto više primijetili smo povremena usporenja i zastajkivanja. Drugim riječima, morat ćete biti strpljivi :)

S obzirom da imate na raspolaganju samo 1 GB radne memorije, preporučujemo povremeno čišćenje aplikacija u pozadini, kako bi tablet lakše radio. Za to vam služi desna Android tipka, srećom možete pogasiti sve aplikacije odjednom. Od nekih dodatnih zanimljivosti spomenimo Vivax web, a u postavkama možete aktivirati i i ScreenshotSetting (snimanje sadržaja s ekrana u jpeg).

Sve osnovno što vam je potrebno nalazi se u OS-u, a sve dodatno možete skinuti s Google Playa.

Povezivost

Prva, osnovna i najjača karakteristika ovog tableta je – Dual SIM. Sjećate se, ispod malog plastičnog poklopca u vrhu sa stražnje strane kriju se utori za dvije SIM kartice, kao i za microSD karticu. Uređaj podržava 2G/3G mreže, kao i Wi-Fi i Bluetooth 4.0, kao i GPS (A-GPS).

Do onih “žičanih” načina na raspolaganju vam je microUSB  i ulaz za slušalice, dakle klasika. I ovdje ništa više ne treba dodati. Naglasak je na Dual SIM funkciji.

Baterija

Ugrađena je litij-ionska baterija kapaciteta 2800 mAh, a koja će u nekom prosječnom korištenju tableta izdržati i do jednog dana. Po oznakama tableta, vidimo kako ga možete puniti na 1,5V, dok je standardno punjenje 1A. Dakle, baterija bi se trebala puniti nešto brže.

Proizvođač je deklarirao trajanje baterije do 4 sata u stalnom i intenzivnom radu. I naš test izdržljivosti baterije je pokazao slične rezultate, baterija je izdržala 3 sati i 44 minuta sa stalno upaljenim ekranom. Ono što ćete pronaći u postavkama tableta je dio koji se zove “Štednja baterije”, a pomoću kojega možete produžiti trajanje baterije do slijedećeg punjenja. Pri tome treba uzeti u obzir i kako SIM kartice vuku svoj dio struje.

Ponovit ćemo vam ono što znate od ranije – i baterija je osnovna.

Video igre

Vivax Tablet TPC-701 3G nije uređaj koji je namijenjen video igrama. Instalirali smo ih i probali desetak i zaključili kako će u pravilu raditi one osnovne, kao što je npr. Minion Rush, koju smo uspješno instalirali i probali – dok smo igrali igru, tablet se malo zagrijao ispod stražnje kamere. Igre poput Modern Combat 5, Real Racing 3 i druge grafičke zahtjevne igre jednostavno nas nisu slušale.

Dakle, igranje jednostavnijih igara (casual gaming) je moguć, a na grafički zahtjevne igre – zaboravite.

Benchmark testovi

Odradili smo i pregršt sintetičkih benchmark testova koji su nam dali i neke brojke, a koje vam mogu poslužiti kao orijentir što može ovaj uređaj. Testirali smo procesor, grafiku, memorije, senzore, sve. Opet ćemo spomenuti kako više volimo “osjetiti” kako uređaj radi u praksi u OS-u i sa svakodnevnim aplikacijama i video igrama. ovo je za one koji vole nekakve brojke i slova… :)

Evo benchmark brojki:
AnTuTu – 19196 bodova
GeekBench – 334 bodova (single core) – 982 bodova (multi core)
Quadrant Standard – 94805
Vellamo – 1214 (Browser), 889 (Multicore), 470 (Metal)
PCMark – 2454
3DMark – 3024
Testi izdržljivosti baterije – 3 sata i 44 minute (od 100% do 15% napunjenosti)

Iako je Vivax Tablet TPC-701 3G u većini testova pokazao bolje brojke u odnosu na većeg brata TPC-801, no što se tiče ukupnog rada (pogotovo gaminga) veći model se pokazao kao osjetno bolji. Prilikom testiranja praktički nije bilo zagrijavanja tableta.

Zaključak

Novi Vivax Tablet TPC-701 3G uređaj namijenjen je korisnicima koji po prvi puta ulaze u svijet tableta, koji žele uložiti što je moguće manje novca, koji ma će to biti jedini uređaj i pomoću kojeg mogu i telefonirati. Ako ste jedan od takvih korisnika, svidjet će vam se ovaj tablet jer podržava čak dvije SIM kartice (Dual SIM) što mu je vjerojatno i najjača karakteristika. Sve ostalo je manje više – osnovno.

Naglasak je upravo na komunikaciji, a koliko je nama poznato ovo je prvi Vivaxov tablet uređaj koji podržava Dual SIM. Vrlo su mu solidni ekran, baterija i jačina zvuka, a slabiji je u kamerama i gamingu gdje ćete uspjeti pokrenuti samo grafički manje zahtjevne video igre. Ponekad je nešto usporeniji, budite strpljivi i redovito čistite aplikacije.

Ono što će se kupcima svakako svidjeti je cijena. Naime, Vivax Tablet TPC-701 3G se nalazi u prodaji u Hrvatskoj i drugim zemljama u regiji, a cijena mu je samo 599 kuna. Kupiti ga možete . Ako mislite kako vam je ovaj tablet preslab i premalen, naša je preporuka veći model s 8 inčnim ekranom. Ako niste znali, postoji i model s dva OS-a (Android/Windows) – to je . Birajte…

Više podataka o ovom uređaju potražite na .

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Vivax Tablet TPC-701 3G Dual SIM tablet – ključne značajke:

– EKRAN: 7 inčni IPS/PLS, rezolucije od 1024 x 600 točaka (160 dpi, omjer 16:9), osjetljiv na dodir u 5 točaka
– PROCESOR: 64-bitni i 4-jezgreni Intel Atom x3-C3200 (SoFIA) na 1,0 GHz, Silvermont
– GRAFIKA: Mali-450 MP
– RAM: 1 GB
– POHRANA PODATAKA: 8 GB (proširivo preko microSD ulaza do 32 GB)
– KAMERE: 0,3 MP prednja, 2 MP stražnja
– OS: Android 5.1 Lollipop (32-bitni)
– BATERIJA: 2800 mAh
– DIMENZIJE: 188 x 107,8 x 9,9 milimetara
– TEŽINA: 277 grama
– Dual SIM (2G/3G), Wi-Fi, Bluetooth 4.0, microUSB, microSD, GPS (A-GPS), ulaz za slušalice…

+ Hvalimo
+ Dual SIM 3G podrška
+ GPS/A-GPS (što je rijetkost za tablete)
+ cijena

– Zamjeramo
– virtualne Android tipke umjesto kapacitivnih
– usporeni rad
– osnovne kamere

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 6 za Dizajn
Ekran
Ocjena 5 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 4 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 2 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 5 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 6 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 8 za Povezivost
Baterija
Ocjena 5 za Baterija
Video igre
Ocjena 3 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 5 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 5 za Naš dojam

4.91

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Osnovni tablet za korisnike početnike koji je bolji od drugih jer podržava dvije SIM kartice. Uz vrlo privlačnu cijenu sve ostalo mu je manje-više osnovno.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.