Vivax Smart Fly 3 recenzija – ljepotan staklenog izgleda i s 3 GB RAM-a

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Vivax Smart Fly 3 recenzija – ljepotan staklenog izgleda i s 3 GB RAM-a

Simpatični smartfon koji po svom izgledu nalikuje na puno skuplje konkurente. Novi Vivax Smart Fly 3 je zanimljiv i po tome što iako spada u jeftinu klasu ima stakleni izgled i čak 3 GB radne memorije.

Oglas

Vivax Smart Fly 3 smartfon – osnovne značajke:
– 5 inčni IPS HD rezolucije
– MediaTek MT6735P na 1,0 GHz
– 3 GB RAM-a
– 16 GB interne memorije
– kamere 5 MP i 13 MP
– Android 5.1 Lollipop
– baterija 2500 mAh
– dimenzije 143 x 72 x 7,6 milimetara
– težina 148 grama
– Dual SIM, Wi-Fi, Hotspot, Bluetooth 4.0, 4G LTE, GPS (A-GPS), FM radio, OTA, LED notifikacija, IR senzor…

Nije trebalo proći puno vode ispod savskog mosta, a u našoj se redakciji pojavio novi pametni telefon iz poznate Vivaxove Smart serije pametnih telefona. Na našem je radnom stolu Vivax Smart Fly 3 (ili skraćeno Vivax Fly 3), prvi smartfon domaćeg proizvođača koji pod haubom ima 3 GB radne memorije, što će teoretski osigurati vrlo protočan rad, to bi možda bio i najbolji izraz.

I prije nego se pojavio u prodaji dosta se polemiziralo o ovom smartfonu. Sjećate se, ekskluzivno smo ga , a prvi smo ga i nabavili te isprobali kako bi vidjeli kako radi nova iteracija Fly serije. Podsjetit ćemo vas samo na prva dva modela koja smo testirali, Fly 1 i Fly 2, a znate i kako postoji “V” serija, tako da smo se već ranije poigrali i s modelima V550 i V500. One starije nećemo sada spominjati jer vas vrlo jednostavno možemo uputiti na sve naše recenzije Vivax uređaja, a koje možete pronaći na .

Dakle, prašina se digla. Znate kako se kaže u narodu – za dobrim se konjem prašina diže… koliko je zaista dobar novi Vivax Smart Fly 3, možete pročitati u našoj detaljnoj recenziji.

Što je u kutiji?

Ista priča kao i kod prethodnih modela. U Vivaxu dobro znaju kako i kutija prodaje proizvod, tako da se i ovaj puta radi o vrlo lijepoj kutiji u kombinaciji bijele i roza boje, kakav je i naš uređaj. O tome nešto više kasnije. Ispod smartfona u donjem dijelu kutije nalaze se punjač (5V/2A) i USB kabel bijele boje, kao i upute za upotrebu na hrvatskom i drugim jezicima u okolnim zemljama.

Kada spominjemo punjač, ovo je i prvi kompanijin smartfon koji podržava brzo punjenje baterije, što ćemo kasnije i isprobati. U kutiji smo još pronašli i slušalice također bijele boje. Je li to sve? Nije, pronašli smo i iglicu za otvaranje utora za SIM i microSD kartice, te zaštitnu foliju za ekran. Je li sad to sve? Nije! U kutiji se nalazi i “fenix tattoo”, odnosno naljepnica s likom neke vrste zmaja, odnosno desktop teme koja se nalazi i na samom smartfonu.

Opet kutija puna svega… :)

Dizajn

U posljednje vrijeme u Vivaxu igraju na prilično sigurnu kartu koja pali kod velikog broja kupaca, a to je dizajn. Svatko voli imati i biti viđen s lijepim mobilnim uređajem, nekome je to važnije, nekome možda malo manje važno. Novi Vivax Smart Fly 3 je ponovo jedan vrlo lijepi pametni telefon koji dolazi u dvije boje.

Naš testni model je roza boje, vjerujemo kako će se više svidjeti ženama, dok postoji i drugi model srebrne boje. U stvari, razlika je samo u boji okvira, jer je ostatak smartfona bijele boje, prednja i stražnja, dok je metalni okvir roza ili sive boje, kao što ćete moći vidjeti i niže na slikama.

S prednje strane dominira ekran veličine 5 inča iznad kojeg je senzor za osvjetljenje, prednja kamera od 5 MP, te je desno LED notifikacijsko svjetlo. Ispod ekrana nema kapacitivnih Android tipki, one virtualne se nalaze u ekranu. Stražnji dio kućišta je plastični, ali ima stakleni izgled. U gornjem lijevom uglu je kamera od 13 MP ispod koje se nalazi LED bljeskalica, niže u sredini je logo kompanije, a u donjem dijelu je naziv modela te oznaka certifikata.

Ulazi i izlazi su po rubovima. Gore se nalazi 3,5 milimetarski ulaz za slušalice, kao i infracrveni ulaz (IR) s kojim svoj pametni telefon pretvarate u trenu u univerzalni daljinski uređaj za upravljanje kućnom elektronikom (TV, klima, DVD player, kućna audio linija, projektor,…). S donje se strane nalazi microUSB ulaz, mikrofon i zvučnik, desno su tipke za zvuk i on/off, dok su lijevo dva utora koje otvarate iglicom – gornji je za prvu SIM karticu, a u donji možete staviti ili SIM karticu ili microSD karticu.

Vivax Smart Fly 3 je dimenzija 143 x 72 x 7,6 milimetara i težak je 148 grama. Malen, lijep i vrlo elegantan, po nekim elementima nalikuje i na iPhone. Po nama jedan ovo je od najljepših Vivax smartfona.

Ekran

Ekran je praktički standardni na ovoj vrsti uređaja. Veličine je 5 inča s širokokutnom IPS matricom i HD rezolucijom od 1280 x 720 točaka (294 ppi). Iznenadilo nas je što podržava multitouch u 10 točaka (uobičajeno je pet). Odmah na ekranu primjećujemo i dodatnu foliju, samo ćemo vas podsjetiti kako se u kutiji nalazi još jedna zaštitna folija za ekran. S obzirom da proizvođač ne navodi nikakvu staklenu zaštitu, one će vam itekako dobro doći.

Ekran na dodir reagira bolje nego što smo se nadali, iako ima dodatnu foliju. Očekivano, prikaz sadržaja na ekranu je vrlo čist i jasan, prikazane ikone i slova su jasni i oštri, a boje su jako dobre, tako da ćete vrlo ugodno moći koristiti ovaj pametni telefon.

Zanimala nas je i jakost osvjetljenja ekrana, za što smo ponovo posegnuli za našim mjernim instrumentom i izmjerili smo vrijednost od 470 Luxa, što je ugodno iznenađenje tako da ćete ga vrlo ugodno moći koristiti i na dnevnom svjetlu.

Količina osvijetljenosti ovisi o prostoru. Primjera radi evo nekih usporedbi:
– rasvjeta operacijskog stola 20.000 – 120.000 Luxa
– rasvjeta za tehničko crtanje, elektronika i slično 1000-2000 Luxa
– rasvjeta radnog mjesta 500-750 Luxa
– rasvjeta za rad na računalu 200-300 Luxa
– rasvjeta skladišnog prostora 80-170 Luxa
– rasvjeta pješačke zone 5 – 100 Luxa

Hardver

Prema onome što se nalazi “ispod haube”, po nekim karakteristikama Vivax Smart Fly 3 spada u osnovnu klasu, a prema nekim drugim u srednju klasu. Idemo redom. Smartfon radi na 64-bitnom 4-jezgrenom MediaTekovom MT6735P procesoru na 1,0 GHz (ARM Cortex-A53), a razvijen je u 28-nanometarskoj tehnologiji, te je proizveden u prvoj polovici 2015. godine. Uz ugrađenu 2-jezgrenu Mali-T720 MP2 grafiku na 400 MHz ovaj smartfon bi trebao raditi vrlo solidno, ali i poslužiti za casual igranje igara, no ne i onih najjačih, tu bi moglo biti problema.

Ono što je mnogima upalo u oko je količina radne memorije. Naime, već su neki komentirali kako smartfon ima preslab procesor za 3 GB RAM-a, što je uglavnom netočno. Radna memorija i procesor nisu u direktnoj korelaciji i imaju vrlo mali utjecaj jedan na drugog, no zajednički imaju veliki utjecaj na ukupan rad samog smartfona.

Iako se radi o osnovnom procesoru, smartfon radi prilično brzo, što nas je ugodno iznenadilo. Tri gige rama mu osigurava pokretanje više aplikacija odjednom i njihov rad u pozadini, a da pri tome ne dođe do usporenja rada samog smartfona. No, složit ćemo se u jednom – voljeli bismo da je procesor jači.

Spomenimo i kako smartfon ima 16 GB interne memorije proširivo preko microSD ulaza (2 utor) do 128 GB. Bez obzira što smartfon na prvi pogled možda ima slabiji procesor i više radne memorije, njegov rad je iznenađujuće skladan. Nismo imali problema u radu, iako smo pokrenuli i do 15-ak aplikacija istovremeno.

Kamere

Kamere na Vivax Smart Fly 3 pametnom telefonu nas podsjećaju na nekoliko prethodnih modela, čak bismo se usudili reći kako se radi o istim kamerama. ili barem imaju gotovo iste mogućnosti. Na raspolaganju su vam dva standarda – prednja kamera od 5 MP i stražnja od 13 MP.

I same mogućnosti kamera su praktički iste, a pristupate im preko standardne Android aplikacije. Prednja kamera od 5 MP ima mogućnosti prepoznavanja i uljepšavanja lica, noćni mod, prepoznaje geste i podržava HDR. Snima iznenađujuće dobre selfie fotke na dnevnom svjetlu, čak i kod slabijeg osvjetljenja (fotke su prilično oštre). Snima video od 640 x 480 točaka u 30 sličica u sekundi, a koji je prilično dobar.

Stražnja kamera je od 13 MP i ima svoju LED bljeskalicu, kao i auto fokus. Od mogućnosti tu su prepoznavanje i uljepšavanje lica, noćni mod, prepoznavanje gesti, HDR i panorama. Sam “okidač” na kameri reagira dosta brzo. Dnevne fotke su vrlo reprezentativne, vrlo su solidne i one snimljene u slabijem osvjetljenju, čini nam se kako je otvor blende dovoljan da izvučemo dovoljno svijetlu i oštru fotografiju. Vrlo dobre su i one snimljene pod LED bljeskalicom, a i noćne su upotrebljive.

Kako ne bi na ovo više trošili riječi, pogledajte naš mini foto album i sami procijenite kakve su fotke.

Što se tiče videa, stražnja kamera snima HD video (1280 x 720 točaka) u 30 sličica u sekundi (720p@30fps, 3GP format). Snimili smo simpatični video u nastavku, pogledajte i sami.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Obje kamere su vrlo upotrebljive, što nam se u ovom cjenovnom razredu itekako sviđa.

Audio i video

Zvuk je po kvaliteti sasvim ok za ovu klasu, no nešto je slabiji od prosjeka. Inače, zvučnik se nalazi s donje strane smartfona u desnom dijelu. Isprobali smo ga i na videu, moći ćete ugodno gledati filmove. Čak bismo se usudili reći i kako ima ponešto i dubokih tonova, no za bolji glazbeni užitak upotrijebite slušalice ili vanjske zvučnike (žica, Bluetooth).

Isprobali smo na ovom smartfonu nekoliko naših testnih glazbenih brojeva u vrhunskoj FLAC kvaliteti i izmjerili snagu zvučnika (na udaljenosti od oko 50 cm) je 75,2 dB.

Operativni sustav, dodatne aplikacije

Predinstaliran je Android 5.1 Lollipop operativni sustav (64-bitni) te osnovne aplikacije, sve one dodatne možete pronaći naravno na Google Playu. Dobro je i što imate dosta interne memorije tako da praktički možete instalirati što god želite.

Od zanimljivih predinstaliranih nestandardnih aplikacija odmah moramo spomenuti KooKong, aplikacija koja aktivira ugrađeni infracrveni senzor (IR), a preko kojeg možete kontrolirati kućne uređaje. Isprobali smo ga na našem TV-u i klima uređaju, radi besprijekorno. Sve što trebate je definirati vrstu uređaja i proizvođača, sve ostalo je pjesma.

Pronaći ćete i uvijek korisne aplikacije kao što je FM radio, MX Player koji podržava i titlove (.srt), a tu je i uvijek korisni Quick office. Vivax ima i svoje dvije aplikacije koje znamo od ranije – poveznica na službeni web (Vivax Web), te aplikacija NetHome Plus na koju se trebate registrirati. Ono što nam se jako svidjelo je i Vivax UM link (UserManual)n a na kojem se nalazi cijeli korisnički priručnik u PDF-u. Istina, imate ga na papiru u kutiji, ali nekako nam se više sviđa elektronska inačica.

Sam rad u OS-u je fluidan, unatoč slabijem procesoru nismo osjetili probleme, tek možda neka usporenja npr. kod videa prilikom ručnog skakanja sa jedne na drugu scenu. Sve u svemu, ranije spomenuta hardverska kombinacija radi bez greške.

Povezivost

Još jedan klasičar. Ima sve ono osnovno što vam je potrebno – podržava Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 4.0, GPS (A-GPS). Podržava Dual SIM, utori su s lijeve strane smartfona, posebno za SIM1, a posebno za SIM2+microSD, po izboru (do 128 GB). Podržava 2G/3G/4G LTE mreže, a s obzirom da se radi o domaćem uređaju podrazumijeva se kako podržava frekvencije svih lokalnih telekom operatora. Ako je ubačena samo jedna SIM kartica, samo se ona prikazuje na ekranu, nema oznake kako druge nema, što je po nama i dobro.

Tu su i 3,5 milimetarska stereo audio utičnica, microUSB 2.0 ulaz i IR senzor. Za razliku od nekih prethodnih Vivax modela, Fly 3 podržava OTG (On-The-Go). Kvaliteta telefonskih razgovora je kako bi se reklo – na nivou. Isprobali smo i GPS modul, pronašao je 12 satelita od kojih je radilo 10, a preciznost je 9 stopa, što je oko 2,73 metra.

Baterija

U ovaj je smartfon ugrađena litij-ionska baterija od 2500 mAh. Neki će odmah pomisliti kako je preslaba, no brojke ne treba čitati samostalno nego u odnosu na ekran, procesor i druge hardverske dijelove. Na našem se testu pokazala kao vrlo izdržljiva i dugotrajna, što samo potvrđuje našu tezu.

Koliko je nama poznato, ovo je i prvi Vivaxov smartfon koji podržava brzo punjenje baterije. U kutiji ćete pronaći punjač (5V/2A) što potvrđuje ovu teoriju. Naravno, to smo željeli provjeriti u praksi, a rezultat punjenja koji smo dobili (u 5 prolaza) je vrlo ugodno iznenađenje:
– 54% za 30 minuta
– 100% za 102 minute (1 sat i 42 minute)

Baterija će izdržati do 10 sati razgovora, a testirali smo je i na našem testu neprekinutog surfanja gdje je sa stalno upaljenim ekranom izdržala 9 sati i 48 minuta, što je iznad prosjeka. Drugim riječima, u prosječnom korištenju (surfanje, web, društvene mreže, glazba, video,…) trebala bi svakako izdržati najmanje dan korištenja, vrlo vjerojatno i više. Sve ovisi o vama… :)

Video igre

Što reći. Praktički nema procesora kojeg ne znamo kako radi s video igrama, tako da itekako dobro znamo što možemo očekivati od MediaTekovog MT6735P procesora. Radit će, ali može biti problema s grafički zahtjevnijim igrama. Evo naših dojmova…

Modern Combat 5 – odlična pucačina u prvom licu… komandosi, teroristi i slične sitnice. Igra radi glatko. Zagrijavanje uređaja je malo.

Real Racing 3 – i dalje najbolja i najrealnija trkaća simulacija na Android platformi. Grafički je vrlo zahtjevna i pravi je test za mobilne uređaje. Igra radi uz konstantna trzanja, čak i kada ima manje automobila na ekranu, očito je kako procesor radi na granicama mogućnosti. Zagrijavanje uređaja je osjetnije, ali u granicama normale.

Nije teško zaključiti kako ovaj smartfon sigurno neće kupovati oni kojima je gaming na prvom mjestu. Preporučujemo ga tek za casual gaming, odnosno igranje manje zahtjevnih video igara.

Benchmark testovi

Odradili smo i pregršt sintetičkih benchmark testova koji su nam dali i neke brojke, a koje vam mogu poslužiti kao orijentir što može ovaj uređaj. Testirali smo procesor, grafiku, memorije, senzore, sve. Opet ćemo spomenuti kako više volimo “osjetiti” kako uređaj radi u praksi u OS-u i sa svakodnevnim aplikacijama i video igrama. Ali evo brojki za one koji vole vidjeti stotine, tisuće i desetke tisuća… nečega…

Evo benchmark brojki:
AnTuTu – 24633 bodova
GeekBench – 469 bodova (single core) – 1351 bodova (multi core)
Quadrant Standard – 10794
Vellamo – 1466 (Browser), 1225(Multicore), 911 (Metal)
PCMark – 2798
3DMark – 76
Test izdržljivosti baterije – 9 sati i 48 minuta

Slične benchmark brojke pokazali su i neki drugi smartfoni drugih proizvođača s istim procesorom, tako da možemo reći kako je i ovaj smartfon u nekakvom prosjeku. Ukratko, rad je stabilan i solidno brz, a prilikom testiranja smartfon se neznatno zagrijao.

Zaključak

Domaći proizvođač pametnih telefona ponovo je napravio pametni telefon koji će se svidjeti kupcima. Ponovo se radi o isplativom smartfonu koji spada u onu osnovnu jeftinu klasu, no sve poslove koje mu zadate će odraditi korektno. Svakako treba spomenuti njegov lijepi vanjski stakleni izgled, te primamljive boje (roza i srebrna), što će mu biti i jedni od glavnih aduta u prodaji.

Iako je procesor tek osnovni, smartfon nam se pokazao kao vrlo stabilan i fluidan u radu, vjerojatno i zbog veće količine interne memorije, čak 3 gige. Ekran je i dalje jako dobar i ima dovoljno svjetline za ugodan rad i na dnevnom svjetlu. Isto tako, i ovaj smartfon podržava 4G LTE mreže, a pošto se radi o domaćem proizvođaču podržava sve naše telekom operatore.

Nikako ne smijemo zaboraviti i kako baterija podržava brzo punjenje, što je također novost kod Vivaxa. Nismo ljubitelji virtualnih Android tipki, više volimo kapacitivne, no možda to vama ne smeta. Nešto mu je slabiji zvuk, a i voljeli bismo da je procesor jači.

Sve u svemu, Vivax Smart Fly 3 (ili samo Vivax Fly 3) je još jedan dobro balansiran pametni telefon koji se od prošlog tjedna nalazi u prodaji u svim dućanima gdje i inače možete pronaći Vivax proizvode. Cijena mu je 1.199 kuna, a u nju je uračunata 1-godišnja garancija, servis i korisnička podrška. Možete ga kupiti u . Od dodatne opreme dostupno je vrlo čvrsto temperirano staklo koje štiti ekran od mehaničkih oštećenja, kao i uvijek popularno silikonsko kućište.

Više podataka potražite na .

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Vivax Smart Fly 3 smartfon – ključne značajke

– EKRAN: 5 inčni IPS, HD rezolucije od 1280 x 720 točaka (294 ppi), multitouch u 10 točaka
– PROCESOR: 64-bitni 4-jezgreni MediaTek MT6735P na 1,0 GHz (ARM Cortex-A53), 28-nanometarske tehnologija, Q2 2015
– GRAFIKA: 2-jezgrena Mali-T720 MP2 na 400 MHz
– RAM: 3 GB LPDDR3
– POHRANA PODATAKA: 16 GB, proširivo do 128 GB
– KAMERE: prednja 5 MP (prepoznavanje i uljepšavanje lica, noćni mod, prepoznavanje gesti, HDR), stražnja 13 MP (LED bljeskalica, auto fokus, prepoznavanje i uljepšavanje lica, noćni mod, prepoznavanje gesti, HDR, panorama, HD video 720p@30fps, 3GP format)
– OS: Android 5.1 Lollipop (64-bitni)
– BATERIJA: 2500 mAh litij-ionska (do 10 sati razgovora), punjač 5V/1A; punjenje 54% za 30 minuta, 100% za 102 min (1:42 sata), do 9 sati razgovora, do 9 sati i 48 minuta surfanja
– DIMENZIJE: 143 x 72 x 7,6 milimetara
– TEŽINA: 148 grama
– hibridni Dual SIM (micro), Wi-Fi, Hotspot, Bluetooth 4.0, 4G LTE, GPS (A-GPS), FM radio, OTA, OTG, LED notifikacija, IR senzor, FM radio…

+ Hvalimo
+ lijep vanjski izgled
+ podrška za 4G LTE
+ podržava brzo punjenje baterije
+ 3 GB RAM-a
+ IR senzor (infracrveni)

– Zamjeramo
– nema kapacitivne nego virtualne Android tipke
– ne mogu se sve aktivne aplikacije ugasiti odjednom
– zvuk nešto slabije snage
– nije za gaming

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 8 za Dizajn
Ekran
Ocjena 7 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 6 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 7 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 6 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 6 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 7 za Povezivost
Baterija
Ocjena 7 za Baterija
Video igre
Ocjena 7 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 7 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 7 za Naš dojam

6.82

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Vrlo dobro balansiran smartfon koji radi stabilno, iako to teoretski netko ne bi rekao. No, praksa često pokaže nešto drugo. Stabilan rad, vrlo dobar ekran, lijep izgled i podrška za brzo punjenje mogli bi biti aduti zbog kojeg će se prodavati ovaj simpatični pametnjaković staklenog izgleda. I cijena je na njegovoj strani.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.