Vivax PRO M10 recenzija – robustan, vodootporan i s dugotrajnom baterijom

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Vivax PRO M10 recenzija – robustan, vodootporan i s dugotrajnom baterijom

Domaći proizvođač mobilnih uređaja kročio je u novo područje robusnih uređaja. Isprobali smo njihov prvijenac, model Vivax PRO M10 i vidjeli što sve može izdržati.

Oglas

Uvod

Tržište robusnih pametnih telefona sve je jače, bogatije i šarenije. Nije niti čudo jer i zahtjevi korisnika sve više rastu u tom smjeru. Mnogi se žale kako se njihov mobilni uređaj lako razbije, ekrani pucaju, oštećuju se kamere. Isto tako, mnogi i danas žale što su nestali oni stari dobri mobiteli, ili kako iz još zovu “feature” telefoni, a koji su funkcionirali na sasvim drugom temelju nego današnji smartfoni.

Da li je moguće pronaći na tržištu mobitel koji je “običan”, čvrsti i robustan, ako je moguće i vodootporan, te s dugotrajnom baterijom? Gotovo nemoguća misija… naravno ako niste čuli za Vivax PRO M10, a koji se nekako pojavio i u našoj redakciji. Ukratko, ima sve karakteristike koje smo ranije nabrojali. I vi, naši brojni čitatelji, nerijetko ste nas pitali o robusnim mobitelima i smartfonima. Evo jedan vrlo zgodan :)

Ovo je kratka ali slatka priča o ovom mobitelu koji može odlično poslužiti svima koji su priželjkivali ovakav mobitel, vrstu koju je vrlo teško pronaći na tržištu. Ali ima ih. Ovo je model našeg domaćeg proizvođača, a naš smo primjerak nabavili preko , a možete ga kupiti i u brojnim webshopovima.

Unboxing

U kutiji narančaste boje pronašli smo mobitel koji se nalazi na vrhu. Ispod njega smo pronašli puno toga. Krenimo od onih standardnih stvari kao što su punjač i USB kabel, a zgodno je što u kutiji imate i slušalice, sve je crne boje. Primjerice, slušalice će vam dobro doći za slušanje FM radija, a što je vrlo popularno na “feature” telefonima.

U kutiji smo pronašli i improvizirani odvijač za otvaranje poklopca na mobitelu ispod kojeg smještate SIM i microSD kartice, kao i bateriju koja se također nalazi u kutiji. U kutiji ćete pronaći i brzi vodič, kao i korisnička uputstva na više jezika. Iznenadilo nas je jer je knjižica vrlo debela. Istina, na više je jezika, ali imate što pročitati.

Vanjski izgled

Model koji smo dobili na test je u atraktivnoj kombinaciji crne i narančaste boje. Kućište je napravljeno od čvrste i podeblje robusne plastike, tako da ga mu se ništa neće dogoditi ako vam padne sa stola i nekoliko puta odskoči od betona. Ovo je upravo takav uređaj koji će to sve podnijeti.

Ako se pitate je li Vivax PRO M10 vodootporan uređaj, odgovor je potvrdan. Zahvaljujući IP68 certifikatu možete ga uroniti u vodu do 1 metra dubine i na 30 minuta, ništa mu se neće dogoditi. Naime, svi ključnbi ulazi i izlazi su prekriveni gumiranim poklopcima, a isto se odnosi i na poklopac od baterije, SIM i microSD kartica koji je dodatno izoliran silikonskom gumom. Naravno, ekran i tipkovnica su također izolirani od vode i prašine tako da će vas uređaj odlično služiti i po kiši, vlazi, visokim i niskim temperaturama, prljavštini, snijegu. I sami već možete zamisliti koliko mu je široka primjena.

Oko samog kućišta nalazi se i dodatno podebljani okvir od gumirane plastike koji dodatno štiti kućište, a u jednom dijelu ima suženje kako bi ga lakše držali u rukama. Na narančastom dijelu kućišta, lijevo od ekrana, ponosno stoji natpis “toughphone”, što dodatno potvrđuje kako se radi o “čvrstom momku” :)

Sprijeda vidimo ekran u gornjem dijelu, a fizičku numeričku tipkovnicu u donjem dijelu koja je osvijetljena, dakle poznata konfiguracija. Vidimo i neke dodatne nestandardne tipke kao što su tipke kojima direktno aktivirate LED svjetiljku (na vrhu mobitela), email i kameru. Naravno, iznad ekrana je slušalica, dok je na donjem dijelu ruba mobitela mikrofon, klasika. Između ekrana i tipkovnice se nalazi logo kompanije.

Kada već opisujemo rub, spomenimo kako su s desne strane tipke za pojačavanje i stišavanje zvuka, dok je s lijeve strane ispod gumiranog poklopca ulaz za microSD i slušalice, standardni 3,5 milimetarski utor. Straga vidimo kameru od 0,3 MP pokraj koje je i zvučnik, a ispod crnog poklopca nalaze se kartice i baterija. Iznad kamere vidimo i prorez za vezicu, što može biti korisno kod ovog tipa mobitela.

Vanjski izgled je istovremeno klasičan i praktičan, ali s modernim linijama. Što se dimenzija tiče, evo ih – 119 x 53 x 20 milimetara, dok je težina 137 grama. Malen i simpatičan, te stane u svaki džep, to je novi Vivax PRO M10 mobitel.

Hardveraj, što sve može

Hardverska konfiguracija je kod ovog uređaja u drugom planu, ono što je puno važnije je njegova funkcionlanost, a to je očekivano vrlo dobro napravljeno. Ekran je 2 inčni TFT i s TN matricom, te je rezolucije 176 x 220 točaka. Mobitel radi na MediaTekovom MT6261D procesoru, a ima ugrađeno 32 MB RAM-a i 32 MB interne memorije proširivo preko microSD ulaza za 32 GB.

Na raspolaganju vam je i kamera koja je smještena sa stražnje strane, rezolucija je 0,3 MP, a može snimiti fotografije i video. Što se tiče povezivosti, mobitel podržava Dual SIM (standard), bežučnu Bluetooth 3.0 vezu, kao i microUSB povezivost. Inače podržane su 2G GSM mreže frekvencija 850 / 900 / 1800 / 190 MHz.

S obzirom da se radi o običnom “feature” mobitelu, Internet je dostupan samo preko WAP-a (Wireless Application Protocol), dok je slanje tekstualnih poruka klasika, kao i na drugim mobitelima. Preko tri posebne fizičke tipke u gornjem dijelu tipkovnice možete upaliti LED svjetlo (duže držite tipku), poslati tekstualnu poruku ili aktivirati kameru za fotografiranje. Sve dodatne funkcije nalaze se u glavnom izborniku – najjednostavnije je stisnuti srednju tipku i ući ćete u izbornik. Za slušanje FM radija morate imati uključene slušalice.

Baterija

Ono što svakako moramo izdvojiti je baterija. Mnogi su vjerojatno već zaboravili koliko su dugo trajale baterije na ovakvim mobitelima, tako da vam 20 dana na čekanju zvuči vanzemaljski. Ugrađena je baterija kapaciteta 1700 mAh koja traje, traje i traje…

S ovom baterijom možete razgovarati do 7 sati, dok nam je na čekanju trajala čak i duže od 20 dana. Napunite je jednom ili dva puta mjesečno i više nemate brige. Eh, da tako funkcioniraju i pametni telefoni. Nekako nam se po pitanju baterije ovi obični telefoni čine “pametnijima” :)

Što reći na kraju…

Osnovna namjena ovog mobilnog uređaja je ispunjena – Vivax PRO M10 je robusni i vodootporni mobitel koji će korektno i brzo odraditi sve što od njega tražite. Radi se o uređaju koji je vrlo jednostavno koristiti, te ne morate razmišljati hoćete li ga negdje udariti ili će vam ispasti u blato, snijeg ili vodu, sve će izdržati jer je za to namijenjen.

Svidjet će vam se nešto što smo potpuno zaboravili, a to je višednevno trajanje baterije. Mi bismo rekli – tražili ste, dobili ste! Ovaj simpatični mališan će se smjestiti u svaki džep, ne morate se plašiti da ćete ga polomiti ako sjednete na njega jer je to nemoguće.

Novi se Vivax PRO M10 prodaje po simpatičnoj cijeni od samo 399 kuna, uz jamstvo od 12 mjeseci i osiguran servis u Hrvatskoj. Mi smo naš primjerak nabavili preko (na kojima se nalaze i sva Vivax prodajna mjesta) što i vama preporučujemo.

Dodajmo i kako je Vivax pripremio još jedan robusni mobilni uređaj, ovaj puta u kategoriji pametnih telefona, o čemu smo . Nadamo se da ćemo i njega imati prilike isprobati.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Vivax PRO M10 mobitel – ključne značajke:

– EKRAN: 2 inčni TFT TN, rezolucije 176 x 220 točaka
– PROCESOR: MediaTek MT6261D, 1-jezgreni
– RAM: 32 MB
– POHRANA PODATAKA: 32 MB (proširivo preko microSD do 32 GB)
– KAMERA: 0,3 MP stražnja
– POVEZIVOST: Dual SIM (standardna veličina), Bluetooth 3.0, microUSB, microSD
– MREŽE: 2G GSM 850 / 900 / 1800 / 190 MHz
– BATERIJA: 1700 mAh, 7 sati razgovora, 20 dana na čekanju
– KIĆIŠTE: plastično, boja narančasta ili crna
– DIMENZIJE: 119 x 53 x 20 milimetara
– TEŽINA: 137 grama
– DODATNO: FM radio, audio/video snimač i player, microSD, jamstvo 12 mjeseci, IP68 certifikat (otporan na prašinu i vodu), udarce i vibracije, LED svjetiljka

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.