Vivax Fly 4 recenzija – novi kompanijin flagship jake baterije i povoljne cijene

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Vivax Fly 4 recenzija – novi kompanijin flagship jake baterije i povoljne cijene

Novi Vivax Fly 4 po prvi puta donosi neke vrlo zanimljive karakteristike koje će vam se svidjeti. Kada to sučelimo s njegovom cijenom, ovo bi vrlo lako mogao postati novi bestseller domaće kompanije.

Oglas

Vivax Fly 4 smartfon – osnovne značajke:
– EKRAN: 5,2 inčni IPS on-cell, HD rezolucije
– PROCESOR: MediaTek MT6753 na 1,3 GHz, 8 jezgri
– GRAFIKA: Mali-T720 MP3
– RAM: 3 GB
– POHRANA PODATAKA: 32 GB
– KAMERE: 8 MP prednja, 13 MP stražnja
– OS: Android 7.0 Nougat
– BATERIJA: 4000 mAh
– DIMENZIJE: 148,7 x 72,4 x 8,5 milimetara
– TEŽINA: 161 gram
– Dual SIM (micro, nano), 4G LTE, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, microUSB, microSD, GPS (A-GPS), OTA, OTG…

Uvod

Domaći proizvođač pametnih telefona, Vivax, početkom je mjeseca s ponosom predstavio svoj najnoviji pametni telefon iz “leteće” serije, Vivax Fly 4. Nemamo ga više potrebe nazivati “Vivax Smart Fly 4” jer su svi Vivaxovi pametni telefoni iz “Smart” serije, tako da su im skratili komercijalna imena. Tako ćemo ga zvati Vivax Fly 4 ili samo Fly 4.

Službena premijera je bila vrlo zanimljiva, naravno bili smo na tom eventu, a kako je bilo možete vidjeti u našem . Nije bilo teško zaključiti kako su s ponosom predstavili svoj novi flagship od kojeg očekuju dobru prodaju. Ako je suditi prema prethodnim Fly modelima vjerujemo kako bi im se mogle želje i ostvariti.

Naravno, novi možete pronaći i u našoj , a tijekom recenzije ćemo ga lagano uspoređivati s prethodnim Fly 3 modelom koji smo prije otprilike godinu dana kako bi vidjeli koliko je napredovao u odnosu na prethodni model. A napredovao je puno.

Po nekoliko zanimljivih elemenata ovaj je smartfon prvi u Vivaxovoj kolekciji, što ćemo vam polako otkrivati tijekom recenzije. Sada ćemo samo spomenuti kako ga možete pronaći na .

Unboxing

Kao što je to uobičajeno kod Vivaxa, boje kutije su usklađene s bojom samog smartfona. U našem se slučaju radi o kombinaciji bijele i zlatne boje. Na samom vrhu kutije nalazi se sam pametni telefon upakiran u zaštitne folije kako se uređaj ne bi oštetio tijekom transporta.

U donjem dijelu kutije pronalazimo standardne sitnice kao što su punjač i microUSB kabel te slušalice, sve je to bijele boje. Isto tako, pronašli smo i iglicu za otvaranje utora za SIM i microSD kartice, upute za korištenje na više jezika kao i garancijski list. Eh, da, pronašli smo i zaštitnu foliju za ekran.

Zapamtite, imate dva dodatka – slušalice i zaštitu za ekran.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Vanjski izgled

Smartfon je modernog dizajna, u skladu s najnovijim trendovima u razvoju pametnih telefona. Model koji smo dobili na test je zlatne boje (Warm Gold), a u prodaji je i model sive boje (Titanium Gray). Odmah moramo istaknuti kako je kućište metalno, a po posebno naglašenim rubovima vidljivo je kako je obrađen preciznom automatiziranom CNC tehnologijom. Metalno kućište je iz jednog dijela, dok su gornji i donji dio stražnjeg dijela smartfona od plastike, a tu se kriju komunikacijski dijelovi s kojima se smartfon povezuje s okolinom.

Neki će reći kako je Fly 3 bio ljepši dizajnerski od novog modela, što je po nama stvar ukusa. Trojka je bila plastična s metalnim okvirom, dok četvorka ima metalno kućište koje djeluje puno čvršće, ulijeva više povjerenja, više je “unisex”. Važno je spomenuti i kako kućište ima finu točkastu teksturu koje onemogućuje ostavljanje otisaka prstiju.

Kada smo već kod stražnjeg dijela, recimo kako se u vrhu po sredini nalazi stražnja kamera ispod koje je dvotonska bljeskalica, malo ispod je logo kompanije, dok su u donjem dijelu naziv modela i još neki podaci. Skroz u dnu, u onom plastičnom dijelu kućišta, nalazi se rupičasti otvor ispod kojeg se nalazi vrlo solidan zvučnik.

S prednje strane dominira ekran iznad kojeg je slijeva na desno senzor za osvjetljenje, slušalica, LED notifikacijsko svjetlo i prednja kamera. Ispod ekrana vidimo Home tipku u kojoj se krije i čitač otiska prsta. No, to nije sve, ima ta tipka i još neke vrlo korisne funkcije koje će vam se svidjeti.

Već je uobičajeno kako su ulazi i izlazi po rubovima, evo i njihov raspored – gore je 3,5 milimetarski ulaz za slušalice, dolje desno su microUSB ulaz i mikrofon, desno su metalne tipke za zvuk i paljenje uređaja, a lijevo je utor za SIM/microSD kartice.

Dizajn Vivax Fly 4 uređaja je jednostavan, precizan i čist, lijepo leži u ruci i ne kliže se. S obzirom na dimenzije ugodno će se smjestiti i u manju žensku ruku. Inače je dimenzija 148,7 x 72,4 x 8,5 milimetara i težak je 161 gram. Ako nas pitate, sviđa nam se :)

Ekran

U Vivaxu su odlučili u svoj novi Fly 4 uređaj ugraditi ekran moderne dijagonale od 5,2 inča, veličina koja se nalazi u mnogim drugim smartfonima. Zanimljiva je odluka da se ugradi IPS on-cell ekran HD rezolucije od 1280 x 720 točaka (282 ppi), umjesto FHD rezolucije. O tome treba malo razmisliti.

Naime, HD rezolucija je za ovu dijagonalu sasvim primjerena, a sadržaj je na ekranu vrlo jasno vidljiv. Čini nam se kako su išli na varijantu manje rezolucije ali veće kvalitete prikaza sadržaja, te odziva na korisničke komande (dodir) što na ovom smartfonu radi odlično i tu nemamo nikakve zamjerke. Čini nam se kako je ovo rješenje isplativije i bolje nego imati FHD ekran s možda nekim slabijim karakteristikama. Isto tako, ovaj ekran manje troši bateriju i bolje će se “žvakati” video igre, čak nas je u nekim elementima vrlo ugodno iznenadio što ćemo i dokazati tijekom recenzije.

Spomenimo kako je ekran osjetljiv na dodir u 5 točaka, zauzima 69,20% prednje površine, a vidljivo je i kako je staklo ekran 2.5D zaobljeno. Na ekranu vidimo i zaštitnu foliju za ekran koju preporučujemo ostaviti jer proizvođač nije naveo kako postoji staklena zaštita. Isto tako, u kutiji se nalazi dodatna zaštitna folija, i to treba imati na umu. Kao što smo već ranije rekli, ekran je u ovoj kategoriji odličan, brzo i precizno reagira na dodir (čak i na lagani dodir noktom), a prikaz sadržaja na ekranu (slova, ikone) je vrlo precizan, a boje su vrlo realne pri svim osvijetljenima.

A što se tiče jačine osvjetljenja, našim smo mjernim instrumentom izmjerili vrijednost od 449 Luxa, što je vrlo ugodno iznenađenje, tako da ćete ga moći bez problema koristiti i po dnevnom svjetlu odnosno sunčanom danu. Ako ovaj ekran usporedimo s prethodnim Fly 3 modelom, tu su negdje.

Hardverska konfiguracija

Kako je Vivax Fly 4 novi kompanijin flagship, potrudili su se u njega “ugurati” i najjači mogući hardver koji su ponudili po fer cijeni. Konkretno, radi se o 8-jezgrenom MediaTekovom MT6753 procesoru na 1,3 GHz (ARM Cortex-A53 jezgre), a koji je proizveden 2015. godine (Q3 2015) u 28-nanometarskoj tehnologiji.

U procesor je ugrađena 3-jezgrena Mali-T720 MP3 grafika na 700 MHz, a svidjet će vam se i što je ugrađeno 3 GB LPDDR3 RAM-a koji potpisuje Samsung (jednokanalni, 666 MHz), te ima 32 GB interne memorije čiji je također proizvođač Samsung, a može se proširiti preko microSD ulaza do 128 GB.

Svi oni koji se malo više razumiju u hardveraj vrlo će lako zaključiti kako bi smartfon s ovom hardverskom konfiguracijom trebao raditi vrlo fluidno i bez zastajkivanja, što ćemo nešto kasnije i provjeriti u analizi operativnog sustava. Inače je osjetno jači od Fly 3 modela.

Kamere

Ono što nam se sviđa kod Vivaxa je što u posljednje vrijeme u svoje smartfone ugrađuje vrlo upotrebljive kamere, čak i u one najjeftinije modele. Kako je ovo njihov top model, za očekivati je kako će kamere biti za jednu ili dvije stepenice bolje. Aplikacija kojom upravljate njima je “Android native”, dakle sve su vam opcije poznate.

Prednja selfie kamera je od 8 MP i ima Samsungov senzor. Primjećujemo kako će izoštriti vaše lice, ima neku vrstu auto fokusa, te je širokokutna (84°). Kamera podržava  prepoznavanje i uljepšavanje lica, filtere, HDR, kao i simpatičan PiP način snimanja (Picture-in-Picture, slika u slici). Video je tek osnovni, rezolucije je 640 x 480 točaka s 30 sličica u sekundi i snima u 3GP formatu.

Stražnja je kamera od 13 MP i također sa Samsungovim senzorom, 2-tonskom LED bljeskalicom i auto fokusom. Kamera također podržava prepoznavanje i uljepšavanje lica, filtere, HDR, panoramu, ima elektronsku stabilizaciju slike (EIS), te PiP način snimanja (Picture-in-Picture, slika u slici).

Snimljene fotografije su vrlo dobre. Dnevne fotke imaju realne i dovoljno žive boje, u nekim nam je situacijama nedostajalo malo više oštrine. Kamera će snimiti vrlo solidne fotke u slabije osvijetljenom prostoru, a i noćne fotke su upotrebljive. Sve to možete vidjeti u našem mini foto albumu niže.

Što se tiče videa, na raspolaganju vam je FHD video rezoluciji u 1920 x 1080 točaka s 30 sličica (1080p@30fps) u 3GP formatu. Na videu niže ćete vidjeti kako ima dobru dinamiku, jedino je zvuk nešto slabiji. No generalno gledajući, zadovoljni smo.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Kamere su vrlo upotrebljive i vjerujemo da će vas vjerno služiti.

Audio/video

Zvuk je nešto bolji nego kod prosječnih Vivax modela, ali nemojte očekivati previše. Istina, ima visokih tonova s primjesama basa i dubine, no kod najjačeg pojačanja osjećamo kako se zvuk lagano prigušuje. Naravno, stvar možete popraviti slušalicama koje se nalaze u kutiji.

Isprobali smo nekoliko testnih glazbenih brojeva u vrhunskoj FLAC kvaliteti i s našim smo mjernim instrumentom izmjerili snagu zvučnika (na udaljenosti od oko 50 centimetara) od 78,2 dB, što je otprilike prosjek. I tu ne treba više ništa dodati.

Operativni sustav

Vivax Fly 4 radi na Android 7.0 Nougat operativnom sustavu (64-bitni), a smartfon podržava hrvatski i druge jezike (multilanguage). Svidjet će vam se funkcionalnost Home tipke. Naime, ona ne krije samo čitač otiska prsta nego služi i kao kapacitivna Android tipka – dodir je “back”, pritisak je “home”, a držanje tipke otvara popis aktivnih aplikacija koje možete pogasiti jednim klikom. Naravno, u ekranu su virtualne Android tipke koje možete i sakriti. Vrlo korisno :)

U Os-u su predinstalirane i osnovne aplikacije. Od onih korisnih spomenimo Microsoftov Word i Excel, kao i aplikacije koje su standardno predinstalirane na Vivax smartfonima, a to je Vivaxova NetHome Plus aplikacija (s kojom npr. možete aktivirati i kućnu klimu s bilo koje lokacije u svijetu), kao i Vivax web koja vas vodi na njihove web stranice. Tu je i aplikacija UM Link u kojoj ćete pronaći kompletne upute za rad na smartfonu u PDF formatu. Isto tako, pronaći ćete i vrlo korisni MX Player koji podržava titlove, a što može biti vrlo korisno prilikom gledanja filmova jer “povlači” titlove.

Čitač otiska prsta također možete definirati u postavkama, a osim otključavanja smartfona možete otvarati i aplikacije. Vidimo kako u Vivaxu nisu željeli eksperimentirati ni s čim tako da su išli na instalaciju OS-a s osnovnim mogućnostima. Ono što je bitno spomenuti je kako je rad u OS-u brz i fluidan, prilikom testiranja uređaja nismo primijetili neka zastajkivanja. Upravo smo tako nešto i očekivali s obzirom na hardversku konfiguraciju koja je instalirana.

Povezivost

Po komunikacijskim mogućnostima Vivax Fly 4 je vrlo sličan prethodnim modelima. Važno je spomenuti kako podržava 4G LTE mreže na obje kartice, dakle podržava Dual SIM, kvaliteta razgovora je standardno dobra, a što se tiče podrške mreža one su slijedeće:
•    2G GSM: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
•    3G WCDMA: 900 / 2100 MHz
•    4G GSM: 800 / 1800 / 2100 / 2600 MHz

Što se tiče povezivosti, bežične i žične, možete računati na dual-band Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, microUSB, microSD, GPS (A-GPS), OTA, OTG, microUSB, microSD…

Baterija

Baterija je jedno od najugodnijih iznenađenja. Vivax Fly 4 ima najjaču bateriju koja je ikada ugrađivana u neki od Vivaxovih pametnih telefona. Radi se o litij-polimerskoj bateriji od čak 4000 mAh (ne može se izvaditi, non-removable) i tu do izražaja dolazi onaj ekran manje rezolucije koji smo ranije spomenuli. Rezultate testiranja koje smo dobili su daleko iznad očekivanja.

Isto tako, po prvi puta jedan Vivaxov pametni telefon podržava i brzo punjenje (u kutiji je punjač 5V/2A), što smo također isprobali. Ono što smo primijetili je kako se baterija ponašala vrlo stabilno, u pet uzastopnih mjerenja dobili smo isti rezultat u postotak odnosno minutu.

Evo i rezultata mjerenja (mjereno originalnim 5V/2A punjačem):
– 32% za 30 minuta
– 51% za 60 minuta
– 100% za 145 minuta (2:25 sati)

Na našem testu izdržljivosti – surfanja s neprekidno upaljenim ekranom, baterija je izdržala čak 12 sati i 32 minute što je sjajan rezultat, čak 50% bolji od prosječnih 8 sati trajanja baterije. Isto tako spomenimo kako će baterija izdržati do 10 sati razgovora.

Video igre

Ovaj nam je procesor itekako poznat i imali smo ga prilike isprobati u desetak uređaja, tako da smo znali što nas očekuje. MediaTekov MT6753 procesor je vrlo izdašan za gaming, pružit će vam vrlo ugodno iskustvo igranja video igara. Evo naših gamerskih dojmova.

War Robots – odlična pucačina u prvom licu… komandosi, teroristi i slične sitnice. Igra radi vrlo glatko, tu i tamo nam se usporila ali ništa zabrinjavajuće. Zagrijavanje uređaja se osjeti.

Real Racing 3 – i dalje najbolja i najrealnija trkaća simulacija na Android platformi. Grafički je vrlo zahtjevna i pravi je test za mobilne uređaje. Igra također radi glatko, uz vrlo blaga trzanja, no vrlo je igriva i precizna. Zagrijavanje uređaja se osjeti, ali je u granicama normale.

Ovaj će vam smartfon pružiti vrlo dobro gamersko iskustvo, svidjet će vam se.

Benchmark testovi

Odradili smo i seriju “sintetičkih” benchmark testova koji vam mogu poslužiti kao orijentir što može ovaj uređaj.

Evo benchmark brojki:
AnTuTu – 38764 bodova
GeekBench – 624 bodova (single core) – 2553 bodova (multi core)
Quadrant Standard – 27936
Vellamo – 2366 (Browser), 1627 (Multicore), 1004 (Metal)
PCMark – 3081
3DMark – 208
Basemark OS II – 783
MobileBench – 149
Test izdržljivosti baterije – 12 sata i 32 minute

Iz ovih benchmark brojki i nismo nešto pametno zaključili, no ono što smo vidjeli kako radi u praksi puno nam je važnije, a radi vrlo dobro. Prilikom testiranja uređaj se malo zagrijao.

Zaključak

Novi je Vivax Fly u mnogim elementima osjetno bolji od svog prethodnika. U prvom se redu to odnosi na procesor, radnu i internu memoriju, bolji dojam ostavlja i metalno kućište, kao i veći ekran. Kamere su također nešto napredovale tako da vjerujemo kako ćete ih rado koristiti.

Posebno nam se svidjela vrlo izdržljiva baterija, daleko iznad očekivanja, a smartfon je vrlo pogodan i za gaming. S obzirom na ugrađeni hardver, očekivano je radio brzo i stabilno. Naravno, uvijek ima elemenata za napredak, tako da u slijedećoj iteraciji očekujemo podršku neke nove standarde kao što je USB Type-C i dodatni mikrofon koji će popraviti kvalitetu videa.

Generalno gledajući, vjerijemo kako je Vivax s ovim smartfonom dobio novog bestsellera, što potvrđuje i njegova cijena od samo 1.299 kuna, a koja uključuje i 1-godišnju garanciju, kao i osiguran servis te korisnička podrška u Hrvatskoj. Saznali smo i nešto novo – u servisu ćete dobiti zamjenski uređaj za korištenje dok se vaš ne popravi. Isto tako, a u garantnom roku možete iskoristiti i besplatno preuzimanje uređaja na vašem kućnom pragu, kao i povrat popravljenog uređaja (tada ne dobijete zamjenski uređaj).

Često nas pitate za dodatnu opremu – za Fly 4 znamo kako je u prodaji silikonska maskica i zaštita za ekran. Inače ga možete na .

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Vivax Fly 4 smartfon – ključne značajke

– EKRAN: 5 inčni IPS on-cell, HD rezolucija od 1280 x 720 točaka (282 ppi), osjetljiv na dodir u 5 točaka, 69,20% prednje površine, 2.5D zakrivljeno staklo
– PROCESOR: 8-jezgreni MediaTek MT6753 (ARM Cortex-A53) na 1,3 GHz, proizveden 2015. godine (Q3 2015), 28-nanometarska tehnologija
– GRAFIKA: 3-jezgrena Mali-T720 MP3 na 700 MHz
– RAM: 3 GB LPDDR3 (jednokanalni, 666 MHz, Samsung)
– POHRANA PODATAKA: 32 GB (Samsung, proširivo preko microSD ulaza do 128 GB)
– KAMERE:
•    prednja 8 MP – Samsung senzor, auto-fokus, široki kut (84°), prepoznavanje i uljepšavanje lica, filteri, HDR, PiP način snimanja (Picture-in-Picture, slika u slici), video rezolucije 640 x 480 točaka u 30 sličica u sekundi u 3GP formatu
•    stražnja 13 MP – Samsung senzor, 2-tonska LED bljeskalica, auto fokus, prepoznavanje i uljepšavanje lica, filteri, HDR, panorama, EIS, PiP način snimanja (Picture-in-Picture, slika u slici), video u FHD rezoluciji u 1920 x 1080 točaka s 30 sličica (1080p@30fps) u 3GP formatu
– OS: Android 7.0 Nougat (64-bitni), podržava hrvatski (multilanguage)
– BATERIJA: 4000 mAh, litij-polimerska (non-removable), brzi punjač 5V/2A (podržava brzo punjenje), trajanje baterije – 10 sati razgovora, 12:32 sati surfanja; punjenje – 32% za 30 minuta, 51%za 60 minuta, 100% za 145 minuta (2:25 sati) – 5V/2A
– KUĆIŠTE: metalno; boja – siva, zlatna
– DIMENZIJE: 148,7 x 72,4 x 8,5 milimetara
– TEŽINA: 161 gram
– MREŽE:
•    2G GSM: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
•    3G WCDMA: 900 / 2100 MHz
•    4G GSM: 800 / 1800 / 2100 / 2600 MHz
– DODATNO: hibridni Dual SIM (microSIM + nanoSIM/microSD), dual-band Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, microUSB, microSD, GPS (A-GPS), OTA, OTG, čitač otiska prsta, ulaz za slušalice, slušalice u paketu, jamstvo 12 mjeseci…

+ Hvalimo
+ izdržljiva baterija (brzo punjenje)
+ stabilan rad
+ vrlo dobar za gaming

– Zamjeramo
– ne podržava USB Type-C
– nema dodatni “noise cancelation” mikrofon
– ekran ima samo HD rezoluciju

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 7 za Dizajn
Ekran
Ocjena 7 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 7 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 7 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 6 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 7 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 7 za Povezivost
Baterija
Ocjena 9 za Baterija
Video igre
Ocjena 8 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 8 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 7 za Naš dojam

7.27

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Smartfon koji za malo daje puno. Cijena mu je i više nego fer za sve ono što vam pruža, a pamtit ćemo ga po vrlo izdržljivoj bateriji, odličnom HD ekranu i vrlo stabilnom i fluidnom radu. Radi se o još jednom vrlo dobrom balansiranom uređaju kojem je vrlo teško pronaći manu. Iako ćete ovo rijetko negdje pročitati, njegova zlatna boja je vrlo lijepa, no posebna je upravo ona titansko siva koja ima neobičan odbljesak koji je teško odgonetnuti.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.