Više od 90% orginalnih Appleovih punjača su krivotvoreni

Fotografija članka: Više od 90% orginalnih Appleovih punjača su krivotvoreni

Appleova je istraga pokazala da je više od 90% punjača te kablova za punjenje s Amazon.com krivotvoreno.

Oglas

Svaki put kada sam htio kupiti nešto za što sam htio biti siguran da je original, kupovao sam na Amazonu. Ne od prodavača na Amazonu, već direktno od jer su i cijene bile “originalne“, možda su koji put bile snižene zbog popusta, ali su uglavnom bile kao dosta visoke u usporedbi s onima s . Na eBayu sam uvijek bio svjestan da to vjerojatno nije original i svjesno sam kupovao takve jeftine predmete.

Sada s ovim saznanjem i ja i drugi ispadamo budale jer smo višestruko preplatili lažne punjače i kablove za koje smo mislili da su od Apple-a. Ovo je možda samo još jedna priča da natjera ljude da direktno kupuju od njih po njihovim cijenama. Bilo kako bilo ova informacija će sigurno unijeti određenu pomutnju na tržište i svi ćemo više puta razmisliti što kupujemo i koliko to plaćamo, jer nekada je bolje kupiti 5 “krivotvorenih“ punjača po 1$ nego 1 za 20$ i još nismo ni sigurni je li original.

Što se uopće dogodilo?
Apple je nedavno kupio određen broj Appleovih adaptera i kablova za sinkronizaciju koji su direktno prodavani sa Amazon.com, ne od prodavača na Amazonu, već baš od Amazon.com. Nakon istraživanja, testiranja i pregleda ovih predmeta Apple je ustanovio da oni nisu originalni, tj. da nisu iz njihove proizvodnje. Amazon se odmah ogradio se od tih optužbi i rekao da njih opskrbljuje tvrtka Mobile Star. Apple voli tužbe, pa je odmah ( s razlogom ) podigao tužbu za nelegalno korištenje njihovog logotipa i oznaka te zbog prodavanja lažnih i možda opasnih predmeta jer nisu prošli sve sigurnosne testove pa postoji opasnost od pregrijavanja, izbijanja požara te smrti zbog strujnog udara. Zatražio je da se svi takvi predmeti unište i odštetu od 2 milijuna $ po tipu predmeta.

Apple je izdao obavijest samo za ovu tvrtku i njihove lažne proizvode te nastavio s istraživanjem. Daljnjim istraživanjem Apple je i sam ostao u šoku kada je shvatio da je više od 90% proizvoda ove vrste krivotvoreno te da nisu prošli nikakve sigurnosne testove.

Amazon je odmah odgovorio kako njihova tvrtka ima nultu stopu tolerancije prema krivotvorinama na njihovim stranicama, te da oni direktno rade s proizvođačima i tvrtkama. Još su naglasili da se većina ovih proizvoda prodavala po znatno nižim cijenama nego što su one službene, te da čim se neki predmet prodaje po nižim cijenama od službenih da je to znak za uzbunu.

Ovo mi “nismo“ znali i tretiraju nas kao budale, samo da izbjegnu tužbe i ljutnju kupaca. Da smo htjeli kupovati jeftino i krivotvoreno otišli bi na eBay ili neke druge stranice koje prodaju svoje proizvode, a koji su barem prošli sigurnosna testiranja.

Ja ne vjerujem da su brojke ovako “crne“, to je Apple po svome dobrom starom običaju prenapuhao stvar. Ali sve nas može zabrinuti činjenica da i veliki prodavači koji navodno jamče za originalnost predmeta i prodaju po visokim cijenama prodaju krivotvorine. Jedan je moj prijatelj rekao da veliki više kradu od malih, a to se i ovime potvrdilo. Ostaje nam vidjeti što će pokazati daljnja istraga, te hoće li prevareni kupci dobiti kakvu zadovoljštinu, u što iskreno sumnjam.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.