Virtualna stvarnost i NASA Curiosity Mars Rover

Fotografija članka: Virtualna stvarnost i NASA Curiosity Mars Rover

Otkrijte dine Crvenog planeta iz udobnosti vlastitog doma uz pomoć virtualne stvarnosti

Oglas

Budući da je fizički posjet Marsu još dugo izvan dosega, pješčane dine Crvenog planeta možete istražiti s ovom zanimljivom fotografijom.

NASA-in Curiosity rover daje pregled površine na plaži Ogunquit na Marsu. Spajanjem 115 fotografija visoke rezolucije, daje uvid u ono što bi vidjeli kad bi stajali usred te hrpe valovite marsovske prašine. NASA je objavila panoramu od 360 stupnjeva Curiosityovog ispitivanja dina Ogunquit Beach, studije koja je trajala od veljače do početka travnja.

kaže da je ovo prvi put da su pješčane dine proučavane bilo gdje izvan našeg vlastitog planeta. Istraživanje Couriosityja pomaže NASA-inim znanstvenicima da prouče kako vjetrovi oblikuju dine, svaka od njih ima različite uzorke, ali su međusobno blisko povezani. Skupina također razmatra hoće li taj vjetar igrati ulogu kuda će na kraju završiti minerali planeta.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Osim što je Curiosity stvorio lijepu sliku u 360 stupnjeva, fotografije su također korištene za mjerenje pomicanja pijeska kako prolazi vrijeme. NASA kaže da roverov “sustav praćenja okoliša” više ne detektira vjetar, jer dva od šest senzora ne funkcioniraju od slijetanja u 2012. godini.

Rover nosi uzorak pijeska u jednoj ruci i već je prikupio neke podatke pomoću analize uzoraka na Marsu (SAM). Jaki vjetrovi i potencijalni problemi sa bušenjem odgađaju ostatak analize, što zahtijeva da rover sipa pijesak u okna instrumenata. Curiosity nastavlja proučavati područje oko planine Sharp, područje za koje NASA-ini stručnjaci vjeruju da je nekoć bio dom nekolicini drevnih jezera. Te će analizirati uzorke slojeve površine kako bi otkrio znakove vode.

više o temi

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.