Vipnetu porasli prihodi i operativna dobit, a investicije povećali za čak 72,8%

Fotografija članka: Vipnetu porasli prihodi i operativna dobit, a investicije povećali za čak 72,8%

Unatoč ekonomskoj krizi koja je i dalje prisutna, u prvoj polovici 2012. godine je Vipnet zabilježio porast prihoda od 1,9% te oni iznose 194.3 milijuna eura.

Oglas

Prvu polovicu 2012. godine karakterizirale su nepovoljne makroekonomske prilike koje su negativno utjecale i na hrvatsko telekomunikacijsko tržište, pogotovo u segmentu mobilnih komunikacija koji se smanjio u vrijednosti te po broju korisnika u odnosu na odgovarajuće razdoblje 2011. Unatoč tome, potpomognut pozitivnim doprinosom usluga fiksne telefonije, Vipnet je zabilježio porast prihoda od 1,9% te oni iznose 194.3 milijuna eura. Konsolidirana EBITDA povećana je za 16.8% na 60,8 milijuna eura u prvoj polovici 2012., što je rezultat povećanih prihoda, integracije B.net-a i smanjenih materijalnih troškova. U prvoj polovici 2012. Vipnet je uložio ukupno 30.1 milijuna eura u tehnologiju i izgradnju energetski učinkovitog poslovnog objekta na Žitnjaku, što je 72.8% više nego u istom periodu u 2011. godini.

– Širenje poslovanja i velike investicije u razvoj kompanije donijele su nam pozitivne rezultate u vrlo izazovnim okolnostima. Posebno sam zadovoljan rastom broja mobilnih i fiksnih pretplatnika te sve većim brojem kompanija koje prepoznaju prednosti naših integriranih telekomunikacijskih rješenja. – izjavio je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

Broj korisnika u mobilnoj mreži u odnosu na prvu polovicu 2011. smanjen je za 3% te iznosi gotovo 2 milijuna korisnika, što je u skladu sa smanjenjem ukupnog broja mobilnih korisnika na hrvatskom tržištu u recesijskim okolnostima. Istovremeno, broj pretplatnika mobilne telefonije povećan je za 7.3%, dok je broj korisnika bežičnog broadbanda povećan za 9.5% u odnosu na drugi kvartal 2011. Prosječni mjesečni prihod po korisniku (ARPU) u drugom kvartalu 2012. je smanjen za 6.6% u odnosu na isto razdoblje lani i iznosi 12.6 eura, što je posljedica cijelog niza dodatnih pogodnosti za korisnike, kao i regulatornih opterećenja.

Sa 154,700 korisnika u fiksnoj mreži, prosječni prihod po liniji (ARPL), koja uključuje fiksne glasovne usluge, internet i TV usluge, iznosi 26.9 eura u drugom kvartalu 2012. Prihodi usluga fiksne telefonije iznosili su 24.3 milijuna eura u prvoj polovici 2012. godine.
Konsolidirana operativna dobit (EBIT) iznosi 27.2 milijuna eura što je 38.4% više u odnosu na prvu polovicu 2011.

Konsolidirane financijske rezultate Vipneta objavila je danas Telekom Austria Grupa u Beču.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.