Vipnetov NFC smart čitač za aparate za kavu, grickalice i napitke

Fotografija članka: Vipnetov NFC smart čitač za aparate za kavu, grickalice i napitke

NFC tehnologija (Near Field Communication) sve se više koristi u svakodnevnom životu. Evo i jednog zanimljivog praktičnog primjera koji donosi Vipnet.

Oglas

Prošle godine Vipnet je prvi na hrvatskom tržištu lansirao komercijalnu uslugu baziranu na NFC tehnologiji naziva „Vip mPrijevoz“. Osječani su tako dobili mogućnost plaćanja javnog prijevoza putem pametnih telefona, a Zagrepčani mogućnost plaćanja usluge javnog prijevoza biciklima Nextbikea. Od sada će se kava, grickalice i napitci na samoposlužnim aparatima moći plaćati uz pomoć pametnih telefona i NFC smart čitača.

Vipnet i ove godne razvija proizvode koji je temelje na NFC tehnologiji (Near Field Communication). Radi se o tehnologiji koja omogućuje prijenos podataka ili neku drugu komunikaciju putem radio valova između mobilnih uređaja, u prvom redu smartfona. Pri tome smartfoni moraju biti udaljeni jedan od drugog 10-ak centimetara, koji centimetar manje-više. Tehnologija je zanimjiva i po tome što omogućuje i plaćanje računa putem mobilnih uređaja.

Zanimljivo je kako zaposlenici Vipneta u sklopu kampusa na Žitnjaku već šest mjeseci imaju mogućnost plaćanja računa putem svojih mobilnih uređaja u restoranu i u kafićima. Zahvaljujući novoj tehnologiji, više nemaju potrebu za fizičkim novcem u kampusu jer su svi samoposlužni aparati NFC spremni.

Naplata na samoposlužnim aparatima odvija se putem potpuno novog NFC smart čitača kojega je Vipnet u suradnji s tvrtkom Trilix razvio na Linux operativnom sustavu. Primjenjivost mu je izuzetno velika, a moguće ga je ugraditi na većinu samoposlužnih Plug&Play aparata trenutno dostupnih na tržištu.

Za rad na samoposlužnim aparatima NFC smart čitač koristi pristup internetu po svim dostupnim tehnologijama kao što su primjerice GPRS, HSPA, HSPA+, dual carrier i LTE. Održavanje NFC smart čitača vrlo je jednostavno s obzirom na to da je Vipnet osigurao mogućnost daljinskog pristupa uređaju za brži ispravak pogrešaka i konfiguraciju te mogućnost samostalnog rada i reinicijalizacije, čime je mogućnost zastoja u radu aparata svedena na minimalnu mjeru.

Transakcija na samoposlužnim aparatima odvija se za manje od dvije sekunde, sigurnosni protokol je na maksimalnoj razini i koristi AES 256-bitnu zaštitu, najmoderniju sigurnosnu enkripciju koja državama danas služi za čuvanje najosjetljivijih podataka te tako bez bojazni za sigurnost osobnih podataka osigurava sve benefite koje ovakav tip plaćanja omogućava.

Korištenje je vrlo jednostavno i brže nego dosad uz pomoć kovanica. Naime, prilikom kupnje željenog proizvoda na samoposlužnom aparatu dovoljno je napraviti dva koraka – prisloniti svoj pametni telefon na NFC smart čitač, a zatim odabrati željeni proizvod i kupnja je gotova.

Vipnetov NFC smart čitač za aparate za kavu, grickalice i napitke

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.