Vipnet novinarima predstavio novi tehnološko-poslovni objekt vrijedan 50 milijuna kuna

Fotografija članka: Vipnet novinarima predstavio novi tehnološko-poslovni objekt vrijedan 50 milijuna kuna

Kako smo saznali od predstavnika Vipneta, radi se o jednom od tehnološki najnaprednijih poslovnih prostora u Hrvatskoj, koji je ujedno i energetski neovisan.

Oglas

Energetska neovisnost, sigurnost podataka i najmoderniji sustavi nadzora mreže, samo su neki od karakteristika ovog centra s kojima su se pohvalili Vipnetovci. Uređenje interijera svojim izgledom znatno odudara od stereotipnih uredskih prostora te je u potpunosti prilagođeno potrebama Vipnetovih zaposlenika.

Novoizgrađeni Vipnetov tehnološko-poslovni objekt ima 4 etaže, bruto korisnu površinu koja iznosi 5.421 m2  te nudi ugodnu radnu atmosferu za 125 zaposlenika. Gradnja novog Vipnetova tehnološko-poslovnog objekta na Žitnjaku započela je u studenom 2010. te je dovršena u dvije godine. Objekt je prošao energetsku certifikaciju i dobio oznaku „B“ koja se dodjeljuje energetski visoko učinkovitim objektima. Krasi ga potpuna energetska samoodrživost koju garantira N+1 elektroagregatski sustav, što Vipnet čini jednom od rijetkih kompanija u Republici Hrvatskoj koja osim primarnih ima i sekundarne agregate. Ugrađene su i najmodernije transformatorske stanice ukupnog kapaciteta 6MVA te novi glavni elektroenergetski razvod, također ukupnog kapaciteta 6MVA što osigurava visoki kapacitet za godine daljnjeg razvoja ovog, za našu zemlju strateški bitnog telekomunikacijskog centra.

Novi objekt sadrži i jedan od najvećih podatkovnih centara u regiji s tri nezavisne sistemske sobe projektirane i izvedene u skladu s najvišim svjetskim standardima koje zadovoljavaju Tier 3 kategoriju. U sistemskim sobama implementirane su hladne zone koje hladan zrak koji se upuhuje iz poda usmjeravaju u servere i sprječavaju njegov gubitak u prostoru. Dodatne uštede energije postižu se uz korištenje Freecooling sustava koji omogućuje da se za hlađenje tehničkih prostora tijekom zimskih mjeseci koristi vanjski hladan zrak.

U novosagrađenom objektu nalazi se i najmoderniji centar za nadzor mreže (Network and Services Operations Center – NSOC) koji od 0 do 24 nadgleda više od 150 usluga Vipneta i B.neta te više od 120 usluga tvrtki unutar Telekom Austria Grupe. Osim nadzora vlastite mreže i usluga, Vipnet je od sada u mogućnosti pružiti uslugu nadzora mreže ili pojedinih usluga tvrtkama u Hrvatskoj koje posjeduju ICT infrastrukturu.

– Puštanje u rad novog tehnološko-poslovnog objekta ujedno je i simbolični završetak poslovne transformacije kompanije koja se za vrijeme krize akvizicijom i otvaranjem novih tržišta razvila iz mobilnog operatora u pružatelja kompletnih telekomunikacijskih i televizijskih usluga. Upravo ovom investicijom osigurali smo dugoročni tehnološki razvoj jer su unutar objekta instalirani veliki energetski kapaciteti uz najmodernije sustave za nadzor usluga i podatkovni centar Tier3 kategorije. Posebno sam zadovoljan modernim uredskim prostorima koji potiču kreativnost i pružaju ugodnu okolinu za rad. – istaknuo je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

Urbano radno okruženje te „open space“ uredi istovremeno su ležerni i praktični jer zaposlenicima pružaju optimalan omjer komfora i funkcionalnog, kvalitetnog radnog prostora. Mjesto za rad tako može postati mjesto za opuštanje, kreativno razmišljanje pa čak i rekreaciju i sportske aktivnosti.

Vipnetov kampus je izgradnjom novog objekta postao grad u malome u potpunosti prilagođen potrebama zaposlenika. Na gotovo svakoj etaži novi objekt ima i moderno opremljene sobe za odmor u kojima zaposlenici mogu pripremiti topli napitak, pogledati televiziju ili predahnuti na udobnim sjedećim garniturama i vrećama za sjedenje. Pored toga, zaposlenicima i članovima njihovih obitelji su unutar kampusa na raspolaganju vrtić za djecu, wellness, bazen, sauna, fitness i kafići.

Novi tehnološko-poslovni objekt u Vipnetovu kampusu na Žitnjaku

OPĆENITE INFORMACIJE
•    Tlocrtna površina zgrade iznosi 1.494,00 m2 , a bruto korisna površina iznosi 5.421 m2.
•    Zgrada ima 4 etaže (etaže 2 i 3 su uredski prostori, a etaže 0 i 1 isključivo tehnički prostori).
•    Vrijednost investicije je 50 milijuna kuna.
•    Glavni projekt potpisuje tvrtka Arhanarh.

VISOKA ENERGETSKA UČINKOVITOST
•    Novi Vipnetov tehnološko-poslovni objekt ima tehnički kapacitet koji pokriva sve potrebe Vipnetova kampusa Žitnjak.
•    Rashladni kapacitet omogućuje hlađenje svih tehničkih prostorija u kojima je smještena telekomunikacijska i IT oprema na čitavom kampusu.
•    Zgrada je prošla energetsku certifikaciju i dobila oznaku „B“, koja se dodjeljuje visoko energetski učinkovitim objektima.
•    Tijekom izgradnje povučeno je više od 80.000 metara kabela, od energetskih, preko komunikacijsko-upravljačkih do strujnih i LAN kabela za radna mjesta.
•    Nekoliko tisuća metara povučenih cjevovoda za hlađenje tehničkih i uredskih prostora.

VISOKA RAZINA ENERGETSKE NEOVISNOSTI
•    U sklopu objekta nalazi se jedna od najmodernijih transformatorskih stanica ukupnog kapaciteta 6 MVA sa srednjenaponskim blokovima te suhim transformatorima sa smanjenim gubicima.
•    Potpuna energetska neovisnost u slučaju prekida napajanja iz elektroenergetskog sustava.
•    Objekt ima N+1 elektroagregatski sustav u kojem su primarni elektroagregati zaduženi za potporu pripadajućih transformatora, dok rezervni agregat služi kao redundancija primarnom agregatu u slučaju kvara na ili kod redovnog servisa – pri tome treba naglasiti da Vipnet među rijetkima u Hrvatskoj ima sekundarni agregat.
•    Novi glavni elektroenergetski razvodi ukupnog kapaciteta 6MVA.

JEDAN OD NAJVEĆIH PODATKOVNIH CENTARA U REGIJI:
Nova zgrada ima tri nezavisne sistemske sobe projektirane i izvedene u skladu s najvišim svjetskim standardima i zadovoljavaju kategoriju Tier 3.
•    Ušteda energije u podatkovnom centru ostvaruje se uz Freecooling sustav koji omogućuje korištenje vanjskog hladnog zraka u zimskim mjesecima.
•    U sistemskim sobama su implementirane hladne zone koje hladan zrak usmjeravaju u servere i sprječavaju da se izgubi u prostoru čime se također postižu značajne uštede energije.

NAJMODERNIJI CENTAR ZA NADZOR MREŽE I USLUGA (NSOC)
•    Od 0 do 24 nadgleda više od 150 usluga Vipneta i B.neta te više od 120 usluga tvrtki unutar Telekom Austria Grupe.
•    Osim nadzora vlastite mreže i usluga, Vipnet je u mogućnosti ponuditi uslugu nadzora mreže ili pojedinih usluga tvrtkama u Hrvatskoj koje posjeduju ICT infrastrukturu.

NAJSUVREMENIJA ZAŠTITA OD POŽARA:
•    Uz klasični protupožarni sustav vatrodojave, Vipnet među prvima u Republici Hrvatskoj ima instaliran Very early smoke detection sustav (VESDA) za vrlo rano otkrivanje požara.
•    Za gašenje požara koristi se plin Novec 1230 koji je ekološki prihvatljiv – riječ je o plinu koji ima izuzetno veliku efikasnost gašenja požara, veliku brzina djelovanja, uzrokuje minimalno smanjenje vidljivosti prilikom gašenja, maksimalno se disperzira unutar štićene prostorije te ne oštećuje ozonski omotač.

Novi tehnološko-poslovni objekt u Vipnetovu kampusu na Žitnjaku

OPĆENITE INFORMACIJE

    Tlocrtna površina zgrade iznosi 1.494,00 m2 , a bruto korisna površina iznosi 5.421 m2.
    Zgrada ima 4 etaže (etaže 2 i 3 su uredski prostori, a etaže 0 i 1 isključivo tehnički prostori).
    Vrijednost investicije je 50 milijuna kuna.
    Glavni projekt potpisuje tvrtka Arhanarh.

VISOKA ENERGETSKA UČINKOVITOST

    Novi Vipnetov tehnološko-poslovni objekt ima tehnički kapacitet koji pokriva sve potrebe Vipnetova kampusa Žitnjak.
    Rashladni kapacitet omogućuje hlađenje svih tehničkih prostorija u kojima je smještena telekomunikacijska i IT oprema na čitavom kampusu.
    Zgrada je prošla energetsku certifikaciju i dobila oznaku „B“, koja se dodjeljuje visoko energetski učinkovitim objektima.
    Tijekom izgradnje povučeno je više od 80.000 metara kabela, od energetskih, preko komunikacijsko-upravljačkih do strujnih i LAN kabela za radna mjesta.
    Nekoliko tisuća metara povučenih cjevovoda za hlađenje tehničkih i uredskih prostora.

VISOKA RAZINA ENERGETSKE NEOVISNOSTI

    U sklopu objekta nalazi se jedna od najmodernijih transformatorskih stanica ukupnog kapaciteta 6 MVA sa srednjenaponskim blokovima te suhim transformatorima sa smanjenim gubicima.
    Potpuna energetska neovisnost u slučaju prekida napajanja iz elektroenergetskog sustava.
    Objekt ima N+1 elektroagregatski sustav u kojem su primarni elektroagregati zaduženi za potporu pripadajućih transformatora, dok rezervni agregat služi kao redundancija primarnom agregatu u slučaju kvara na ili kod redovnog servisa – pri tome treba naglasiti da Vipnet među rijetkima u Hrvatskoj ima sekundarni agregat.
    Novi glavni elektroenergetski razvodi ukupnog kapaciteta 6MVA.

JEDAN OD NAJVEĆIH PODATKOVNIH CENTARA U REGIJI:

    Nova zgrada ima tri nezavisne sistemske sobe projektirane i izvedene u skladu s najvišim svjetskim standardima i zadovoljavaju kategoriju Tier 3.
    Ušteda energije u podatkovnom centru ostvaruje se uz Freecooling sustav koji omogućuje korištenje vanjskog hladnog zraka u zimskim mjesecima.
    U sistemskim sobama su implementirane hladne zone koje hladan zrak usmjeravaju u servere i sprječavaju da se izgubi u prostoru čime se također postižu značajne uštede energije.

NAJMODERNIJI CENTAR ZA NADZOR MREŽE I USLUGA (NSOC)

    Od 0 do 24 nadgleda više od 150 usluga Vipneta i B.neta te više od 120 usluga tvrtki unutar Telekom Austria Grupe.
    Osim nadzora vlastite mreže i usluga, Vipnet je u mogućnosti ponuditi uslugu nadzora mreže ili pojedinih usluga tvrtkama u Hrvatskoj koje posjeduju ICT infrastrukturu.

NAJSUVREMENIJA ZAŠTITA OD POŽARA:

    Uz klasični protupožarni sustav vatrodojave, Vipnet među prvima u Republici Hrvatskoj ima instaliran Very early smoke detection sustav (VESDA) za vrlo rano otkrivanje požara.
    Za gašenje požara koristi se plin Novec 1230 koji je ekološki prihvatljiv – riječ je o plinu koji ima izuzetno veliku efikasnost gašenja požara, veliku brzina djelovanja, uzrokuje minimalno smanjenje vidljivosti prilikom gašenja, maksimalno se disperzira unutar štićene prostorije te ne oštećuje ozonski omotač.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.