Vipnet Network Functions Virtualization – virtualizacija mrežnih funkcija

Fotografija članka: Vipnet Network Functions Virtualization – virtualizacija mrežnih funkcija

Virtualizacija mrežnih funkcija (Network Functions Virtualization – NFV) je tehnologija koja će značiti tehnološku transformaciju telekom operatora u sljedećim godinama.

Oglas

S obzirom na neprestano rastuće količine podataka koje je neophodno prenijeti na relaciji između korisnika i Interneta, od telekom operatera se očekuju značajnija ulaganja kako bi se osigurali adekvatni kapaciteti. Vipnet je postao jedan od prvih operatera u svijetu koji je kroz projekt tehnološke transformacije SFERA, započet prošle godine na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva, testirao mogućnosti korištenja LTE Advanced tehnologije. Današnja demonstracija predstavlja arhitekturu i mogućnosti budućih mreža kroz kombinaciju LTE Advanced performansi na virtualiziranom čvoru za upravljanje protokom podataka na LTE mreži tzv. Enhanced Packet Core – EPC.

Streaming videa visoke kvalitete zahtjeva izraženu pojasnu širinu za postizanje kvalitetnog korisničkog iskustva. Prva demonstracija ovakvog koncepta zaključena je streamingom HD videa iz Medulina izravno u LTE mrežu. Postignuće je danas pozdravio i Günther Ottendorfer, član Uprave i glavni tehnički direktor Telekom Austria Grupe na službenoj prezentaciji NFV tehnologije i Vipnetova tehnološkog napretka u posljednjih 15 godina. Prezentacijom je dokazano kako će korisnici u nadolazećim godinama sadržaj i multimediju sa svojih pametnih telefona moći streamati direktno u cloud memoriju. Tako više neće biti potrebe da se sadržaj prvo prebacuje na računalo, a znatno će biti smanjena opasnost od gubitka podataka.

U pozadini ovog HD streaminga na LTE mrežu leži tzv. NFV (Network Functions Virtualization) tehnologija. NFV predstavlja potpuno novi koncept koji proizlazi iz standardizacije performansi različitih elemenata mreže na standardnim hardverskim sistemima i memorijskim uređajima. Mrežne funkcije kreirane su od strane samog softvera te ih je moguće aktivirati iz bilo kojeg dijela mreže. NFV zamjenjuje uporabu specifične namjenske opreme proizvođača koji su specijalizirani za telekom sektor te otvara mogućnost uporabe hardvera koji se koriste u IT sustavima. EPC – Enhanced Packet Core je idealan izbor za početak virtualizacije mrežnih uređaja jer se radi o novoj platformi koja u početku služi samo za LTE promet.

Vipnet Network Functions Virtualization - virtualizacija mrežnih funkcija

“Poznato je kako je Vipnet započeo kao startup te svoj razvoj i uspjeh na tržištu bazirao na inovacijama. Svaka od proteklih 15 godina je važna i svaka je na svoj način pomicala naše granice kroz implementaciju najnovijih svjetskih tehnologija što nastavljamo i danas. Projekt tehnološke transformacije SFERA koji je prije godinu dana započet na FER-u prvom demonstracijom LTE Advanced tehnologije i brzinama do 300 Mbit/s, u živoj mreži je omogućio brzine od 140 Mbps kakve su predstavljene i danas. Drugi dio projekta SFERA odnosi se na uspješno testiranje odnosno uvođenje NFV tehnologije na EPC čvoru LTE mreže što je jedna od prvih takvih implementacija u svijetu. U godinama koje dolaze tehnologija virtualizacije mrežnih funkcija u mnogome će promijeniti izgled Vipnetove arhitekture mreže i omogućiti bržu i efikasniju implementaciju novih funkcionalnosti za korisnike”, izjavio Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

Prednosti za telekom operatore koji će uspješno iskoristiti potencijale NFV tehnologije su višestruke. Od osjetno povećane agilnosti, jer je sve moguće programirati u standardiziranom računalnom okruženju, pa sve do skraćivanja vremena potrebnog za plasiranje proizvoda i usluga na tržište s obzirom na to da je instaliranje i testiranje u ovakvom sustavu značajno brže. Boljim korištenjem hardvera i korištenjem distribuirane softverske blok arhitekture za telekom elemente temeljene na NFV-u, operateri mogu postići značajne uštede, te optimizirati korištenja resursa.

“Nema nikakve sumnje da je NFV takvog potencijala da bi se mogao razviti u jedan od presudnih trendova budućnosti u mobilnoj industriji. Iznimno smo zadovoljni Vipnetovom inicijativom da istraži i iskoristi taj potencijal, a njihov uspjeh i efikasnost idu ukorak s 15. obljetnicom Vipnetove strategije inovacija. Za Telekom Austria Grupu, ovo je tek početak putovanja u istraživanju najnovijih tehnologija, ali i nastavak tendencije unaprjeđivanja usluge za naše korisnike, neovisno o tome je li riječ o učinkovitosti, korisničkom iskustvu ili pravovremenoj dostupnosti”, izjavio je Günther Ottendorfer, član Uprave i glavni tehnički direktor Telekom Austria Grupe.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.