Vipnet mreža obogaćena HD zvukom, ali i Hrvatski radio

Fotografija članka: Vipnet mreža obogaćena HD zvukom, ali i Hrvatski radio

Hrvatski radio prva je domaća radio postaja koja koristi tehnologiju HD zvuka tijekom javljanja novinara s terena, omogućavajući svojim slušateljima da nesmetano slušaju direktne prijenose utakmica i druga događanja koja se zbivaju u uvjetima velike buke. Naime, tehnologija HD zvuka, koju je Vipnet kao prvi i jedini operater u Hrvatskoj uveo još prošle godine, omogućuje kristalno čist ton tijekom razgovora u 3G mreži. Mobilni operater time je nastavio s ulaganjima u kvalitetu mreže kako bi svojim korisnicima osigurao vrhunsku uslugu i zadovoljstvo u komunikaciji, a Hrvatski radio prva je radio postaja koja je uvidjela prednosti ove tehnologije i primijenila je u svom svakodnevnom poslovanju.

"Na Hrvatskom radiju nastojimo iskoristiti sve prednosti radija kao najbržeg medija, pri čemu nam je, osim do kvalitetnog programskog sadržaja, vrlo stalo i do tehničke kvalitete. U to se odlično uklapa HD zvuk kao sjajna usluga koja istodobno smanjuje troškove i povećava kvalitetu radijskog zvuka", izjavio je Duško Radić, direktor programa Hrvatskog radija.

Uz HD zvuk tehnologiju Hrvatski radio postavio je nove standarde u izvještavanju te svojim slušateljima omogućio  vrhunski doživljaj slušanja i komuniciranja.

"S HD zvukom korisnicima je omogućeno značajno poboljšanje audio kvalitete razgovora, kroz prijenos dvostruko šireg frekvencijskog pojasa, od ovog uobičajenog u klasičnim fiksnim i mobilnim mrežama. Razgovor koji omogućava kristalno čisti ton, čak i u uvjetima bučne okoline, moguć je samo ako oba mobilna telefona podržavaju tehnologiju HD zvuka. Ova tehnologija i dostupna je u Vip mreži od prošle godine, a mobilni uređaji koji je podržavaju su Nokia E5, E7 i C7", izjavio je Reinhard Zuba, član Uprave i glavni direktor za marketing, prodaju i službu za korisnike Vipneta.

Kristalno čisti ton i bolje raspoznavanje boje glasa sugovornika je moguće uz AMR Wideband codec kod kojeg je širina prenesenog spektra dvostruko veća, a frekvencija uzorkovanja iznosi 16 kHz umjesto do sada mogućih 8 kHz. Gornja granica frekvencijskog spektra podignuta je na 7 kHz, sa dosadašnjih 3,4 kHz i sada obuhvaća područje najveće osjetljivosti ljudskog uha. Kako bi komunikacija među sugovornicima bila što jasnija AMR Wideband codec se dinamički prilagođava ovisno o mogućnostima uređaja i komunikacijskim uvjetima.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.