Vipnet i u trećem kvartalu 2012. zabilježio stabilan prihod i porast operativne dobiti

Fotografija članka: Vipnet i u trećem kvartalu 2012. zabilježio stabilan prihod i porast operativne dobiti

U prvih devet mjeseci 2012. poslovanje Vipneta bilo je pod snažnim utjecajem negativnih makroekonomskih kretanja kao i žestoke konkurencije na mobilnom tržištu.

Oglas

Unatoč tome, prihodi u prvih devet mjeseci ostaju stabilni i iznose 313,9 milijuna eura, a bez negativnog utjecaja tečajne razlike prihodi bi bili veći za 4,2 milijuna eura. Broj kućanstava koja koriste Vipnetove fiksne komunikacijske i tv usluge u prvih devet mjeseci porastao je na 158,5 tisuća, što je za 19,6 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Broj korisnika u mobilnoj mreži u odnosu na treći kvartal 2011. smanjen je za 3,9 posto i iznosi nešto više od 2 milijuna korisnika. Istovremeno, broj pretplatnika mobilne telefonije porastao je za 6 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2011., a broj korisnika mobilnog broadbanda u trećem kvartalu porastao je za 7,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2011.

Konsolidirana EBITDA je u prvih devet mjeseci porasla za 9,5 posto i iznosi 114,1 milijuna eura zbog doprinosa iz područja fiksnih i televizijskih usluga te manjih troškova poslovanja. Konsolidirana operativna dobit je u prva tri kvartala porasla za 16,1 posto i iznosi 63,7 milijuna eura uz zadržavanje stabilnog udjela u vrijednosti tržišta. Vipnet je u prvih devet mjeseci investirao 40,9 milijuna eura, što je porast od čak 58 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prvenstveno zbog povećanih ulaganja u fiksne broadband tehnologije te moderan poslovno-tehnološki objekt.

-Smatram ovo vrlo dobrim rezultatom u trenutnom gospodarskom okruženju. Zacrtani smjer pružanja kompletnih komunikacijskih rješenja nastavljamo i dalje nedavnim predstavljanjem fiksnih televizijskih usluga na nacionalnoj razini. Osim dobrih financijskih pokazatelja, posebno sam zadovoljan podrškom korisnika izraženom kroz istraživanje Best Buy Award prema kojem Vipnet nudi uvjerljivo najbolji omjer cijene i kvalitete za svoje poslovne korisnike – rekao je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

Prosječni mjesečni prihod po korisniku (ARPU) u trećem kvartalu 2012. smanjen je za 4,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznosi 12,8 eura, što je posljedica cijelog niza dodatnih pogodnosti za korisnike koje su se ogledale kroz recesijskim vremenima prilagođene tarife te zbog smanjenja cijena terminacije poziva. Istovremeno, prosječni prihod po liniji (ARPL), koja uključuje fiksne glasovne usluge, internet i TV usluge, u trećem kvartalu ove godine porastao je za 10,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznosi 23,8 eura zbog sve većeg broja korisnika koji uzimaju više fiksnih usluga kroz pakete.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.