Vipnet drži 60 posto tržišta bežičnog broadbanda u Hrvatskoj

Racunalo.com foto

Vipnet drži 60 posto tržišta bežičnog broadbanda u Hrvatskoj

Ostvareno je i povećanje tržišnog udjela na 42,6% prema broju SIM kartica unatoč izazovnom gospodarskom okruženju, izvijestila je danas Telekom Austria Grupa u Beču, čiji je član i hrvatski mobilni operater. I broj korisnika Vip bežičnog broadbanda porastao je na 137.000, što je povećanje od čak  77 posto. Pritom je broj prepaid korisnika bežičnog broadbanda porastao za više od osam puta. Vipnet se time još jednom potvrdio kao  tržišni lider, s gotovo 60 posto udjela na tržištu. Mobilna penetracija u Hrvatskoj iznosila je 138,4 posto krajem 2009. godine, dok je krajem 2008. godine iznosila 133,6 posto.

– Izazovno gospodarsko okruženje utjecalo je na potrošnju korisnika što smo djelomično kompenzirali povećanjem baze korisnika, posebno korisnika bežičnog broadbanda. Zbog stroge kontrole troškova također smo uspjeli stabilizirati operativnu dobit (EBITDA) kada se izuzmu vanjski faktori regulative i nameta od šest posto  – rekao je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

Rast broja pretplatnika od 13,2 posto u 2009. godini djelomično je ublažio smanjenje prosječnog mjesečnog prihoda po korisniku (ARPU) zbog općenitog pada kupovne moći kao rezultat nepovoljne ekonomske situacije na tržištu.

Vipnet je uprihodio u 2009. godini 476,9 milijuna eura, u odnosu na 523,6 milijuna eura krajem 2008. godine. Na prihode je utjecala manja potrošnja korisnika, kao i dodatne marketinške pogodnosti, roaming regulacija te nove cijene terminacije poziva u mobilnu mrežu.

Troškovno orijentirane aktivnosti utjecale su na smanjenje operativnih troškova za 6,2 posto i tako ublažile efekt nameta od šest posto na usluge mobilne telefonije, što je pomoglo u zaustavljanju smanjenja operativne dobiti (EBITDA) na 170,8 milijuna eura.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) u 2009. godini je iznosila 100,8 milijuna eura. U istom razdoblju Vipnet je uložio 57,6 milijuna eura u dugoročnu strategiju osiguravanja kvalitete usluga i pokrivenosti Vip mrežom te inovativnih proizvoda i usluga u skladu s potrebama korisnika.

Podaci za četvrti kvartal 2009. godine
U zadnjem kvartalu su ukupni prihodi iznosili 109,4 milijuna eura. Operativna dobit (EBITDA) je iznosila 32,6 milijuna eura, a dobit prije kamata i poreza (EBIT) 15,3 milijuna eura.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.