Vijeće HAKOM-a donijelo odluku – kvalitetnije usluge svim korisnicima!

Fotografija članka: Vijeće HAKOM-a donijelo odluku – kvalitetnije usluge svim korisnicima!

HAKOM ocjenjuje da uvjeti i cijene određeni finaliziranom standardnom ponudom čine poticajno okruženje za ulaganja u novu svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu. Krajnjim korisnicima će kvalitetnije usluge putem nove, brže tehnologije moći ponuditi svi operatori koji djeluju na tržištu.

Standardna ponuda HT-a za uslugu veleprodajnog širokopojasnog pristupa predstavlja veleprodajne uvjete i cijene za korištenje HT-ove bakrene i svjetlovodne pristupne mreže u svrhu omogućavanja pristupa krajnjim korisnicima od strane alternativnih operatora. Osim izmjena koje se odnose na ADSL pristup putem postojeće bakrene pristupne mreže ovom se ponudom definiraju uvjeti i cijene za pristup putem nove svjetlovodne pristupne mreže koja krajnjim korisnicima omogućuje veće brzine pristupa i kvalitetniju uslugu.

HT će prema odredbama ove ponude krajnjim korisnicima moći pružati usluge brzinama pristupa od 20Mbit/s i više te će iste usluge biti obvezan pružati na veleprodajnoj razini i ostalim operatorima na tržištu. Veleprodajni uvjeti i cijene u standardnoj ponudi su određeni na način da operatori koji će koristiti svjetlovodni pristup HT-a s njim dijele i rizik ulaganja, a u isto vrijeme su veleprodajne cijene postavljene na razinu na kojoj se ostalim operatorima osigurava konkurentnost u pružanju usluga krajnjim korisnicima putem svjetlovodnog pristupa.

Ovom Standardnom ponudom HT će korisnicima koji žele imati veće pristupne brzine od onih koji pruža uobičajeni ADSL pristup moći ponuditi usluge koje se temelje na svjetlovodnoj pristupnoj mreži. Istovremeno će se omogućiti i diversifikacija usluga koje se pružaju putem bakrene i svjetlovodne pristupne infrastrukture, a što će dovesti do promocije pristupa koji se temelji na svjetlovodnoj tehnologiji. Time će se zaštititi nedavna ulaganja alternativnih operatora u pristup putem infrastrukture koja se temelji na bakrenim paricama, a koja će se istodobno moći rasteretiti od svih korisnika s velikim pristupnim brzinama u područjima u kojima će se izgraditi svjetlovodna mreža. Veće brzine pristupa predstavljaju priliku i poticaj operatorima za uvođenje i razvoj novih naprednih usluga.  

Sukladno Zakonu o elektroničkim komunikacijama cilj regulatornog tijela (HAKOM-a) je promicanje djelotvornih ulaganja i inovacija u novu i naprednu infrastrukturu te istodobna zaštita tržišnog natjecanja na dobrobit krajnjih korisnika usluga. HAKOM smatra da su ovom odlukom ispunjena oba cilja te je uvjeren da uvjeti i cijene određeni standardnom ponudom čine poticajno regulatorno okruženje za ulaganja u novu svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu od strane HT-a, ali i novih operatora. Uvođenje mreža nove generacije će usporedo s daljnjim razvojem tržišnog natjecanja dovesti do ispunjavanja ciljeva iz Strategije razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj, a s konačnim ciljem ostvarivanja boljih uvjeta za krajnje korisnike.

Odluka o izmjenama i dopunama Standardne ponude Hrvatskog Telekoma d.d. za uslugu veleprodajnog širokopojasnog pristupa može se pronaći na .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.