VIDEO TEST: Lenovo ThinkPad EDGE, revolucionarni izgled i funkcionalnost

Fotografija članka: VIDEO TEST: Lenovo ThinkPad EDGE, revolucionarni izgled i funkcionalnost

Lenovo ThinkPad EDGE, revolucionarni izgled i funkcionalnost

Priču oko Lenovo ThinkPad Edge serije trebali bi započeti tamo negdje u svijetu teških "poslovnjaka" kojima je u prvom redu na pameti pouzdanost i izdržljivost, dok su cijena i dizajn u drugom planu. Tako je to bilo godinama. Do sada. Pojavio je ThinkPad Edge.

Priču možemo započeti i drugačije, s druge strane, gdje se razvila potpuno nova serija, Ideapad, koja je imala zadatak okupiti sve one koji su u pokretu, koji trebaju brzi Internet i kojima izgled ipak nešto znači u životu. Ova priča nije trajala tako dugo kao ThinkPad, ali je svejedno stigao novi kralj koji bi mogao prodrmati tržište prijenosnih računala. Već pogađate, to je serija Edge…

Nova filozofija za novu generaciju privatnih i poslovnih korisnika
U ovom naslovu praktički je sažet novi način razmišljanja kompanije Lenovo. Nije tajna, na to ih je natjeralo i tržište, korisnici koji svu sve izbirljiviji i koji za svaku svoju kunu žele dobiti što je najviše moguće. Postavlja se pitanje može li se pomiriti poslovni svijet i svijet zabave, te s jednim udarcem ubiti dvije muhe. Da, znam da već znate odgovor – Lenovo ThinkPad Edge.

Edge je nova serija prijenosnih računala razvijena na drugačijem načinu razmišljanja i poimanja korisnika. U to smo se i sami uvjerili testirajući ovo računalo. U ponudi su bile dvije inačice prijenosnika – crni s Intelovim procesorom ili crveni s AMD-om "pod haubom". Crveno? Da, zamislite ThinkPad u živopisnoj crvenoj boji. Znamo, teško je to zamisliti, ali zato ćete kasnije pogledati našu kratku video recenziju koja upravo služi kako bi vam predočili koliko je ovo veliki zaokret u ThinkPad seriji.

Iako je ThinkPad serija poznata upravo po svojoj pouzdanosti i robusnosti, čini se da su to karakteristike koje više ne mogu zadovoljiti niti poslovne korisnike. Danas je izgled nešto što može presuditi u kupovini računala, više nego npr. tehničke karakteristike. Priznajte i sami – većina korisnika će radije kupiti ljepše prijenosno računalo nego ono koje je nešto brže. Naravno, i cijena je jedan od vrlo važnih faktora prilikom kupovine, no kod prijenosnika jednakog cjenovnog razloga ponovo će najčešće prevagnuti dizajn. Važno je biti – viđen.

Najčešće predrasude i kritike koje su upućene na račun ThinkPad serije odnose se na dizajn ("crna cigla", "i kao novo izgleda staro", previše košta). Na žalost, to je do sada bila istina. Barem je bila dok se nije pojavila Edge serija.

Upravo iz svih gore navedenih razloga Lenovo se odlučilo predstaviti ovo "hibridno" prijenosno računalo koje pomiruje ova dva svijeta, tako da će se svidjeti i privatnim i poslovnim korisnicima, i muškarcima i ženama.

Lenovo ThinkPad EDGE, revolucionarni izgled i funkcionalnost

I, kakav je Edge?
Lenovo ThinkPad Edge je vrlo fleksibilno računalo. čim smo ga otvorili i prije samog paljenja zaključili smo kako će pronaći svoje brojne nove vlasnike. Kućište je kombinacija plastičnih površina i metalnog okvira i na prvi pogled djeluje prilično čvrsto, ništa se ne klima, sve je na svom mjestu. Nama koji pišemo velike količine tekstova vrlo je važna kvaliteta tipki na tipkovnici kako bi nesmetano mogli raditi svoj posao. Tipke su prilično velike i malo odmaknute jedna od druge, tako da je samo kucanje teksta prilično precizno. Druga važna stvar kod tipkovnice su same tipke te njihovo "propadanje". I tu možemo reći kako smo se ugodno iznenadili jer su prilično mekane, a opet vam onim "klikom" u prije samog kraja hoda tipke daju do znanja da ste ih dovoljno stisnuli.

Pogledali smo ga sa svih strana i na njemu pronašli sve one ulaze i izlaze koji vam trebaju za svakodnevno funkcioniranje. S desne strane pronaći ćete redom 5-u-1 čitač memorijskih kartica, ulaz za mikrofon i slušalice, dva USB ulaza (treći je slijeve strane), te ulaz za strujni AC/DC adapter. S lijeve strane nalazi se mrežni ulaz, HDMI izlaz i VGA izlaz za dodatni monitor. Ono što ne vidimo je baterija od 4 ili 6 ćelija, gigabajtna WLAN kartica za bežičnu mrežu i Bluetooth, bez čega danas nema života. Ono što je novo i zanimljivo je GPS mogućnosti, ali samo na WWAN modelima. WWAN veza omogućuje spajanje na Internet ili Virtual Private Network (VPN), slično kao i s USB mobilni Internet kojeg nude mobilni operateri. Postoje različiti tipovi i brzine, ali o tom nekom drugom prilikom. Drugim riječima, dovoljno je da u WWAN karticu utaknete SIM karticu, podesite postavke za GPS navigaciju i dobili ste prijenosno računalo s mobilnim mogućnostima. Ovo nismo imali prilike testirati, ali vjerujemo da biste mogli i telefonirati preko slušalica i mikrofona. Ako i ne, tu je Skype, kupite koji kredit i eto "telefonijade"… :)

S obzirom na multimedijsku orijentaciju prvo što se primijeti je nova web-kamera koja se nalazi na vrhu 13,3 inčnog kvalitetnog HD ekrana. Radi se o vrlo laganoj kameri s novom tehnologijom koja prikazuje znatno jasniju sliku i pri slabijem osvjetljenju u prostoriji u kojoj se nalazite. Legendarni TrackPoint u sredini ne trebamo posebno niti spominjati, nego ćemo reći kako je ugrađen HD audio. Kad već spominjemo audio, dobro smo se pomučili dok smo pronašli zvučnike, koji su smješteni s donje strane po cijeloj dužini. Zvuk je prilično dobar i jak, jer su u Lenovu lukavo iskoristiti poziciju zvučnika koji "puca" zvuk u radni stol koji se odbija, što ga čini jačim i dubljim. Naravno, s njima nećete moći otvoriti diskoteku, ali za normalnog korisnika ovo je sasvim dovoljno.

čim smo ga upalili primijetili smo dvije "šminkerske" crvene lampice – jedna dolje desno ispod tipkovnice, a druga sa stražnje strane monitora, odnosno na gornjoj crvenoj ploči (pogledaj video). Obje djeluju vrlo privlačno, što im je vjerojatno i osnovni cilj – privući pažnju drugih, što je po nama pun pogodak. Inače, Windows 7 OS se podizao oko 40-ak sekundi što je sasvim solidno. Naravno, dodatnim instalacijama razno-raznih programa vrijeme podizanje sustava se može produžiti.

Testirano računalo imalo je:
– Windows 7 Home Premium 64-bit
– AMD Athlon Neo X2 Dual Core L325 procesor na 1.5GHz
– 4 GM RAM-a
– grafičku karticu ATI Radeon HD 3200
– Fujitsu HDD od 320 GB (maksimalno 500 GB)

Od softverskih alata spomenimo predinstalirane MS Office 2007 Ready, Norton Internet Security, Adobe Acrobat Reader, Adobe Flash Player, MS Autocollage, MS Live Essentials te popularni Skype. O programima za podršku nećemo puno govoriti, nego ćemo samo reći kako je vrlo bogata kao što je to i inače običaj kod Lenovo prijenosnika. Spomenimo samo i Rescue & Recovery 4.2, Password manager 3.0, System Update, ThinkVantage Utilities (pristupi, zaštita, upravljanje potrošnjom baterije,…)

Konfiguracija na kojoj bi sve trebalo letjeti, što se zaista i pokazalo tako. Istina, Windows Experience Index nije visok (3,1), na skali od 1.0 do 7.9, i to:
– brzina procesora (4,1)
– brzina RAM radne memorije (5,7)
– Windows Aero (3,1)
– 3D business i gamerska grafika (4,5)
– brzina tvrdog diska (5,8)

Lenovo ThinkPad EDGE, revolucionarni izgled i funkcionalnost

Naime, brojka bi bila i veća kada bi se računao prosjek svih ocjena što možete zaključiti i sami, ali ona je definirana kao "usko grlo", odnosno ukupna je ocjena onolika kolika je i najmanja mjerena ocjena. Ipak, u radu s računalom nismo primijetili nikakve probleme i nepotrebna zastajkivanja, tako da mislimo da je sve u njemu prilično dobro optimizirano i usklađeno. A Windows Aero ćemo oprostiti, jer bi brzinska ocjena bila iznad petice… :)

Mala zamjerka ide na račun baterije. U "Long Battery Life" ili ekološki zelenom modu Edge troši oko 10W struje, tako da će baterija potrajati oko 3 sata i 10 minuta. U "High Performance" modu potrošnja je znatno veća (16W) tako da će baterija izdržati oko 2 sata i 10 minuta. No, ako npr. zavrtite video, potrošnja struje raste do 27W i baterija neće izdržati duže od sat i pol. Stvar je ipak nešto bolja ako umjesto 4-ćelijske spojite 6-ćelijsku bateriju.

Zaključak – zanimljivo rješenje za sve osnovne i multimedijske potrebe
Na kraju, možemo reći kako nam se ovo računalo svidjelo. Ne radi se o modelu za IT profesionalce, jer to nije niti njegova namjena. S druge pak strane odlično je utjelovilo više stvari – jednostavnost korištenja i zabavu do zadovoljavanja potreba malih pa i srednjih poduzetnika. Uz to je dizajn oku ugodan, neusporedivo bolji u odnosu na klasičnu ThinkPad seriju, pa čak u nekim elementima dizajn je bolji i od IdeaPad serije. Ako u obzir uzmemo i prihvatljivu cijenu koja je dostupna svima, čini nam se kako je Lenovo u modelu Edge dobio novog – bestsellera.

Podsjetit ćemo vas kako je Lenovo ThinkPad Edge već dva tjedna dostupan na hrvatskom tržištu po cijeni od 3.900 do 6.100 kuna, ovisno o konfiguraciji. Možete ga nabaviti u gotovo svim boljim prodajnim mjestima IT opremom.

+ Hvalimo
+ dizajn
+ multimedijska orijentacija
+ kvalitetna tipkovnica
+ cijena

– Zamjeramo
– nema "lampica" koje prikazuju rad tvrdog diska i wirelessa
– baterija bi mogla trajati duže
– zvuk je dobar dok rukama ne zaklanjate zvučnike

Lenovo ThinkPad EDGE, revolucionarni izgled i funkcionalnost

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.