VIDEO TEST: HP Pavilion dv7 Entertainment Notebook

Fotografija članka: VIDEO TEST: HP Pavilion dv7 Entertainment Notebook

HP Pavilion dv7 Entertainment Notebook

Kada bi vas netko pitao postoji li računalo koje može zadovoljiti sve potrebe – onih koji žele uživati bogatom svijetu HD multimedije, ali i igrača, poslovnjaka, klinaca i onih koji pate na dizajn jer "vole biti viđeni", rekli biste kako je to nemoguće. U stvari, rekli biste kako bi takvo računalo moralo koštati 15-ak i više tisuća kuna. Mi bismo se bez kompromisa složili s vama, da nismo testirali najnovije HP-ovo prijenosno računalo iz Pavilion serije, model dv7. Ovo računalo je gotovo iz korijena promijenilo naše razmišljanje o prijenosnim računalima, pogotovo kada smo nakon testa saznali i njegovu cijenu koja je jednostavno rečeno – nevjerojatna!

Naravno, sigurno vas zanima radi li se o bezobrazno visokoj cijeni ili je HP Pavilion dv7 pristupačan i "običnim smrtnicima" a ne samo IT guruima, sve ćete saznati u našoj multimedijskoj recenziji, koja se po karakteru u potpunosti poklapa s duhom ovog zanimljivog prijenosnika.

U HP-u su razvijajući ovo računalo vjerojatno razmišljali na taj način – kako budućim kupcima ponuditi računalo koje će zadovoljiti potrebe svih (ili gotovo svih) kategorija korisnika, bez obzira koliko one bile različite. Već nakon do-instalacije Windowsa 7 (inače dolaze s računalom u Home Premium inačici) shvatili smo da pred sobom imamo pravi bijeli biser. Ne, nismo pogriješili, jer je dv7 dizajniran jednostavno, s ukusom, a opet ćete biti primijećeni gdje god se pojavili. Prijenosnik dolazi u HP Moonlight dizajnu, odnosno kombinaciji dominantne bijele, te crne i sive boje, uz pokoju svjetleću lampicu u boji koje lagano odskaču od cjelokupne slike, ali tek toliko da bi se pokazale kako su tu i kako vam služe u punom smislu riječi. I to ćemo objasniti kasnije.

Prije nego počnemo s mini-analizom i testom ovog računala reći ćemo vam da očekujete neočekivano, jer ćete se vjerojatno kao i mi ugodno iznenaditi s nekim nestandardnim elementima koje ćemo vam pokazati. Mislim da je vrijeme da konačno upalimo računalo, a to ćemo učiniti u slijedećem video prilogu (naravno, na hrvatskom jeziku) u kojem ćemo vas upoznati s osnovnim elementima prijenosnog računala HP Pavilion dv7, te s nekim njegovim funkcijama po kojima se razlikuje od običnih prijenosnika.

Multimedija izvire iz svakog kuta
Iznenađeni, ha? I mi smo s užitkom testirali dv7. Spomenut ćemo kako se Windows 7 Home Premium operativni sustav bez obzira na hrpu multimedije podiže za manje od jedne minute, što je pohvalno. Od softverske podrške spomenut ćemo predinstalirani Norton Internet Security (treba aktivacija) i MS Office 2007 (treba aktivacija). Ono što ćete odmah koristiti je PC Dock što je u stvari dio gdje se nalaze sve što vam je potrebno za osnovno snalaženje na računalu (HP Advisor i drugi alati). Za bogati multimedijski dio brine se HP MediaSmart 2.0 softver, koji u sebi ima implementirane sve potrebne playere za uređivanje fotografija, slušanje glazbe, gledanje videa ili pak snimanje nekih svojih audio/video materijala, bilo preko DVD-a, ugrađene video kamere ili nekako drugačije.

Igrači će pronaći i nešto predinstalirano za sebe. HP Games je zanimljiv paket u kojem se nalazi hrpa igara koje već možete igrati te isto tolika hrpa demo igara koje možete probati. Za one najmlađe pronašli smo Magic Desktop koji je namijenjen najmlađima. Kao što smo već prije rekli, ovdje ćete zaista pronaći za svakoga ponešto… :)

Jači modeli imaju ugrađenu DVB-T karticu. Testirani model to nije imao, ali to definitivno nije problem jer digitalnu TV/radio karticu možete kupiti za nekoliko stotina kuna i riješiti ovaj problem. Ono što je ovo računalo imao, a što ćete rijetko gdje vidjeti je daljinski upravljač, tako da multimedijskim funkcijama možete upravljati i iz kreveta. I sto tako, osim što ima zvučnike iznad tipkovnice, s donje strane računala otkrit ćete i dodatni HP Bas Reflex Subwoofer. I treća zanimljivost su "touch" funkcije iznad tipkovnice, kojima možete upravljati dodirom prsta (pogledajte priloženi video). Zanimljivo, zar ne?

Testirano računalo imalo je:
– Windows 7 Home Premium (64-bitni)
– Intel Core i3 M330 na 2.13GHz
– 4 GM RAM-a
– grafičku karticu Nvidia GeForce GT 320M
– Hitachi HDD od 500 GB
– HD ekran od 17,3 inča

HP Pavilion dv7 Entertainment Notebook

Naravno, možete ga kupiti i s AMD-ovim procesorom, ali općenito je pravilo da kod takvih prijenosnika baterija traje kraće. Upravo jedna od značajnijih karakteristika Intel Core i3 procesora je manja potrošnja električne energije i manje zagrijavanje, što u konačnici znači i duže trajanje baterije. Spomenut ćemo kako Nvidia GeForce GT 320M grafička kartica sadrži čak 72 CUDA procesorske jezgre posebno optimizirane za rad s Windows 7 OS-om, tako da odlično odrađuje svoj posao kako za igre tako i za HD video preko cijelog ekrana bez ikakvih problema. Ugrađeni NVIDIA PhysX omogućuje ugodno igranje, tako da ćete bez problema uživati u igrama kao što su World of Warcraft, Darkest of Days, and Left 4 Dead i mnoge druge.

Kada smo pogledali Windows Experience Index koji nam kaže koliko je hardverski dio usklađen za rad s Windows operativnim sustavom, mogli smo vidjeti kako je računalo iznenađujuće dobro balansirano i nije uopće čudno da tako dobro funkcionira. Izmjereni indeks iznosio je jako dobrih 5,8, na skali od 1.0 do 7.9, i to:
– brzina procesora (6,2)
– brzina RAM radne memorije (5,9)
– grafika radne površine – Windows Aero (5,8)
– grafika za igre (5,9)
– brzina tvrdog diska (5,9)

HP Pavilion dv7 Entertainment Notebook

HP Pavilion dv7 Entertainment Notebook

HP Pavilion dv7 – prijenosno računalo koje bi svatko poželio
Kada smo počeli raditi testove na Racunalo.com portalu, odlučno smo odbacili metodu u kojoj bi testove radili po "hig-tech-guru-system" metodi (ili to nazovite kako hoćete) koja bi vam dala hrpetinu nepotrebnih brojki koje razumije tek nekoliko postotaka naših čitatelja i s kojima ne bi znali što napraviti. Naš je cilj testirati računalo i u nekoliko jednostavnih rečenica vam objasniti njegove osnovne karakteristike, kome je namijenjeno i vrijedi li to računalo onoliko koliko košta na tržištu. Drugim riječima, vi želite onu najjednostavniju informaciju – kupiti ili ne kupiti! To je ono što od nas očekuje ogromna većina posjetitelja/ica Racunalo.com portala, i to ćete od nas i dobiti.

I što reći na kraju? Da, definitivno smo ugodno iznenađeni u svim elementima u kojima smo testirali računalo, a za koje smatramo da su ključni. Ono dolazi sa svim potrebnim predinstaliranim elementima koji vam trebaju za ugodan početak rada, a vrlo je jaka softverska podrška i upute na hrvatskom jeziku koju mogu vrlo lako razumjeti i oni koji se ne bave računalima. Bez obzira jeste li poslovni čovjek, domaćica, penzioner, surfer, igrač ili pak klinac od tek nekoliko godina, na ovom ćete računalu pronaći nešto za sebe. Ipak, naglasak je na multimedijskim i zabavnim elementima, iako vjerujemo da bi i poslovnjaci voljeli biti viđeni s ovim prijenosnikom

Ipak postoji jedan ozbiljan problem, a to je da ćete teško doći na red od ostalih članova u obitelji, tako da ćete se morati odlučiti za kupovinu još jednoga. A kada već govorimo o kupovini, nismo vam još uvijek rekli cijenu. Vjerovali ili ne, ova će vas "multimedijska sloboda" koštati 5.999 (s PDV-om), iako djeluje puno skuplje i luksuznije. HP Pavilion dv7 već je dostupan u svim boljim prodajnim mjestima IT opreme širom Hrvatske, tako da znate što vam je činiti.

HP Pavilion dv7 Entertainment Notebook

+ Hvalimo
+ sve-u-jednom rješenje
+ odličan dizajn
+ odlično hardverski balansirano računalo
+ jaka softverska podrška na hrvatskom jeziku
+ trajanje baterije
+ cijena

– Zamjeramo
– prilično je težak
– tipkovnica nije baš za kucanje velike količine tekstova
– daljinski djeluje "lomljivo"

HP Pavilion dv7 Entertainment Notebook

HP Pavilion dv7 Entertainment Notebook

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.