VIDEO TEST: HP Mini 210 – elegantan mališan u više boja

Fotografija članka: VIDEO TEST: HP Mini 210 – elegantan mališan u više boja

VIDEO TEST: HP Mini 210 – elegantan mališan u više boja

Na testiranje smo dobili još jedno malo računalo. čini se kako su ovakva računala sada u modi, jer sa svojim performansama i mogućnostima ponašaju se kao "normalna" veća prijenosna računala. Da smo o ovom razgovarali prije dvije godine, jedna da bismo mogli pronaći pokoji model na hrvatskom tržištu. Danas praktički svaki ozbiljni proizvođač računala ima i svoj mali model s ekranima veličine 10,1 inča. E ovo je priča o jednom takvom mališanu, modelu HP Mini 210.

Mini u četiri boje
Kada smo otvarali kutiju s računalom, nismo znali koja će nas boja zapasti. No, ubrzo smo vidjeli kako smo dobili srebrni model. Inače, na hrvatskom tržištu ćete ga pronaći u još tri boje – crna, crvena i plava. U kutiji se nalazi sve ono što vam i treba – prijenosno računalo, mali kompaktni punjač, baterija, upute na hrvatskom i nekim drugim jezicima (mala i velika) i garantni list, te krpica za čišćenje.

Nećemo gubiti vrijeme, spajamo bateriju koja je malo veća, ali je tako dizajnirana da donji dio računala (tipkovnicu) lagano naginje prema vama. Možda ergonomski nije prava riječ, više bismo rekli estetski, ali nekako ćete imati osjećaj kako djeluje zaista simpatično. S obzirom da je nešto veća, očekivali smo i kako će baterija duže trajati, što se i pokazalo kao točno.

VIDEO TEST: HP Mini 210 – elegantan mališan u više boja

Ok, palimo računalo…
…podiže se sustav (Windows 7 Starter) a cijeli proces (dok odsvira Windows muzika) traje oko minute i deset sekundi. Nakon što su se pojavile desktop ikonice, bacili smo oko na miša koji se kao i kod mnogih današnjih prijenosnih računala sastoji od samo jedne jedinstvene površine. Tanke sive linije označavaju lijevu i desnu tipku za miša. Dok smo tipkali po njima, primijetili smo da ponekad ne reagiraju, ili treba jače stisnuti ili ih treba "razraditi" jer su nove.

Kad smo se malo bolje pogledali površinu za miša, u gornjem lijevom uglu primijetili smo jednu malu sivu točkicu i upitali se čemu služi. Naime, ima dvije funkcije. Kada je držite, s desne strane površine možete "skrolati" ekran gore/dolje, a ako je dva puta brzo dotaknete, upalit će se narančasta dioda i površina za miša će se zaključati, što je dobro kod npr. tipkanja veće količine teksta. Jod jedan dvostruki klik na narančastu diodu i miš se "otključava".

VIDEO TEST: HP Mini 210 – elegantan mališan u više boja

Kada smo već spomenuli tipkovnicu, o njoj smo podijeljenog mišljenja. Radi se o tzv. “island-style” tipkovnici koja je kvalitetna, djeluje prilično robusno i ima plitki klik. S druge strane, tipke su malo odvojene što može predstavljati problem kod bržeg tipkanja teksta. Dok smo tipkali probni tekst, dosta smo griješili i morali smo gledati u tipkovnicu. Možda se treba naviknuti na nju.

Ekran je veličine 10,1 inča, widescreen rezolucije 1024×600 piksela, što je sasvim dovoljno da uz oštru i čistu sliku možete ugodno pregledavati dokumente, čitati email ili surfati po Internetu. HP Mini 210 ima Intel Atom procesor N450 na 1,66 GHz, što je solidan procesor, iako možda najslabija karika u cijelom računalu. Testirano računalo imalo je 1GB radne memorije koja je proširiva do 2GB, te tvrdi disk od 250GB (alternativni je 320GB).

VIDEO TEST: HP Mini 210 – elegantan mališan u više boja

Softverska (programska) podrška
Jako dobra, rekli bismo. HP je u ovom dijelu odlično odradio svoj posao. Uz originalni Windows 7 Starter operativni sustav, tu je i Office 2007 Trial (za početak), te Norton Internet Security (treba aktivacija), te nekoliko kompanijinih softverskih alata koji su nam se učinili prilično zanimljivi. Izdvojili bi HP CloudDrive koji dodaje virtualnih 100GB prostora za smještanje podataka. Naime, dodatni prostor se nalazi "u oblacima" (cloud), odnosno nije na samom računalu, ali mu možete jednostavno pristupiti. Drugi koji smo probali je HP QuickSync, zanimljiv softverski alat koji omogućuje sinkronizaciju datoteka s drugim računalima, naravno preko bežične mreže.

Dodajmo i HP MediaStream, alat za direktan prijenos multimedijskog sadržaja s jednog osobnog računala na drugi putem Interneta, te HP QuickWeb omogućuje korisnicima pristup Internetu bez potrebe paljenja prijenosnog računala. Sve u svemu, imate se čime zabavljati i na samom početku.

Konfiguracija testiranog računala
Kako bi dobili potpuniju sliku testiranog računala, evo i njegovih hardverskih značajki:
– Operativni sistem: Windows 7 Starter (32 bitni)
– Procesor: Intel Atom N450 1,66GHz (512KB cache)
– Zaslon: 10.1" WSVGA TFT 1024 x 600, BrightView
– Grafička kartica: Intel Graphic Media Accelerator 3150
– Radna memorija: 1x 1GB DDR2 800MHz (proširivo do 2GB)
– Tvrdi disk: 250GB SATA 7200rpm
– LAN, WLAN (802.11b/g/n)
– 1x audio ulaz/izlaz
– VGA izlaz
– 3x USB 2.0
– čitač kartica 2u1
– Web kamera: HP Webcam-50
– Dimenzije: 262 x 180 x 23,2 mm
– Masa uređaja: 1,20 kg
– Baterija: Li-Ion, 4 ćelije (trajanje oko 4 sata)

Zavirili smo po običaju i u Windows Experience Index, odnosno kako sam operativni sustav diše s ovom konfiguracijom. Na skali od 1.0 do 7.9 pokazala se brojka od 2.4, što baš i nije pohvalno. Evo detalja:
– brzina procesora (2,4)
– brzina RAM radne memorije (4,5)
– Windows Aero (2,9)
– 3D business i gamerska grafika (3,0)
– brzina tvrdog diska (5,9)

Iz ovog se može pročitati kako su procesor i grafička kartica usko grlo ovog računala, dok su radna memorija i tvrdi disk prilično brzi. Ipak, reći ćemo kako je računalo radilo prilično solidno, iako je nešto sporije "žvakalo" pojedine aplikacije koje smo instalirali i probali.

VIDEO TEST: HP Mini 210 – elegantan mališan u više boja

Zaključak
Kao što to i sam njegov naziv kaže. HP Mini 210 je zaista – mini. Ipak, gotovo da se ne možemo nešto ozbiljnije požaliti, jer će praktički odraditi sve što trebate. Ovo nije multimedijsko računalo, što se vidi po konfiguraciji, no s druge će strane odlično služiti i kućnim i poslovnim korisnicima u pretraživanju Interneta, čitanju email pošte, slušanju glazbe, gledanju videa i komunikaciji s drugima.

Jači model ima mogućnost 3G povezivanja brzim Internetom, kao i GPS. U stvari, dosta mogućnosti dolazi kao alternativna opcija, što naravno podiže i cijenu. Osnovni HP Mini 210 koji smo mi testirali možete kupiti u Hrvatskoj već po cijeni od 2.585 kuna. Mala cijena za veliku slobodu.

VIDEO TEST: HP Mini 210 – elegantan mališan u više boja

+ Hvalimo
+ dizajn
+ trajanje baterije
+ softverska podrška
+ dodatne mogućnosti

– Zamjeramo
– miš nešto slabije reagira
– nezgodna tipkovnica za brže (duže) kucanje
– slab procesor i grafička kartica

VIDEO TEST: HP Mini 210 – elegantan mališan u više boja

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.