Video formati za reprodukciju u smartfonima i tabletima [učimo zajedno]

Fotografija članka: Video formati za reprodukciju u smartfonima i tabletima [učimo zajedno]

Video je postao dominantan medij za razliku od filma koji je rezerviran za ekskluzivnije projekte. Gledanje filmova na smartfonima i tabletima nekima je posebni užitak, a ne na velikim ekranima ali svatko ima svoje veselje.

Oglas

Poznavanjem osnova o nekim video formatima i njihovim ekstenzijama nećete biti zbunjeni i znat će te razlog zašto neki player neće reproducirati određeni video na vašem uređaju,  kako odabrati player ili kodek da bi taj problem riješili. Često se griješi kada se kaže da  neka video datoteka je MPEG 4 formata. To je samo standard za kodiranje i algoritam sažimanje digitalnog videozapisa, ne format video zapisa. Ključna riječ koja razlikuje video formate od formata kodiranja i sažimanja je malo neobičnog naziva – “kontejner“. Pojednostavljeno, to je datoteka za smještaj video/audio formata.

Najpoznatiji video format je  AVI  (Audio Video Interleave).   Zajedno pohranjuje audio i video zapise u jednu datoteku. Nastao je od strane Microsofta u ranim 90-im kao konkurencija na Appleov QuickTime format (MOV). AVI format je zahvalan jer ga može reproducirati svaki video player. Ima visoku kompatibilnost s postojećim softverima za video montažu i reprodukciju. Imamo još OGG format datoteke koji je primarno dizajniran za reprodukciju audio i video podataka preko interneta. Ima naglasak na šti učinkovitije  ispravlajnje  grešaka pri prijenosu, pogotovo ako neki paket ne stigne na odredište pravovremeno. Zadnji format je   ASF Advanced Systems Format. Sličan je AVI-ju i stvoren također od strane Microsofta. Koristi različite kodeke za kompresiju datoteka. Najčešće se koristi kod “streaminga” videa jer se video može početi gledati prije nego se cijeli video učita.

Video formati za reprodukciju u smartfonima i tabletima [učimo zajedno] 01

Sve ostalo su standardi kodiranja.  Daju različite kvalitete videa  i zauzimaju različite količine memorije.

Kvaliteta videa ovisi o 4 faktora: video rezoluciji koja utječe na prikaz na ekranu; slijedu kadrova (brojem sličica u sekundi),  a izražava se  u mjernoj jedinici frame rate (16/30/60/120) ili FPS  ( Frame’s Per Second).   Optimalan je  pokazatelj koliko nešto ide ‘glatko’;  formatu kodiranja i streamingu (broj podatkovnih bitova prenesenih po jedinici vremena – kbps).

Vrlo rasprostranjen format kodiranja (ujedno i algoritam) je MPEG 4 (Motion Picture Experts Group). Standard  definira kodiranje pokretnih slika sa  zvučnim zapisom (MP3).  Datoteke imaju nastavak .mpg i omogućavaju  kompresiju video zapisa do 95%. Propusnost je u opsegu negdje od  10 Mbit/s.

MOV je ekstenzija Quicktime formata. Ima veliku efikasnost kompresije, odličan omjer kvalitete slike i veličine, a isječci mogu biti kodirani raznim kodecima, među kojima je danas vrlo popularan H.264.

FLV je kratica za Flash Video. Brzina Internetske veze utiče na reprodukciju videa pošto se video isječci  učitavaju bit po bit. Flash video ima kompleksne algoritme kodiranja koji daju visoku kvalitetu videa.

WMV – Windows Media Video je za sve praktične svrhe u biti ASF datoteka, samo sa specifičnim kodekom. Po defaultu je format namijenjen reproduciranju unutar Windows Media Playera, ali i preko VLC ili GOM playera.

Video formati za reprodukciju u smartfonima i tabletima [učimo zajedno]   03

Postoje  još dva specifična formata videa: Real Media za  gledanje raznih TV stanica uživo, i  MKV.  To nije file format iako je napravljen za smještanje neograničenih količina videa, zvuka, slika i titlova unutar jednog filea. Kodiran je visoko efikasnim i kvalitetnim encoderom – H.264, pa se često misli da je video format no  ipak je samo format za kodiranje.

Ako ste još uvijek zbunjeni video formatima, pokušat ćemo vam dodatno objasniti razlikovnosti.
Dakle, ako neki player može reproducirati AVI video format a AVI datoteka je kodirana na primjer DivX-om ili Xvid, tada nema li player DivX kodek, neće ga moći pokrenuti. Znači, video player na vašem smartfonu ili tabletu ne podržava li potrebni video i audio kodek, postaje neupotrebljiv za pokretanje određene AVI kodirane datoteke.

Video playeri

Današnji video playeri u smartfonima i tabletima uglavnom podržavaju osnovne kodeke za pokretanje. Prema našem iskustvu predlažemo da koristite MX Player, jedan od  boljih android playera. Dolazi u tri inačice ,  Zavisno od vašeg hardvera preuzeti će te odgovarajući player. Kompatibilan je sa skoro svim formatima,  a nudi dobru kvalitetu video prikaza. Ima hardversko i višejezgreno dekodiranje,  Pinch to zoom, dječji mod itd.

Video formati za reprodukciju u smartfonima i tabletima [učimo zajedno]  02

Isto tako nisu loši svojim mogućnostima  ,r ili I sada na kraju samo bi dodali da  želite li dobiti izvrsnu kvalitetu video prikaza,  odaberite video datoteke koje su kodirane H.264, H.263, H.263 + itd. Naravno, općenito i ostali formati kodiranja nemaju lošu kvalitetu prikaza.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.