Video Breakdown – potpuno novi način pregledavanja video sadržaja

Fotografija članka: Video Breakdown – potpuno novi način pregledavanja video sadržaja

Video Breakdown je projekt uz koji se može svaki video sadržaj pretraživati pomoću detaljne analize.

Oglas

Microsoft je 2009. godine kreirao poseban program za svoje zaposlenike jednostavno nazvan . Glavni moto ovoga odjela bio je činiti netipične stvari, razgovarati o svojim ponekad ludim idejama, te neke ideje pokušati ostvariti.
Neki su projekti u ovome odjelu samo napravljeni iz znatiželje, a neki su dosta ozbiljniji i posvećeni su istraživanju.

Ovaj odjel kroz godine svoga postojanja je ostvario neke vrlo uspješne projekte. Osmislili su poseban komunikacijski micro-blogging alat za Windows Server zvan OfficeTalk. Conversation Translator alat za Lync 2010. A vjerojatno najzanimljiviji projekt je bio Mouse without Borders. Poseban alat kojim je moguće kontrolirati do četiri računala sa samo jednim mišem i tipkovnicom.

Svi ovi projekti su naišli na neke svoje prerade i usavršavanja od drugih developera te sada koristimo blagodati, a da možda i nismo svjesni, onoga što je ekipa iz The Garage napravila.

Sada dolazimo do glavnoga dijela ove priče.
Kada god pogledamo neki video zapis, mi smo posvećeni samo sadržaju. Rijetko tko od nas pomisli na tvorca toga sadržaja. Ali do sada se sve svodilo na to da postoji tvorac sadržaja i da postoji konzument sadržaja.
Ekipa iz The Garage napravila je korak dalje. Oni se nisu samo ograničili na dosadašnje shvaćanje video sadržaja, oni su izbrisali tu nevidljivu liniju između stvaratelja i konzumenta sadržaja.

 

detaljno analizira i indeksira svaki video zapis. Sustav može prepoznati i pratiti lica, prepoznati koja osoba kada govori, koliko dugo govori, koliko je dugo prisutna u kadru te je li taj sadržaj pozitivan ili negativan. Ponekad u slučaju poznatih osoba može izlistati sažetak o toj osobi. Čak može prepoznati i ukloniti eksplicitni sadržaj.
Kada sustav odvoji audio materijal i njega zasebno analizira onda tek dobijemo pregršt informacija. Sustav je sposoban praviti transkripte, odvojiti pozadinsku buku, analizirati sadržaj pojedinih rečenica i razumjeti kontekst, a ponekad i može prepoznati i osjećaje.

Svaki učitan videozapis prolazi posebnu analizu kroz Microsoft Cognitive Services i Azure Media Analytics, posebne alate koji su namijenjeni za prepoznavanje lica, konteksta, osjećaja, tema i sadržaja.

Mogućnosti ovoga projekta su velike i mogu se vrlo jednostavno iskoristiti za mnoge stvari.
Neki od predstavljenih sadržaja na službenoj stranici su debate povodom izbora u SAD-u i zanimljivo je pogledati kako debatu analizira poseban sustav. Debatu možete pogledati .

Zvuči zaista fantastično i nevjerojatno. Možda nismo ni svjesni ali mi budućnost već živimo, sve što je nekada bilo nezamislivo na mala vrata i ponekad potpuno nečujno dolazi na veliku scenu. Ulazi u naše živote kao nešto potpuno normalno i prirodno, a do jučer smo smatrali to nemogućim. To najbolje dokazuje i ovaj projekt.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.