Veliki TEST: Sony Ericsson ELM (2.dio)

Fotografija članka: Veliki TEST:  Sony Ericsson ELM (2.dio)

Baterija
Uklanjanjem poklopca na stražnjoj strani ELM-a (korištenjem sićušnog rascjepa na vrhu) razotkriva se standardna Sony Ericsson BST-43 Li-Ion baterija kapaciteta 1000 mAh.

Proizvođač tvrdi da bi baterija trebala omogućiti do 430 sati čekanja i do 9.5 sati razgovora u GSM mreži. Na našem testu, potpuno napunjena baterija, isključivo u stanju čekanju je izdržala 372 sata. Slijedeći test baterije pokazao je za 24 minuta razgovora, 30 foto snimaka, 15 SMS/3 MMS (čitanje/slanje), korištenje Interneta na Wi-Fi mreži 30 minuta, 40 minuta slušanja glazbe,ukupni kapacitet baterije je pao na  9%. Međutim, uz isključivo korištenje multimedije, testovi su pokazali da trajanje baterije ovisi o jedinici korištenje multimedije i rezultati variraju. Dio multimedije,video-reprodukcija je dobar potrošač kapaciteta baterije, ali daleko manji nego kod korištenja GPS-a. Sustav GPS koristi Google karte ali ne rade baš ispravno, ali može poslužiti kao hitno rješenje u automobilu. Pješačke, Google Maps sasvim su u redu. Vjerojatno je potrebno izvesti dodatno podešavanje ili reinstalaciju za auto karte, no mi u testnom modelu se nismo posebno pozabavili otklanjanjem problema jer nam je GPS poslužio prvobitno za testiranje kapaciteta baterije. Dok je GPS bio uključen gotovo je gutao kapacitet baterije. Za 42 minute ELM se je ugasio. To ne možemo staviti kao neki posebni minus budući je slična potrošnja kao i kod drugih mobilnih uređaja.

Op:  Za Elm je predviđen GPS koji koristi WizePilot softver ali se plaća usluga.

Zaključak:  Uzmemo li u obzir standardno, svakidašnje korištenje mobitela u osnovnim funkcijama, optimalno korištenje Interneta, baterija je više nego pristojna, pogotovo kada ste se naviknuti kao mi na smartphones i 12 satno punjenje, jer ju potrebno puniti u prosjeku jednom u 48 sati. Kada se radi puno, ne zaboravite ponijeti svoj punjač.
Op: Također pod poklopcem baterije je utor za microSD memorijsku karticu.

Korisničko sučelje –  Jednostavnost upotrebe i integracija društvenog umrežavanja

Elm koristi redovne elegantne Sony Ericsson UI značajka telefona: flash sučelje koje je hvaljeno za svoj izgled, brzinu, i više zadaćnost. Jedna primjetna promjena je ikona  aplikacija koja je sada prva točka u mreži. Glavni izbornik je opsežan, jasan i dobro poznat. Aktivnosti izbornika nude brz pristup korisnički definiranom popisu omiljenih značajki, webu, nedavnim događajima i, naravno, karticu za pokretanje aplikacija koja se brine za više zadataka.  Kretanje kroz izbornik je jednostavno zahvaljujući središnjem gumbu koji vodi brigu navigacije i odabiru stavki. Osim toga, tu su i tipke prečaca za Kontakte i Google pretraživanje, na lijevoj i desnoj strani glavnog gumba. Preko izbornika imate mogućnost direktnog pretraživanja Google, Sony Ericsson, PlayNow ili Google Maps. Kako je kod glavnog izbornika sve tamo gdje treba za naš ukus, međutim, korisnici koji vole biti malo fancy mogu birati između tri dodatne opcije prikaza – Raster, Rotacija ili pojedinačni simbol.  Tu je zaslon s automatskim okretanjem ali omogućeno samo u Media Center i općenito prilično dobro reagira. To je još jedna značajka koja je uključena u Elm, koja inače nije standardne, klasične  mobitele. Nakon što smo nakrcali Elm s nekim dodatnim programima, uočili smo da ponekad kao da dolazi do tromosti za pokretanje programa, iako je uglavnom sve učinkovito radilo.

Elm  za prikaz SMS poruka nudi pojedinačni prikaz, općenito "Inbox" ili "konverzacije". To je svakako telefon, gdje možete pisati poruke jako brzo, tako da ovaj telefon je dobar izbor za one koji pišu lotove SMS poruka svaki dan. Kako bi dodatno provjerili udobnost pisanja SMS-a testirali smo opciju kod četiri vanjska suradnika, pripadnika zlatne generacije koji uvijek imaju problema s pisanjem poruka. Nevjerojatno, ali savladali su tehniku za samo 10 minuta. Iz toga zaključujemo da je to mobilni uređaj i za zlatnu generaciju.

Sony Ericsson Elm podržava Flash Lite teme za promijeniti shemu boja i pozadina. Naš testni model imao je tri  predinstalirane teme: Flow, GreenHeart, i Melody. GreenHeart tema, logično je zadana tema,ipak je to mali zeleni telefon.  Sony Ericsson također dolazi s zgodnom opcijom za wallpaper.  Možete koristiti neki od njegovih program kao pozadinu umjesto stvarne slike. Naravno da ne mogu samo koristiti bilo koji programi. Izbor je trenutno ograničen na nekoliko aplikacija. To su Wallpaper Calendar, Walk Mate i stanja World Clock 3D.

ELM ima Java kompatibilnost tako da ne brinete oko igrica, možete skinuti bezbroj igara, podržava "Motion-based" igre,  i možete uživati u učitavanju velikih stranica na Internetu. Tu su još  blogging, widget manager. I ono što je najvažnije, imate jednostavan pristupiti Facebook, YouTube, MySpace, i Twitter aplikacijama kad god vam je potrebno. Ukoliko koristite više društvenih mreža kao mi, možete se jednostavno prebaciti iz jedne mreže na drugu kao što je iz Facebook na Twitter ili obrnuto.  ELM ima pozadinsku aplikaciju koja omogućava da se kontakti koji su trenutno on-line pojavljuju na Homescreen kao mali thumbs. To je praktična i lijepa vizualna opcija: sve thumbs su polu-prozirne i prebacuju se s jedne na drugu svake 3 sekunde.

Osim što ima mnoštvo funkcionalnosti, Elm i mnogo malih i zabavnih značajki. Ne treba zaboraviti da je Elm ekološki mobilni uređaj, i tu su neki programi zaštite okoliša. Među ostalim, jako zabavna aplikacija za mjerenje koraka koja broji količinu CO2 uštedu na svakom koraku hoda.  "GreenCalculator" je slijedeće opcija gdje možete dobiti savjete kako da živite više ekološki.

Sve opće standardne funkcije kao glasovno biranje, budilica, snimač glasa, kalkulator, štoperica, SMS, MMS su u Elmu-u. E-mail (Microsoft Exchange ActiveSync), Outlook sync i sedam vrsta profila su tu tako da i poslovni korisnici mogu biti zadovoljni. Outlook sync je u potpinosti kao kod smartphones. Nema razlike.

Treći dio: Multimedija

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.