Veliki rat web browsera: IE vs Chrome vs Firefox vs Safari vs Opera

Fotografija članka: Veliki rat web browsera: IE vs Chrome vs Firefox vs Safari vs Opera

Koji je najbolji, najbrži i najpopularniji web browser (preglednik)? Koji vi koristite? Koje browsere koriste posjetitelji Racunalo.com portala? Otkrivamo vam vrlo korisne podatke.

Oglas

Idemo stvari “odmotati” po redu. Usporedit ćemo 5 najpopularnijih preglednika u nekoliko karakteristika, kako bi vam olakšali odabir. Govorit ćemo o instalacijama, nadogradnjama, raširenosti u svijetu, dizajnu, benchmark testovima, te ćemo se na kraju osvrnuti i na vas, naše posjetitelje. Analizirali smo što naši posjetitelji najviše koriste prilikom pregledavanja Racunalo.com portala.

Instalacija, nadogradnja, dodaci i kompatibilnost s operativnim sustavima

Sama je instalacija kod svih pet web preglednika otprilike ista. Trebate posjetiti njihove službene web stranice, odabrati operativni sustav koristite i dalje je sve jasno. Svi browseri se osim Internet Explorera instaliraju i odmah ih možete koristiti, dok će IE od vas tražiti da re-startate računalo.

Što se tiče kompatibilnosti s operativnim sustavima, evo kako to izgleda:
– Windows, Mac OS X i Linux
–  Windows, Mac OS X i Linux (nije kompatibilan s iOS)
– Windows (7 i 8)
– Mac OS X (Safari 5.17 je dostupan za download za Windowse)
– Windows, Mac OS X i Linux

Kod nadogradnji prednost dajemo Operi, Firefoxu i Chromeu – instaliraju se u pozadini, vrlo brzo i transparentno tako da ih nećete niti primijetiti, a kada ih slijedeći puta pokrenete primijenit će se sve izmjene. Isto tako, češće se nadograđuju, tako da to djeluje bezbolno. Generički Internet Explorer i Safari se rjeđe nadograđuju. Je li to prednost ili nedostatak? Ako nas pitate volimo ne razmišljati o nadogradnji, sviđa nam se rad u pozadini.

Što se tiče dodataka koje možete instalirati u web browser, najjaču zajednicu ima Firefox, no navodno Chrome ima najviše korisnih dodataka i aplikacija. Mogućnosti su zaista brojne i dodataka ne pregršt, no pripazite – svaki dodatak može usporiti učitavanje web stranica.

Dizajn i jednostavnost korištenja

Najnovije izmjene svih browsera idu u smjeru jednostavnosti. Svi proizvođači su pokušali “olakšati” softverski kod, ubrzati učitavanje stranica i poboljšati korisničko iskustvo. Na tom su području puno napravili IE, Firefox, Safari i Chrome koji izgledaju zaista jednostavno i lako se snalaziti u opcijama koje su također minimalističke. Opera je oduvijek bila vrlo jednostavna.

Što se podešavanja i mogućnosti tiče čini nam se kako je Firefox tu najmoćniji. Mogućnosti su brojne i možete detaljno podesiti sve opcije. No, i drugi ne zaostaju, pitanje je samo trebate li uopće detaljno podešavati browser. Ruku na srce, prosječnog korisnika to ne zanima. Čim manje brige s tim i čim jednostavniji rad, to je ono što korisnici cijene.

Jednostavnost korištenja, oku ugodan dizajn i brzi rad, to je ono što se traži. Mislimo da su svi browseri prilično dobro riješeni na tom području, prosječan korisnik neće primijetiti neku veliku razliku, sve je više stvar afiniteta, volite li više Chrome, IE, Firefox, Safari ili Operu. To vam je isto kao kad bi vas pitali – volite li više Sony, Samsung, LG ili HTC smartfone. Sve je stvar ukusa.

Ipak razlike postoje u brzini i kompatibilnosti. Krećemo na benchmark testove.

Usporedni benchmark testovi

Ukratko, svi su se na testovima pokazali kao vrlo solidni, podržavaju veliku većinu web standarda i prilično brzo učitavaju web stranice. Razlike postoje, ali nisu neke značajne, tako da ponovo onaj naš “prosječni korisnik” neće primijetiti razliku. Svi su browseri brži nego što su bili prije nekoliko godina i taj će se trend vjerojatno nastaviti. Niže se nalaze rezultati na testiranjima, proučite ih (pobjednici po kategorijama su podcrtani crveno).

Veliki rat web browsera: IE vs Chrome vs Firefox vs Safari vs Opera

Google Chrome je najbolji u HTML5 kompatibilnosti, IE je najbrži prema Sunspideru. Firefox se pokazao najbrži prema njihovom vlastitom Mozilla Kraken Javascript testu, dok nas je ugodno iznenadila Opera kao pobjednik u Octane 2.0 testu koji mjeri kako se preglednik ponaša u “stresnim” situacijama (online igre, visok stupanj interakcije na web stranicama). I opet, zaključak je kako su svi dobri… ili manje dobri…

Možda će vam pomoći koju smo objavili prije nekoliko mjeseci, koja govori o brzini. Ali kao što smo rekli, naš dragi “prosječni korisnik” to vjerojatno neće primijetiti.

Sigurnost i privatnost

Važna karakteristika, vjerojatno nešto na što sve više gledamo. Jedna od najvrjednijih karakteristika svakako je korisnička privatnost. Što se tiče sigurnosti, u prošlosti ste često mogli čitati kako su svi bili na neki način “provaljeni”. Ipak, po pitanju sigurnosti najbolji su Internet Explorer i Chrome. Nadalje, Chrome, Safari i Firefox koriste Googleov Safe Browsing API za otkrivanje potencijalno opasnih web stranica, no zahvaljujući stalnim nadogradnjama ove se sigurnosne rupe rješavaju vrlo brzo.

Chrome je u ovom trenutku po pitanju sigurnosti otišao korak dalje – skeniraju i potencijalno opasne downloade, a u tijeku je i razvoj enkripcijskog dodatka (ad-ons). Svi browseri korisnicima nude “privacy session” opciju koja kontrolira – history, temporary Internet files i cookies. U Internet Exploreru 11 imate i nešto što se zove Tracking Protection, još jedna zanimljiva sigurnosna opcija, a može blokirati i “trackere”.

Ako ćete birati po sigurnosti, čini nam se kako su IE i Chrome najjači.

Popularnost u svijetu

Nedavno smo objavili u kojoj su oni dali svoje viđenje koji je web pretraživač najviše korišten. Prema njihovoj analizi najviše se koristi Microsoftov Internet Explorer, a slijede Chrome, Firefox, Safari i Opera.

Prema podacima StatCountera, priča je drugačija. Chrome je vio najkorišteniji web browser u svibnju 2014. godine s udjelom od 45% na globalnom tržištu. IE drži 20%, a Firefox 18% globalnog tržišta, dok su Safari i Opera na začelju s 10% odnosno 1%.

Veliki rat web browsera: IE vs Chrome vs Firefox vs Safari vs Opera
Kada govorimo o mobilnim uređajima, Chrome je vodeći s 12% udjela, Opera je druga.

Zanimljivo je kako su ove dvije studije poprilično različite, a dodatno ćemo zapetljati stvari kada vam pokažemo i ovu sliku u nastavku. No, podaci su svakako zanimljivi.

Veliki rat web browsera: IE vs Chrome vs Firefox vs Safari vs Opera

Koji je web browser najbolji?

Pitanje svih pitanja na koje do danas nije pronađen odgovor. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Chrome ima vjerojatno najviše aplikacija i ekstenzija (dodaci, ad-ons), te je njegova nadogradnja brza i bezbolna. Drugi po tome je po nama Firefox, također s bogatom bazom dodataka i nevidljivom nadogradnjom. No, ni ostali po svojim karakteristikama ne zaostaju. Općenito govoreći, najbolji su oni koji su čim jednostavniji, brži i s najviše dodataka.

Kada govorimo o brzini po benchmark testovima, Mozilla Firefox je najbrži, iako su razlike vrlo male što će ponovo razveseliti našeg “prosječnog korisnika” koji te razlike neće niti primijetiti.

Koje web browsere najčešće koristite vi – posjetitelji Racunalo.com portala?

Upravo smo danas iz Google Analyticsa izvukli najnovije podatke, prema kojima gotovo svaki drugi posjetitelj koristi Chrome (46,12%), te gotovo svaki četvrti Firefox (24,82%).

    Veliki rat web browsera: IE vs Chrome vs Firefox vs Safari vs Opera

A koji web browser koristimo u redakciji? Najčešće je korišten Firefox, no zbog prirode posla (dizajna, programiranja,…) koristimo ih praktički sve. Naš prioritet je – Firefox, Chrome, IE, Opera. No, niti u nekom drugom poretku ne bi pogriješili :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.