Velika Britanija: tableti popularnija gaming platforma od Nintenda 3DS

Fotografija članka: Velika Britanija: tableti popularnija gaming platforma od Nintenda 3DS

Trendovi se mijenjaju, to je jasno. Ali i u gamingu. Najnovija informacija iz Velike Britanije govori kako klinci prelaze s Nintendo 3DS konzole na tablete.

Oglas

Tableti postaju sve popularnija platforma za igranje video igara. Nije niti čudo jer su cjenovno sve prihvatljiviji, hardverski sve jači i broj igara je sve veći. Isto tako, ponuda tableta je danas ogromna, tako da je jednoj konzoli kao što je Nintendo 3DS teško se boriti s doslovno brutalnom konkurencijom u obliku tableta.

Neki će reći kako su džepne konzole praktički nestale, no i dalje se vrlo solidno prodaju. Sjećamo se još prije dvije godine kada smo razgovarali s ekipom iz Nvidije, već tada su nam rekli kako su prvi na udaru za “nestanak” ne PC računala nego igraće konzole. Ono što je sigurno je kako se igraća svita polako s gamerskih konzola seli na mobilne uređaje. Ok, u prvom se redu radi o “casual” a ne “hardcore” gamingu, no čini se kako je broj takvih igrača vrlo velik. I nemojte biti u zabludi i misliti kako se na mobilnim platformama (smartfoni, tableti) samo muškarci igraju – otprilike se jednako igraju i žene!

Kakva je situacija u Velikoj Britaniji? Prema podacima koji dolaze iz kuće Futuresource Consulting, tvrde kako je ovih dana broj igrača na tabletima postao veći od onih koji se igraju Nintendo 3DS džepnim konzolama. Statistički podaci kažu kako u ovoj otočnoj zemlji čak 44% djece između 3 i12 godina starosti ima tablet, a gotovo svako treće dijete od tog broja između 3 i 4 godine. Isto tako, upravo je tablet najvjerojatniji poklon koji će roditelji kupiti djeci za primjerice rođendan, Božić ili kao poklon za neku drugu prigodu.

Statističke brojke dalje govore kako je dvostruko veća vjerojatnost kako će roditelji u Velikoj Britaniji djeci kupiti tablet nego smartfon ili igraću konzolu. Kod starije djece od 9 godina na dalje primarni su smartfoni i više ih koriste nego tablete. Jasno, u tim godinama se “razvijaju” i digitalne komunikacijske vještine, ako ih tako možemo nazvati. Tako svako četvrto dijete (25%) od 9-10 godina ima smartfon, a od 11-12 godina brojka raste na 46% (gotovo svaki drugi). Zanimljivo, kod djevojčica je postotak još i veći, čak 53%.

Velika Britanija: tableti popularnija gaming platforma od Nintenda 3DS

Zanimljiv je i podatak kako više od 17% godišnje potroši više od 100 funti godišnje (oko 950 kuna) na komunikacijske troškove na dječjim smartfonima.

A kakva je situacija što se gaminga tiče u Hrvatskoj? Krajem veljače smo s analitičkom kućom Tvornica istraživanja napravili zanimljivo istraživanje u kojem smo pokušali otkriti kakva je situacija u Hrvatskoj. Nećemo vam prepričavati rezultate, samo ćemo reći kako su nas iznenadili (pogotovo u onom mobilnom dijelu), sami pročitajte što smo sve otrkili.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.