Varaždinci u svjetskom finalu Imagine Cupa

Racunalo.com foto

Domaći tim sastavljen od stručnjaka s varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike, na regionalnom je Microsoft Imagine Cup natjecanju održanom od 08. do 10. travnja na Sveučilištu u Mariboru, osvojio drugo mjesto. Projekt SmartECG (EKG.Net) tako se plasirao u svjetsko finale Imagine Cupa, koje se u kolovozu održava u glavnome gradu Indije, Delhiu. Prvo mjesto na ovogodišnjem regionalnom natjecanju osvojio je drugu godinu zaredom slovenski tim, dok je treće mjesto osvojio tim iz Poljske. U regionalnom natjecanju sudjelovalo je 13 timova iz 13 zemalja Srednje i istočne Europe, a tijekom tri dana studenti su sa svojim mentorima predstavljali projekte čija je ovogodišnja tema bila „Zamislite svijet u kojem nam tehnologija omogućuje zdraviji život“.


SmartECG je rješenje koje se sastoji od posebnog Bluetooth uređaja koji prati rad srca i bežičnim putem šalje podatke ručnom, PDA uređaju. Softver na ručnom uređaju zatim analizira i procesira signal, a ukoliko primijeti neregularnosti ili potencijalu opasnost za korisnikovo zdravlje, šalje upozorenje i popratne podatke hitnoj službi. Osim upozorenja i popratnih informacija, hitnoj službi dostavlja se i GPS lokacija korisnika što omogućuje pružanje pomoći u vrlo kratkom roku. članovi pobjedničkog tima su Miroslav Novak, Marko Orešković, Zlatko Stapić i Marko Velić, prosječne starosti 22 godine, a mentor im je prof. dr.sc. Neven Vrček.


Razlog za pokretanje ovog projekta leži u činjenici kako su kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok zdravstvenih problema ljudi u razvijenim zemljama, dok je cilj projekta bio ubrzanje medicinske intervencije u slučaju hitnosti.


“Izuzetno smo ponosni činjenicom da se hrvatski tim pozicionirao u svjetsko finale, prestižnog Imagine Cupa. Vjerujemo kako će SmartECG projekt biti zamijećen od strane domaćih i stranih stručnjaka, te hrvatskom timu omogućiti adekvatnu promociju i pozicioniranje”, rekao je Velimir Žagar, voditelj projekta iz Microsofta Hrvatska.


Ovogodišnji pobjednički tim iz Slovenije, prvu nagradu je osvojio projektom sparcoNET, koji predstavlja računalno sučelje koje omogućava hardverskim komponentama računala, poput web kamera prepoznavanje i odaziv osobe koje se nalazi ispred njega. Korisniku omogućuje korištenje računala bez miša, uz pomoć vlastitog tijela i pokreta. Primjena ovog sustava vidi se primjerice u sportskim aktivnostima u školama, fizioterapiji te u oporavku atletičara. Trećeplasirani projekt pod nazivom HeartBIT iz Poljske, omogućava korištenje EKG uređaja sa udaljenih lokacija i ručnog računala za izvođenje testova i dijagnostiku pacijenta.Imagine Cup je natjecanje koje promiče studentska i učenička dostignuća na području razvoja tehnologije, a održava se pod pokroviteljskom Microsofta. Natjecanje se održava na svjetskoj razini, a finale hrvatskih sudionika održano je u travnju ove godine na Fakultetu elektrotehnike strojarstva i brodogradnje u Splitu. U finalu je sudjelovalo pet timova iz Zagreba, Splita i Varaždina, od ukupno 127 prijavljenih natjecatelja iz Hrvatske. Prvu je nagradu tada osvojio tim EKG.Net. Drugo mjesto pripalo je PLEXUS timu s Prirodoslovno – matematičkog fakulteta iz Zagreba sa rješenjem kojim predviđa, kontrolira i prati razvoj epidemija, dok je treće mjesto pripalo HELP!MASTER timu s Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje iz Splita koji je izradio sustav za pravovremeno obavještavanje te preventivno djelovanje hitnih službi u slučaju naglih pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta.


Više o propozicijama natjecanja i vrijednim nagradama može se pronaći na adresi

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.