Varaždin prvi sa novim sustavom elektronskog povezivanja u zdravstvu

Fotografija članka: Varaždin prvi sa novim sustavom elektronskog povezivanja u zdravstvu

Varaždin prvi sa novim sustavom elektronskog povezivanja u zdravstvu

Ovim se sustavom omogućuje da liječnici primarne zdravstvene skrbi elektronski naručuju svoje pacijente na dodatne obrade u bolnicu te da povratno – u digitalnom obliku – dobivaju informacije o rezultatima liječenja, tako da nema više potrebe da pacijent odlazi po nalaze u bolnicu. Varaždinska županija za ovaj je projekt iz proračuna izdvojila 50.000 kuna, a njegovo je korištenje za liječnike besplatno.

Župan Varaždinske županije, Predrag Štromar istaknuo je kako je ovaj projekt dio velikog projekta e-zdravstvo, koji je započet prije nekoliko godina projektom e-naručivanja te kako očekuje se da će se do kraja godine s bolnicom elektronski povezati 40 posto liječnika.
– Sustavom pacijent i liječnik štede vrijeme jer trenutno pacijent upućen na pretrage u bolnicu treba sam podići nalaze, koje onda nosi k svom liječniku, a često se događa da ih niti ne podigne. Ovim projektom nalazi će se iz laboratorija bolnice digitalno slati liječniku pa nema više potrebe da pacijent po njih odlazi u bolnicu.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Dubravko Tršinski osvrnuo se na glavne prednosti ovog sustava gdje liječnik elektronski naručuje pacijente za dodatnu obradu u bolnici te povratno u digitalnom obliku dobiva informacije o rezultatima, ali i ima mogućnost uvida u kompletnu arhivu.
– Važna je ta uspostava elektronskog zdravstvenog kartona, koja će omogućiti da se svi podaci u procesu liječenja arhiviraju u medicinsku bazu podataka te budu dostupni na uvid u nekom od slijedećih procesa zdravstvenog zbrinjavanja. To znači da pacijent neće trebati svaki puta na pregled nositi svu papirnatu dokumentaciju jer će sve biti arhivirano i dostupno u digitalnom obliku.

Varaždin prvi sa novim sustavom elektronskog povezivanja u zdravstvu

Prezentaciju ‘Novog sustava elektronskog povezivanja u zdravstvu’ održao je voditelj odjela informatike OB Varaždin Dražen Pomper koji je predstavio programsko rješenje koje daje mogućnost zdravstvenim ustanovama da elektronski naručuju svoje pacijente na dodatne obrade u bolnicu.
– Ovim programskim rješenjem liječničke će ordinacije biti elektronski povezane s bolničkim odjelima, a međusobnom razmjenom medicinskih podataka u digitalnom obliku postigao bi se konačni cilj – bolnica bez papira.

Sustav je isproban u ambulantama obiteljske medicine u Lepoglavi i Klenovniku, a liječnica Ljubica Knez iz Lepoglave, koja se već godinu dana služi ovim sustavom, izrazila je zadovoljstvo korištenjem.
– Pacijentima novi sustav mnogo znači, a i sama sam se brzo privikla. E-zdravstvo je naša budućnost i sve će se uskoro digitalizirati, tako da se i mi liječnici trebamo što prije prilagoditi.

Liječnici će se nakon prezentacije izjasniti jesu li zainteresirani za uključivanje u projekt, a one koji će to htjeti, već bi sljedeći tjedan mogli posjetiti informatičari te im instalirati programsko rješenje i omogućiti elektronsko naručivanje pacijenata.

Varaždin prvi sa novim sustavom elektronskog povezivanja u zdravstvu

Izvor: Varaždinska županija

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.