Uz Dan sigurnog interneta 8. veljače 2011

Fotografija članka: Uz Dan sigurnog interneta 8. veljače 2011

ujedinjuje nacionalne centre u 27 zemalja u Europskoj uniji (EU), Norveškoj, Islandu, Rusiji, Argentini, Australiji i  Sjedinjenim Američkim Državama. Nažalost, u Hrvatskoj nema njihovog nacionalnog centra.  

Svi smo svjesni da je internet osim nenadmašnog izvora informacija i znanja, izvor raznih opasnosti. Stručnjaci iz tvrtke Kaspersky Lab  su pokušali predvidjeti događaje u narednih deset godina u području informacijske sigurnosti. Prema riječima stručnjaka, odlučujući faktor u sljedećem desetljeću bit će još veće razdvajanje poslovnog i korisničkog segmentima IT-tržišta. Ovaj trend će dovesti do gubitka vodeće pozicije za  Windows operacijski sustav  i promijeniti odnos snaga u pojedinim domenama. U tom slučaju, Microsoft će zadržati dominantnu poziciju u korporacijama, jer postoji konzervativizam i nedostatak povjerenje u sve što je novo.

Promjena ravnoteže snaga u svijetu operativnih sustava dovest će do generacijske smjene hakera i preraspodijele zlonamjernih aktivnosti.  Jedni napadači će biti specijalizirani za kompanije, a drugi će se baviti hakiranjem uređaja koji kontroliraju naše postojanje, kretanje i rad. „ Mogućnost besplatnog pristupa različitim uslugama, brisanje i mijenjanje podatke o sebi, (ili kupcima) je ono što će privući i donijeti novac za nove generacije hakera.. ", – kaže Jevgenij Kaspersky, direktor tvrtke

Prema mišljenju i prognozama stručnjaka iz BitDefendera, rast popularnosti društvenih mreža i migracija na HTML5 će igrati ključnu ulogu u tome kako će se širiti zlonamjerni programi i njihov intenzitet. Najviše problema će imati vlasnici smartphonea u 2011.  "Već postoje virusi koji inficiraju platformu Android, i širi se maliciozni softvera koji će ukrasti pristupne podatke za bankarske usluge. Pitanje je samo vremena“ – navodi  zastupnik BitDefendera. BitDefender povodom Dana sigurnijeg interneta nudi korisnicima  besplatne aplikacije, e-vodiči i druge resurse usmjerene na pomoć korisnicima za sigurnije surfanje internetom. Više informacija je dostupno

Ali, svi stručnjaci se dodatno slažu u jednome:  Dinamičan razvoj IT tržišta, plasiranjem sve većeg broja gadgeta  koji uključuju internet pristup, donosi pojavu novih načina varanja vlasnika smartphonea i preuzimanje kontrole nad mobilnim uređajima. 

A mi se definitivno slažemo izjavom Jevgenija Kaspersky-a :
" U budućnosti, stvari se mogu drastično promijeniti. Jedina stvar koja ne gubi na relevantnosti – je moto, koji će i dalje biti vodilja za  cyber kriminalce: Tko posjeduje informacije – on posjeduje svijet."

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.