Apple uskoro osvježava svoju Macbook Pro liniju

Fotografija članka: Apple uskoro osvježava svoju Macbook Pro liniju

Nakon dosta vremena Apple će napokon osvježiti svoju Macbook Pro liniju

Oglas

uređaji nisu već neko vrijeme doživjeli nikakve promjene. Od nekih je modela prošlo godinu dana, a neki su čak duže od godine nepromijenjeni. To je u ovome trenutku nedopustivo i njihovi uređaji koliko god bili snažni, lijepo dizajnirani i dobri podliježu pod teretom vremena.

Glasine o novim Macbookovima kruže cijelu godinu, ali u zadnje vrijeme su počele na svijetlo dana izlaziti konkretne informacije. Uvijek takve informacije procure iz Azije i njihovih dobavljača, pa tako i ove da će do kraja ovoga mjeseca osvježiti Macbook Pro. Izuzetak je naravno Macbook, njihov 12“ model, koji je relativno nedavno izašao, a koji mi nije previše ozbiljan uređaj kao prava i punokrvna Macbook Pro linija. To su ipak uređaji koji se ne kupuju svake godine, namijenjeni su za ozbiljan rad i koriste ih stručnjaci diljem svijeta, kao i obični ljudi poput mene.

Novi Macbook Pro i dalje će izlaziti u dva modela, 13“ i 15“. Trebao bi biti tanji i lakši i prebaciti se na USB Tip-C portove, njih bi trebalo biti oko četiri. Kako Apple konstantno forsira Thunderbolt podršku, za vjerovati je da će biti barem jedan Thunderbolt 3 port. Vjerojatno će i tipkovnica i touchpad po uzoru na Macbook doživjeti promjenu, a dio s funkcijskim tipkama bi trebao zamijeniti mali OLED zaslon koji će ih zamijeniti. Tu se još spominje i TouchID iako ne vidim preveliku svrhu u tome. Osim ako Apple time ne želi proširiti mogućnost autorizacije plaćanja Apple Payom kao što se to trenutno može putem TouchID-a na iPhoneu.

Od specifikacija ne znamo ništa konkretno, ali znamo da bi grafička kartica trebala doći iz AMD-ove Polaris obitelji što je bilo i za očekivati. Od ovoga ne očekujem ništa pretjerano posebno kao ni do sada, uredno će izvršavati sve zadatke, i to je to. , jer njihova sljedeća generacija procesora trebala bi izaći najranije u siječnju sljedeće godine. Od ovoga isto ne očekujem previše, posebno stoga što već u siječnju izlazi nova, štedljivija i bolja generacija procesora, što posljedično znači da će već za dva-tri mjeseca ono u Macbook Pro-u biti stara tehnologija. A to mi nekako ne ide uz laptop vrijedan najmanje 12.000 kn. Da se razumijemo, to će biti dobar uređaj, ali po specifikacijama ništa pretjerano posebno niti snažno kao što to imamo u suprotnom taboru po osjetno nižoj cijeni. Naravno, Macbook Pro se kupuje zbog niza drugih stvari, ali čini mi se da su se posljednjih godina granice sve više istopile, posebno dolaskom Windowsa 10 i novih, jako dobro dizajniranih laptopa, koji su početnu inspiraciju povukli iz Macbook Pro obitelji, ali je već sada debelo nadmašili.

Ovo je sve do sada bilo lijepo i pričali smo o novostima, no posljednje informacije su me neugodno iznenadile pogotovo kada pričamo o MagSafe magnetnom priključku punjača. Apple se godinama kleo u ovo, ismijavao druge proizvođače, čak ga prije nekoga vremena i unaprijedio ( po meni na loš način jer mi je L priključak iz 1. Generacije MagSafe priključka bolji od T priključka 2. generacije ). Ali tehnologija ide dalje, sve ima svoje prednosti i mane, ali mi se sve manje sviđa činjenica da Apple odustaje od nekih stvari pomoću kojih je godinama ismijavao konkurenciju i govorio da je upravo ta stvar najbolja i najnaprednija na svijetu. Ali to je Apple. Nadam se da će u budućnosti biti oprezniji ( iako i dalje rade tu istu stvar ) jer bi mogli početi gubiti na vjerodostojnosti.

Neke glasine su čak išle i prema tome da , u što ja sumnjam jer je suludo za mene, ali nikada se ne zna, pogotovo jer je Apple ponovno na prošloj konferenciji ismijao upravo taj utor. I sada je u nezavidnoj situaciji, trebao bi biti vjeran sam sebi i izbaciti ga potpuno iz iPad i Mac linije. A kako će tek u tom slučaju proći iPod? O tome ne želim trenutno ni razmišljati.

Apple vuče jednu liniju uređaja po meni već predugo. Riječ je o Macbook Airu. Sve mi se čini da se ne žele odreći svoga najjeftinijeg modela i zarade od njega ( jer nekim je ljudima važna jabuka na laptopu ). Nedavno je Apple izbacio na tržište 12“ Macbook koji je mobilniji i snažniji u svakome pogledu, tako da sve “prednosti“ Air modela ovim padaju u vodu, osim možda cijene.

Informacije govore da će se s tržišta samo povući 11“ model, dok će 13“ ostati u prodaji. Na tome modelu bi se također trebali pojaviti i Thunderbolt 3 portovi. Nadam se da će promijeniti zaslon na ovome modelu jer zaslon koji nije retina i nije IPS s rezolucijom od 1440×900 nema više što raditi na tržištu. Taj i takav zaslon je vrijeme odavno pregazilo i u kvaliteti i u rezoluciji i ja ne znam da bi itko dao novac za tako nešto.

S nestrpljenjem očekujem ove nove modele, ako me oduševe možda si priuštim jedan od modela, ali ako i ove godine podbace, ja ću se nakon niza godina preseliti u Windowsov tabor.

Više informacija saznati ćemo sljedeći četvrtak 27. listopada za kada je Apple sazvao konferenciju.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.