USB 3.2 standard donosi 20 Gbps propusnosti na Type-C

Fotografija članka: USB 3.2 standard donosi 20 Gbps propusnosti na Type-C

USB 3.0 Promoters Group najavila je nadogradnju na postojeći USB 3.1 standard sa ciljem da se udvostruči propusnost sa 10 Gbps na 20 Gbps.

Oglas

Nova specifikacija će zadržati arhitekturu USB-a 3.1 sa istim brzinama podatkovnih veza i tehnologijom enkodiranja. Dvostruka se propusnost postiže korištenjem dvokanalnog načina rada (dosadašnji su USB 3.1 Gen 1 i Gen 2 uređaji koristili samo jedan super-speed kanal). Korištenje sva kanala moguće je jedino sa certificiranim USB 3.1 Type-C kablom kojim su spojeni poslužitelj i uređaj.

Osim ubrzanja prijenosa, Type-C priključak podržava i “alternativne” načine rada odnosno prijenos DisplayPort, Thunderbolt, MHL ili HDMI signala. Postoje dva High-Speed kanala u Type-C specifikaciji (TX1+/TX1-, RX1+/RX1 i TX2+/TX2-, RX2+/RX2-). USB 3.1 postiže brzinu od 10 Gbps korištenjem samo jednog kanala, dok je drugi rezerviran za alternativni način rada. U nekim su slučajevima oba kanala zauzeta, pa je prijenos putem USB-a ograničen na 2.0 brzinu.

USB 3.2 će omogućiti da se oba kanala koriste za USB transfer, no morat će se nadograditi i uređaji. Prilikom korištenja USB 3.2 tehnologije svaki puta kada se uključi alternativni način rada bit će slobodan samo jedan kanal odnosno brzina će pasti na 10 Gbps.

Za nenapajane (pasivne) kablove certificirane za 3.1 standard, brzina od 20 Gbps će biti dostupna samo ako su kraći od jedan metar.

Ova nadogradnja je user-friendly budući da su osigurali kompatibilnost sa starijim certificiranim kablovima, a Thunderbolt 3 također koristi Type-C i može podržati brzinu do 40 Gbps. Nažalost na tržištu vlada zbrka jer mnogi kablovi nemaju certifikaciju, logo koji bi se trebao stavljati samo na USB-IF kablove nalazi se posvuda i mnogi kablovi isporučeni uz mobitele su Type-C, ali rade na USB 2.0 standardu.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.