Uručene nagrade „SAP ICT Journalist Prize – BOŽO TEŽAK“, Vlatko Jurić-Kokić ICT novinar godine 2009

Fotografija članka: Uručene nagrade „SAP ICT Journalist Prize – BOŽO TEŽAK“, Vlatko Jurić-Kokić ICT novinar godine 2009

Uručene nagrade „SAP ICT Journalist Prize - BOŽO TEŽAK“, Vlatko Jurić-Kokić ICT novinar godine 2009

Zbor informatičkih novinara HND-a proglasio je najbolje novinare i radove za 2008. godinu, pri čemu je za ICT novinara proglašen Vlatko Jurić-Kokić. Igor Škevin osvojio je nagradu za najbolji urednički uradak, dok je za najbolji novinarski rad objavljen u časopisu PC chip nagrađena Ana đorđević.

Svečanost dodjele nagrade po prvi puta podržavaju i vodeće ICT tvrtke koje posluju u Republici Hrvatskoj: b4b, Cisco, IBM, KING-ICT i Siemens, a koje su svojim prisustvom ukazale na važnost partnerstva u vremenima gospodarske krize i pozitivnim težnjama i usmjerenjima kojima se može osigurati stabilan poslovni nastup. Prigodu dodjele novinarskih nagrada uveličali su i predstavnici 100 vodećih tvrtki čime su potvrdili važnost predstavljanja tema s područja informacijske i komunikacijske tehnologije i novih medija, a bez kojih je poslovanje današnjice gotovo neazmislivo.

Uručene nagrade „SAP ICT Journalist Prize - BOŽO TEŽAK“, Vlatko Jurić-Kokić ICT novinar godine 2009

Zbor informatičkih novinara HND-a nominirane članke i tekstove za 2008. godinu podijelio je u dvije kategorije: nominaciju za najbolji novinarski uradak i nominaciju za najbolji urednički uradak. Novinarske radove ocjenjivao je žiri u slijedećem sastavu: Davor Maričić, Zvonko Pavić te predstavnik tvrtke pokrovitelja nagrade, Marko Biljan. Ovogodišnji laureat za kategoriju najbolji novinarski uradak je Ana đorđević, a za kategoriju najbolji urednički uradak je Igor Škevin. Igor Škevin je početkom prosinca ove godine izabran za novog predsjednika Zbora informatičkih novinara HND-a koju je do sada kroz dva mandata obnašao Zvonko Pavić, višestruko nagrađivan novinar. Titula najboljeg ICT novinara pripala je Vlatku Juriću-Kokiću, koji je izjavio: „Uvijek je lijep osjećaj biti cijenjen i nagrađen za svoj rad, pogotovo kad vas cijene i nagrađuju kolege s kojima na ovaj ili onaj način surađujete.“

Podsjetimo, dinamičan razvoj informatičkih komunikacija i tehnologije dovodi do pojave velikog broja medija koji svoj rad temelje i posvećuju upravo praćenju tematika s ICT područja. Kako do 2000. godine nije postojao način cjelovitog vrednovanja rada pojedinih novinara i medija, pri čemu su nerijetko vrhunska novinarska ostvarenja ostala u anonimnosti, tvrtka SAP 2001. godine inicira osnivanje nagrade SAP e-journalist prize. Zbor informatičkih novinara Hrvatskog novinarskog društva 17. prosinca 2003. godine prihvatio je sudjelovanje u stručnom dijelu dodjele godišnjih nagrada za najbolje novinarske radove iz područja informatike i komunikacija. Nagrada koja se do tada zvala SAP e-journalist prize preimenovana je u nagradu SAP ICT Journalist Prize – Božo Težak, a Hrvatsko novinarsko društvo postaje nositeljem nagrade. Posljednjih osam godina Hrvatsko novinarsko društvo i tvrtka SAP dodjeljuju novinarske nagrade kako bi vrednovali snažan utjecaj ICT medija na gospodarski razvoj Hrvatske.

Uručene nagrade „SAP ICT Journalist Prize - BOŽO TEŽAK“, Vlatko Jurić-Kokić ICT novinar godine 2009

Nagrada, prema inicijativi Hrvatskog novinarskog društva nosi naziv pokojnog profesora doktora Bože Težaka, čija supruga prisustvuje i uručuje nagrade najboljim novinarima od njezina osnutka. Božo Težak je pionir informacijskog društva, cijenjeni kemičar i informatičar. Rođen je u Varaždinu 1907. godine. Nakon mature i diplome stečene u rodnome gradu, seli u Zagreb gdje magistrira i započinje svoju doktorsku disertaciju. Među prvim znanstvenicima uočio je da je za razvoj znanosti od posebne važnosti informacijsko-komunikacijsko područje. Bio je pokretač brojnih časopisa od kojih je najznačajniji “Informatologia Yugoslavica” (danas Informatologija) kojemu je do kraja života bio glavni i odgovorni urednik. Godine 1975. osnovao je Društvo za informatiku SR Hrvatske, kojemu je bio i prvi predsjednik. Glavni je pobornik stvaranja Nacionalnog informatičkog centra SR Hrvatske. Održao je brojna predavanja na teme: multimedija, obrade i rukovanja informacijama i komunikacijama, interdisciplinarnosti u informacijskim tehnologijama. Svojim pedesetogodišnjim radom dao je izniman doprinos našoj i svjetskoj znanosti. Upravo istaknutost njegovog rada bio je poticaj za imenovanjem nagrade po njemu.

Kako su ovogodišnji dobitnici nagrade (kao i prijašnjih godina) naši dragi novinarske kolege i kolegice, mi ćemo samo još u ime naše redakcije dodati – Vlatko, Igore i Ana – bravo i iskrene čestitke!

Uručene nagrade „SAP ICT Journalist Prize - BOŽO TEŽAK“, Vlatko Jurić-Kokić ICT novinar godine 2009

Foto. Božidar Komarić, Racunalo.com

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.