Umjetna šarenica na svjetlo reagira baš poput ljudskog oka

Fotografija članka: Umjetna šarenica na svjetlo reagira baš poput ljudskog oka

Šarenica ljudskog oka dobro prilagođava veličinu zjenice kako bi prilagodila količinu svjetlosti koja pada na mrežnicu bez da uopće morate razmišljati o tome.

Oglas

Blenda na kameri je pak dizajnirana da radi na isti način kao biološka šarenica no automatizam je daleko od onoga na ljudskom oku. Čak i kompaktni fotoaparati jednostavni za korištenje, oslanjaju se na ugrađene komplicirane mehanizme kontrole kako vaše fotografije ne bi bile preeksponirane odnosno spaljene. Nova “umjetna šarenica” razvijena na sveučilištu Tampereen Yliopisto u Finskoj samostalno se prilagođava ovisno o svjetlosnim uvjetima u kadru.

Znanstvenici iz istraživačke grupe za pametne fotonske materijale razvili su ovu šarenicu koristeći elastomer od tekućih kristala koji je fotosenzibilan. Također su uposlili tehnike za poravnavanje svjetlosti koje precizno postavljaju molekule tekućih kristala u predodređene orijentacije sa odstupanjem od nekoliko pikometara. Takav pristup sličan je onome koji je prvotno korišten u LCD televizorima kako bi se poboljšali kutovi gledanja i kontrast zaslona te je kasnije to preneseno na zaslone pametnih telefona.

“Umjetna šarenica nalikuje na kontaktnu leću, a središte se otvara i zatvara prema količini svjetlosti koja pada na uređaj.”
– kaže profesor Arri Priimägi, vanjski suradnik Tampereen sveučilišta za thnologiju

Tim se nada da će u svoje vrijeme razviti ovu tehnologiju u implantabilne biomedicinske uređaje. No, prije toga, moraju poboljšati osjetljivost šarenice kako bi se mogla prilagođavati manjim promjenama u osvjetljenju. Uz to treba raditi u vodenastim okolinama, tako da je još dugi put prije nego li nove šarenice budu spremne za korištenje.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.